изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:54 EEST
КМЕТСТВО И ТУРИСТИЧЕСКА КОМПАНИЯ СПАСЯВАТ ПЯСЪЧНАТА ЛИЛИЯ    
Екология Във фейсбук страницата си най-голямата туристическа компания в страната - "Албена" АД, обявява, че чрез дружеството си "Приморско клуб" ЕАД заедно с община Приморско е стартирана инициатива за опазване на пясъчната лилия по стопанисваните плажове и дюни. Това изключително цвете е сред най-красивите растения в българската флора. Тя е звезда на пясъчните дюни и пясъците по Южното Черноморско крайбрежие.

Среща се само край Созопол (в местността "Каваците"), Приморско (в Аркутино), защитените пясъчни дюни срещу "Приморско клуб" ЕАД, Царево (при устията на реките Велека и Силистар) и Несебър (в изолирано находище в местността "Иракли").

Пясъчната лилия е силно застрашен вид. Тя е вписана в Червената книга на България, и е в списъка на защитените растения, съгласно Закона за биологичното разнообразие. Дюните са обявени за консервационно значими европейски местообитания за целите на континенталната екологична мрежа Натура 2000. Съхраняването на дюните и пясъчната лилия е крайпътен камък по пътя ни към Европа.

Страницата от календара на Приморско - 2013, която представяме на нашите читатели, ни показва победителят от пясъците. Календарът  подсеща, че август е времето на пясъчната лилия. Хилядолетна е борбата на това красиво растение за оцеляване по Черноморското крайбрежие.

Латинското наименование на вида - Pancratium maritimum, означава крайморски победител. Пясъчната лилия е многодишно тревисто луковично растение от сем. Кокичеви. Луковиците се разполагат дълбоко в пясъка - на 30-50 см. Пясъчната лилия има специално приспособление -свивателни корени, които след като се захванат здраво на определена дълбочина, постепенно се свиват спираловидно. Така изтеглят луковиците в дълбочина към влажния слой. Цветовете на пясъчната лилия са едри, до 16 см дълги, бели и ароматични. Шест едри тичинки стърчат навън от отвора на цвета и увисват на дълги дръжки. Цъфтежът започва от края на юни и продължава до септември. Максимумът е през втората половина на юли и началото на август. След прецъфтяването се образува плодът - сферична едра кутийка с около 30  черни семена.

Възобновяването на пясъчната лилия става основно чрез дъщерни луковици, поради което тя расте на туфи. Възникналите от дъщерни луковици растения цъфтят едва на втората година. Семената нямат период на покой - покълват при наличие на топлина и влага още през същата година, но трудно оцеляват. Растенията, получени от семена цъфтят на третата година. Наред с всички изброени приспособления за оцеляване в условията на пясъчните местообитания е установено, че „крайморският победител” може да използва солена вода. Пясъчната лилия е силно застрашен вид. Тя е вписана в Червената книга на България,  и е в списъка на защитените растения, съгласно Закона за биологичното разнообразие. Необходимо е разумно и грижливо отношение към едно от най-красивите растения в България - символ на Южното Черноморско крайбрежие. Пясъчната лилия е неоценимо красиво наследство в българската природа. НДТ

 


Сходни връзки

КМЕТСТВО И ТУРИСТИЧЕСКА КОМПАНИЯ СПАСЯВАТ ПЯСЪЧНАТА ЛИЛИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди