изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:38 EEST
Окръжен съд – Добрич, предаде 38-годишен на полските власти за наказателно предследване за склоняване към проституция    
Ред и сигурност            Окръжен съд – Добрич, допусна незабавното предаване на 38-годишния Шенол К. Ил. от гр. Добрич на компетентните власти в Република Полша за водене на досъдебно производство срещу него. Съдът потвърди взетата спрямо добричлията мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване.

            Пресцентърът припомня, че Шенол Ил. бе задържан под стража на 09.08.2013 г. във връзка с Европейска заповед за арест, издадена срещу него от Окръжния съд във Варшава на 17.04.2013 г.

            Шенол Ил. е търсен за водене на наказателно преследване срещу него за престъпления, за които се предвижда максимално наказание 15  години лишаване от свобода. Той е разследван за трафик на хора и за склоняване към проституция. В Европейската заповед за арест е посочено, че през периода декември 2008 г. – февруари 2009 г. в Щутгарт, Федерална република Германия с цел придобиване на материална изгода е купил от неизвестно лице за 300 EUR полска гражданка и я е използвал за проституция като ежедневно е получавал от нея не по-малко от 25 EUR. Престъплението е тежко умишлено и се наказва и по българския Наказателен кодекс. Предвиденото за него наказание по нашето законодателство е лишаване от свобода от 1 до 6 години.

            Шенол Ил. не даде днес доброволно съгласие за предаването му на полските съдебни власти. Той помоли да му се даде възможност да ремонтира жилището, в което оставя семейството си. След това бил готов да изтърпи наказанието, което евентуално полският съд ще му наложи. 38-годишният изрази недоволство, че изискващата го държава не му е изпратила призовка, а го търсят с Европейска заповед за арест.

            Адвокатът му помоли да не се изпълнява Европейската заповед за арест, тъй като едно от правните основания, въз основа на които е издадена, не са съществували към датата на визираното деянието на подзащитния му.

            Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира съдът да уважи искането на полските съдебни власти за предаване на Шенол Ил. Прокурорът посочи, че то отговаря на изискванията, а деянието, за което е издирвано лицето представлява престъпление и по българското законодателство.

            Окръжен съд – Добрич, след като се запозна с материалите по делото и със становищата на страните, установи, че Шенол Ил. е търсен по разследване на престъпление трафик на хора, което се явява наказуемо по българското и по полското законодателство. Давността на визираното деяние изтича през 2038 г.. По повод възражението на адвоката на Шенол Ил., съдът посочи, че деянието, за което е привлечено да отговаря лицето, може да бъде изменено или преквалифицирано в хода на наказателното преследване. Съдът не констатира основания за отказ на искането на полските съдебни власти. Съдът взе предвид също дадените от полските компетентни власти гаранции, че Шенол Ил. ще бъде разследван само за престъплението, за което е търсен, както и, че при евентуално постановяване на осъдителна присъда, че ще бъде върнат за изтърпяването й в България. С тези аргументи Окръжен съд – Добрич, допусна предаването му. 

            Решението на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок.

 

            16.08.2013 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     




Кремена Капралова
Пресаташе на Окръжен съд - гр. Добрич
 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, предаде 38-годишен на полските власти за наказателно предследване за склоняване към проституция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди