изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:18 EEST
„Червена звезда” смени кокаина по морето    
НовиниНова синтетична дрога, станала известна като „Червена звезда”, чийто ефект е подобен на този на кокаина, измести белия прах по морето този сезон. Наркотикът, който се продава както на хапчета, така и стрит на прах, е предпочитан вместо по-скъпия си еквивалент от повечето чужденци и български летовници, показа проверка на „Монитор”. Дрогата, която активно навлязла у нас от началото на месец август, върви по 30 лева за грам колкото е и цената на амфетамина по крайморските заведения.

Разликата между тях обаче е, че ефектът от „вълшебното хапче” продължава повече от 12 часа. За сравнение грам кокаин пък се търгува за около 160 лева по Черноморието. Ефектът на еуфория от него е не повече от 3-4 часа при редовна консумация.Нововъведението, което е на основата на метамфетамина, се произвежда в България. Рецептата обаче е заимствана от китайските „соли за вана”, които също бяха актуални доскоро по курортите ни, категорични са разследващите по морето.„Подобни наркотици се пласират основно по Южното Черноморие. Провеждаме непрекъснато операции срещу производството и разпространението на забранени субстанции, но няма заловена стока от този тип”, коментира наскоро шефът на полицията във Варна комисар Чавдар Нанков.Дрогата все още няма официално име. Повечето купонджии я знаят просто като „новата дрога”. Някои от тях пък я наричат „Червена звезда”, подобно на актуалното от последните четири години хапче екстази.„Новите синтетични наркотици се радват на все по-голям интерес. Те са сред най-опасните. Употребяващите ги чувстват голямо удоволствие и бодрост. Постепенно обаче водят до силна зависимост, последвана от непреодолими психически разстройства коментира пред „Монитор” говорителката на бургаската полиция Цветелина Рандева.Екип на „Монитор” успя да се сдобие с грам от стритото „вълшебно хапче” в курорта Слънчев бряг. За целта първо трябваше да попитаме охраната на едно от най-актуалните заведения откъде можем да се сдобием с наркотици. Здравият мъжага ни обясни да изчакаме и при нас ще дойде „човекът”. Въпросният човек се оказа младо момче, чиито ръце бяха плътно изрисувани с татуировки.„Какво искате? Имам амфет и от новата”, обяснява шепнешком дилърът, докато нервно се оглежда. Питаме за кокаин, но пласьорът заявява, че имал малко, но го продал. По думите му тази година търговията с белия прах не вървяла. Повечето предпочитали по-евтините наркотици.Решаваме да се сдобием с грам от новата дрога. Плащаме 30 лева предварително с уговорката да я получим стрита, а не на хапче.„Някои я искат на хапче, за да я изпият, преди да влязат. Много е силна обаче и се побъркват. Хубаво е да се смърка постепенно. Така ефектът є е по-дълъг”, разяснява ни вещо пласьорът. След кратката лекция се разбираме, че пред една от тоалетните, във втората кабинка под кошчето, ще ни чака нашата поръчка. Трябвало да отидем там след около 10 минути. Разделяме се с дилъра, а той със забързана крачка отива към плажа, където най-вероятно държи цялата стока.Десет минути по-късно вече сме пред тоалетната, където се разминаваме със същото момче. То ни кимва потвърдително и излиза от тоалетнатаВъв втората кабинка под кошчето наистина намираме пликче от дрогата. Тя е стрита на едри кристални бучки и няма никакъв мирис. На излизане от тоалетната отново срещаме пласьора, който ни се усмихва и пита „Яка е, нали?”, след което отива да зарежда поредната тоалетна кабинка.
Белият прах в София поскъпна
С началото на активния летен сезон кокаинът в София поскъпна с 20 лева за грам, показа проверка на „Монитор”. Така цената му вече е 140 лева. Според запознати повишението е свързано с намаленото търсене, което се дължало на отлива на клиенти към морето, както и на навлизането на нови синтетични наркотици на пазара.„В една от най-оборотните дискотеки в столицата дилърите не могат да продадат повече от 5-6 грама на вечер. Само за сравнение през миналата година те продаваха по 20 грама”, обясни за „Монитор” служител в нощно заведение в София. Повечето клиенти предпочитали да си купуват по-евтиния еквивалент на кокаина – амфетамините, които в столицата вървели по 20 лева за грам, а един пакет от тях стигал за цяла вечер.
Руснак се коли сам, след като опитал хапчето
Руснак се опитал да се самоубие, след като опитал от новата дрога. 18-годишният Дмитрий Малорусиянцев, който бил на парти в Слънчев бряг в началото на август, се сдобил с доза от наркотика. Ден по-късно той бил открит в дома на негов приятел със забито острие в сърцето. Разследващите установили, че сам е посегнал на живота си. Той незабавно е откаран в болницата в Бургас, където лекарите започнали борба за живота му.Негови близки разказали, че часове преди да посегне на живота си, Дмитрий бил в тежка депресия и споделил, че не иска да живее. Обмислял да се хвърли от някой висок етаж на сградата. Апартаменът, в който бил отседнал, обаче се оказал на нисък етаж и Дмитрий решил да се промуши сам с нож.Когато бил откаран в болницата, Дмитрий все още бил под влиянието на силния наркотик и голямото количество изпит алкохол. Вследствие на това той буйствал и медиците от Втора бургаска хирургия едва го усмирили.Разпитаните от криминалисти руски туристи обаче виновно отрекли да са употребявали наркотици.
Пласират дрогата с кафето във Варна

Румяна Любенова
Клиентите могат да поръчат дрогата и с код, който отговаря на името на някоя напитка.
Зависимите в града харчат по 1 млн. лева месечно за опиатиРазпространители дават по 10 лева на сервитьорите за продадена дозаДобромир РадушевДилърите във Варна пласират дрогата с кафето в големите барове и нощни дискотеки по Крайбрежната алея и в курортните комплекси край града. Това обясни д-р Борислав Станчев, главен експерт в общинската дирекция „Превенции”. В някои заведения наркотиците се продавали в листчетата с късметчета към кафето, при други пък поръчването на определена напитка е „парола”. Според разследващите продажбата се контролира от пласьорите, които стоят настрани и наблюдават процеса, а младите бармани и сервитьори извършват доставките. Те нямат право да завишават цената, като разпространителите им дават по 10 лева на всяка продадена доза.За пласьори се използват хора от персоналапредимно ученици, които имат чисто съдебно минало и заработват дневни норми от дрога, които трябва да продават.Според наркоченгета в града всички арести за наркотици се извършват около заведения, където именно е и основното място на разпространението им. Това не става с големи акции, макар че понякога се блокират и цели кръчми, защото по правило дилърите държат складираните наркотици навън – в кола или в друг тайник близо до заведението. От там зареждат пласьорите си, като у себе си държат малки количества, които ако бъдат открити при проверка, се оправдават, че сакупени от непознат за лична консумацияСпоред проучване на профила на зависимите в морската столица наркоманите харчат по около 1 млн. лева месечно за дрога. Според д-р Станчев през последната година синтетичните наркотици набират все по-голяма сила и все повече хора се зарибяват по тях. Хапчетата се пласират по морето през активния сезон и първоначално изглеждат безобидни, но в повечето случаи след втория или третия прием половината от тези, които ги вземат, се събуждат в болница, твърдят пък специалистите от клиниката по токсикология във Варна.
Залавят по 7 дилъри на вечер в Слънчев бряг
РУМЯНА ЛЮБЕНОВАМежду 5 и 7 човека с наркотици залавят всяка вечер полицаите в Слънчев бряг. Това съобщи за „Монитор” говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева. В нощните акции участват както униформени от бургаската жандармерия, така и командировани от вътрешността на страната. Освен хероин и канабис все по-голям се оказва интересът към синтетичните наркотици ­ амфетамини и метамфетамини, които са сред най-опасните, констатират от МВР.Само през последното денонощие в района на хотел ”Апарт Централ” е задържан 25-годишен мъж от Благоевград с канабис. В близост до хотел ”Кубан” с канабис е хванат 21-годишен младеж от Сливен. В района на хотел „Заря” пък е спипан русенец, който продавал метамфетамин и амфетамин.Над 140 са делата, които са образувани от началото на лятото в районния съд в Несебър. Всички те са по бързата процедура и най-често завършват с пробация и оказване на медицинска помощ. Само до три дни повечето от задържаните се оказват за лечение в бургаската психиатрия. А присъдите им са в зависимост от вида наркотично вещество и съдебното минало на задържания, уточни Рандева.
Спасителите също в кюпа

 
Част от спасителите, които бдят за безопасността на летовниците, също били ангажирани с разпространението на наркотици. Те рядко били обект на проверки от полицията и затова били подходящи за тази цел. Спасителите на плажа обикновено пласирали само трева, и то на чужденци. Цената била около 15 лева за цигара с българска марихуана, която е сравнително слаба. Последният случай на заловен служител беше миналата година, когато полицаи от Бургас спипаха 19-годишен спасител в Ахелой с цял плик канабис.
Кучета душат за трева на плажа
Специално обучени кучета са командировани на плажа в Слънчев бряг, където да душат за трева и други наркотици. Според криминалистите много дилъри избирали ивицата, за да продават стоката си през деня. Заради това четириногите служители на районното управление на Несебър Снуп и Байкал били разпределени там. В началото на летния сезон те успели да хванат двама 19-годишни дилъри, които тъкмо разпределяли дозите си за продажба. В ранния следобед четириногите минавали с водачите си покрай бар „Мексо” и изведнъж се втурнали към младежите. Оказало се, че на масичка на близките шезлонги била сложена найлонова опаковка с метамфетамин.„Момчетата тогава дори не са се опитали да избягат”, разказа шефът на полицията в Несебър Стайко Манев.Униформените имали още една двойка кучета, които се редуват да патрулират по алеите и плажа на комплекса.http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

„Червена звезда” смени кокаина по морето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди