изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:04 EEST
Светлана Железова: Програма „Рибарство” финансира реконструкцията на язовир в село Кардам    
Лов и риболовСофия. Програма „Рибарство” финансира реконструкцията на язовир в село Кардам, който се използва за отглеждане на европейски сом и толстолоб. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Светлана Железова, главен експерт в дирекция „Рибарство и аквакултури” в Държавен фонд „Земеделие”. Язовирното дъно беше почистено, а изградената система от развъдници под язовирната стена е с три изпускатели. По програмата най-изразен е интересът към изграждането и реконструкцията на садкови стопанства в язовири, както и на басейнови стопанства за аквакултура.

Сред по-интересните проекти са този за садкова ферма за отглеждането на пъстърва по супер интензивна технология. Тя има огромни предимства пред класическата технология за отглеждане на пъстърва в бетонни или землени басейни”, обясни Железова.
Тя посочи, че друга интересна инвестиция е била извършена в с. Славеево, община Добричка, където са създадени 24 басейна за отглеждане на риба и 5 басейна за отглеждане на подрастващи, както и система за производство на кислород от атмосферен въздух. „Фермата използва термална помпа вода/вода, за да отоплява и охлажда фермата, а 24 слънчеви колектора топлят водата в басейните. Много мидени полета по Черноморието също получиха финансиране”, обясни експертът.
Процентът на самоучастие по различните мерки на програмата зависи от това дали те са инвестиционни или имат компенсаторен характер. „Мярка 2.1 е инвестиционна и субсидията покрива до 60% от размера на инвестицията. От тях 75% са европейски средства и 25% – доплащане от държавния бюджет. Един инвестиционен проект не може да получи повече от 7 млн. евро. Мярка 1.1 „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности” е компенсаторна и безвъзмездната помощ е до 100% от размера на изчислените премии. От тях 85% са европейски средства, а 15% – доплащане от държавния бюджет”, каза още Светлана Железова.
Зорница ПОЛЕГАНОВА
 


Сходни връзки

Светлана Железова: Програма „Рибарство” финансира реконструкцията на язовир в село Кардам | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди