изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:44 EET
НС преодоля ветото на президента    
Парламент

Народното събрание преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета и за трети път я прие в предложения вид, предаде репортер на БГНЕС. Депутатите преодоляха ветото след прегласуване. При първото гласуване гласуваха 223 депутати. "За" гласуваха 129, против бяха 94, нямаше въздържали се. При прегласуването гласуваха 223 депутати. "За" бяха 130, против гласуваха 93-ма, нямаше въздържали се.



По-рано днес депутатите пристигнаха в сградата на парламента, където се проведоха дебати по актуализацията на бюджета. Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ветото на Росен Плевнелиев е част от огромните напъни да се попречи на възстановяването на парламентаризма и на нормална демократична държавност. Защото каква промяна изобщо може да се случи в политиката при бюджета на Симеон Дянков – естествено никаква. Вече трети месец правителството на г-н Орешарски работи въпреки неимоверните усилия – политически, финансови, медиите, всички усилия, които се хвърлят, за да му се пречи да работи. Правителството работи въпреки калинките, посочи Станишев.

Не вярвам да не е информиран президентът, че целият резерв за непредвидими разходи от няколко стотин милиона лева е потрошен и опоскан от правителството на Борисов и Плевнелиев до края на май, а и няма никакъв оперативен резерв. Не вярвам да не е чул президентът, че не са планирани много разходи по закон, пари, нужни за социални групи в тежко положение. Не вярвам Плевнелиев да не знае, че само веднъж за 24 г. български президент е налагал вето върху бюджет при това за конкретни текстове, а не върху числа. Не вярвам президентът да не знае, че няма частично вето върху Закона за държавния бюджет, заяви Станишев.

Лицемерие е да кажеш подкрепям социалните разходи, но налагам вето върху части от други текстове. Това е лъжа. Да повярвам, че всичко това не го знае президентът, би означавало да го обвиня в тотална некомпетентност. Не искам да го направя и да кажа, че в институцията президентство е пълно с "калинки" и некадърни чиновници. Аз вярвам, че не е баш така. Значи причината на ветото е различна – политическа, заяви червеният лидер.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че "с днешната актуализация след 1 г. всички ние ще се чудим как да затягаме колана, за да можем да решим катастрофата, в която ще ни вкарат". И искам на моите синдикални приятели да кажа, че с днешната си подкрепа след 1 г. ще се червят, знаем ги и работодателските организации кои са, каза той. Така че управляващите така са решили - ще го актуализират днес бюджета, а всички ние след 1 г. ще теглим от това решение, което днес ще се вземе, добави Борисов. Той изрази недоволство, че от смесените райони се докарвали хора за контрапротеста с автобуси. И аз сега говорих с моите колеги, колкото и да е странно ще призоваваме да не идват на протести нашите симпатизанти, изненадващо обяви той.

На въпрос ако бъде отхвърлено президентското вето какви ще бъдат ходовете на ГЕРБ Борисов отговори така: нека днес да се съсредоточим върху тези актове, нека хората да разберат, че не е нужна тази актуализация, че приходните агенции в момента събират повече приходи от планираното. Вместо да се стегнат да събират приходи и да работят те /управляващите - б.р./ тръгнаха по най-лекия начин с кредити, които да похарчат. А лихвите по тях и връщането на главниците ги оставят на младите хора, това е политиката, заключи Борисов.

Не искаме да водим междунационални войни. Президентът трябва да олицетворява единството на нацията. Това пък заяви социалният министър Хасан Адемов от парламентарната трибуна по време на третото четене на актуализацията на бюджета. В мотивите на ветото пожеланията за допълнителни разходи единствено и само ако водят до растеж звучат убедително, но когато това не е била практика от последните години, възниква въпросът до какъв икономически растеж доведоха изхарчените 8 млрд. от предходното правителство, или откраднатите здравни вноски от българските граждани до каква реформа доведоха те – с мълчаливото съгласие на управляващите бяха покрити текущи дефицити.

От само себе си се налага тезата за двойния аршин, категоричен е социалният министър. Той подчерта, че обвиненията за спекулация със социално слабите звучат нелепо. "Ако 90 стотинки на ден са нищо за елитарната част на обществото, то същите 90 стотинки са сутрешната баница на тези страдащи дежа с увреждания. Опитът за спекулация е в друга посока. Направен е опит за делегитимация на правителството чрез ново отваряне на дискусията за парламентарната подкрепа. Без да сме си научили уроците от историята превръщаме сентенцията от власт, власт възпира, на власт опозиция подпира", добави още Адемов.

Финансовият министър Петър Чобанов каза, че се намираме в ситуация на една застинала икономика, дори в номинално изражение. "За второто тримесечие номиналното нарастване е само 0,6 процента, което е сериозен сигнал за процесите, случващи се в икономиката и за вероятност от настъпването на рецесия", заяви Чобанов. Това се дължи на прогонването на инвеститори, на административен натиск и произвол, на разбиване на бизнес средата, генериране на сериозни задължения и просрочия от страна на държавата. В последните 4 години липсваха реформи, подчерта министърът и припомни за резерва на НЗОК - бяха похарчени парите предназначени за реформа, чрез национализация на този резерв. Какво заварваме – намираме се в бюджет, който продължава тенденцията за провеждане на проциклична фискална политика, на политика, която стопира всякакви възможности за растеж. Създадена е илюзия за фискална дисциплина, дефицитът през 2010 г. е в размер на 2,8 милиарда лева. Намираме се в ситуация на неплащане навреме на бизнеса, натрупване на просрочия, заяви още Петър Чобанов.

Междувременно протестиращи и контрапротестиращи са около сградата на парламента. Те са разделени от плътни полицейски кордони, за да се избегнат сблъсъци. /  http://news.bgnes.com
 


Сходни връзки

НС преодоля ветото на президента | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НС преодоля ветото на президента
Автор: Anonymous да 2013-08-17 @ 10:17 EEST
Контрапротестиращите бяха с толкова  одухотворени физиономии и толкова смислено и интелигентно отговаряха на журналистическите питания, толкова добре знаеха български език, че смаяха даже и лумпенизираните протестиращи българи  ( изтласкани от полицията на управляващите в девета глуха, далеч от парламента) Контрапротестиращите сигурно са изненадали с отговорите си и останалият свят гледащ български тв канали.  Президентът разделял нацията, а комунистите и фесовете-НЕ!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди