изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-30 @ 03:06 EET
Емил Георгиев: Оставка на Плевнелиев!    
ИнтервютаЛидерът на “Екогласност” Емил Георгиев официално даде старт на националната подписка за отстраняването на президента от длъжност. Събирането на парафи се извършва предимно в областните градове от активисти на движението. Сред мотивите за исканата оставка на държавния глава са връзките му с Иво Прокопиев, срещу чието дружество „Каолин“ Емил Георгиев води дългогодишна битка. Най-ожесточени бяха сблъсъците в димитровградското градче Меричлери, което преди няколко години остана без вода и до днес хората пият живителна течност от водоноски.

Еколозите обвиниха за замърсяването близката кариера на „Каолин“ и вдигнаха бунт срещу компанията на Прокопиев. Сред другите мотиви за исканата оставка са назначаването на Юлиян Попов - приближен на Прокопиев, за министър на околната среда в служебното правителство. И последният, най-важен мотив, е наложеното вето от страна на президента върху приетата от Народното събрание актуализация на бюджета. По този повод зададохме на Емил Георгиев няколко въпроса:


2006 г. Иво Прокопиев и Росен Плевнелиев на среща с американски държавни чиновници (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

- Г-н Георгиев, след олигарха Прокопиев насочихте твърде яростни стрели и към президента Росен Плевнелиев. Все повече стават „любимците” ви, защо?
- Нищо лично. Възможно е президентът Плевнелиев да е много добър човек, аз това не мога да знам. Още повече, че в предишния си живот е бил пастирка, както веднъж спомена самият той. Вероятно от този период са му останали фините движения на ръцете и на тялото му. Той става за добър проповедник, но в днешно време България не се нуждае от проповедници, а от лидери с авторитет.

Не от марионетки, разбирате ли?!...

- Вие още по времето на служебното правителство го бяхте нарочили за импийчмънт, както се казва...
- Вижте сега, никой не може да отрече факта, че родната ни красива природа е подложена на небивало унищожение! Затова още по времето на служебното правителство излязохме с официална декларация, че ако президентът не потърси отговорност от ръководството на Министерството на околната среда и водите за унищожената родна природа, ще направим тази крачка за отстраняването му от длъжност, която всъщност правим сега. Действията на това министерство по времето на ГЕРБ се превърнаха в изключително сериозна опасност за опазването на българската природа и здравето на хората. За съжаление от страна на президента нямаше абсолютно никаква реакция. Нещо повече - той усърдно продължи да прикрива своите ортаци като олигарха Иво Прокопиев и с това сам се очерта като една от опасностите за опазването на околната среда. Това е първата причина да искаме неговото отстраняване от длъжност.

В хода на разследването, което направихме за дейността на Прокопиев и неговата фирма „Каолин”, се натъкнахме на шокираща информация, която доказва връзките на олигарха с президента и с ексминистърката от НДСВ Лидия Шулева. Мога да говоря и за други интересни личности, свързани с офшорки, или със съвместни дружества на офшорки и фирми на семейството Юлияна и Росен Плевнелиеви. Казвал съм го и по друг повод, но ще го повторя – бившата секретарка на Прокопиев Десислава Недкова разкри здравата му спойка с президента. Дамата, както е известно, е официален представител на много от фирмите на Иво Прокопиев, на Филип Харманджиев и Константин Ненов, регистрирани или прехвърлени на офшорки в Кипър. Съпругът на Недкова е изпълнителен директор на фирма „Тал инженеринг”, а собственикът на тази фирма е от кръга на президента и на Прокопиев. От другата страна, съпругата на Тушев - Миглена Тушева е в управата на фирми, които Прокопиев е прехвърлил в офшорната зона. В същото време

тази жена представлява офшорки и фирми на Росен и Юлиана Плевнелиеви

От богата информация, с която разполагаме, се вижда, че това е само един мъничък щрих от схемите на този кръг за източване на пари. Дано не прозвучи просташко, но хората за които говорих, са просто свързани като свински черва.

- Казахте, това е първата причина за искане отстраняването на президента. А коя е втората?
- Естествено, че това е наложеното от него частично вето върху приетата от Народното събрание актуализация на бюджета. С това си действие президентът се превърна в заплаха за социалния мир в страната. Ветото постави под въпрос изпълнението на социалните мерки, заложени в актуализацията на бюджета. Става въпрос за редица крайно наложителни социални разходи, касаещи най-бедната част на обществото. Ветото постави под въпрос и срочното разплащане на задълженията към бизнеса.
Никой от „Екогласност” не оспорва правомощията на президента, стига те да се прилагат с ясни аргументи. В конкретния случай обаче целите са други – да се влияе върху фискалната политика, което въобще не е в неговите правомощия. Търси се фронтален сблъсък със законодателната и изпълнителна власт с цел катализиране на протестите.

- Казахте, че има и трета причина за започване на подписката...?
- Това е обвързаността на президента с протестите. Очевадно е, че

организатори на протестите са ГЕРБ и т.нар. „Реформаторски блок” в лицето на 5 партии,

най-активна от които е творението на Прокопиев, наречено „Зелените”. Досега тези „радетели” за опазване на околната среда от кръга „Капитал” бяха под протекцията на правителството на СДС, НДСВ и ГЕРБ, а и на служебното правителство. За първи път те получиха отпор от сегашното правителство. За това упорито продължават да организират протестите и с неистови усилия се стремят да свалят правителството на Орешарски. Това се прави с цел да запазят досегашните си привилегии, осигурявани им от ръководствата на МОСВ и МИЕТ чрез инвестиционни проекти за фотоволтаици, за отглеждане на лалугери или за преброяване на умрелите или живи делфини в Черно море, както и за запазване на монопола при добива на подземни богатства.

- Кой мислите, че дърпа конците на тези хора?
- Зад всичките тези партии и свързаните с мрежа 24 организации стои фондация „Отворено общество” на световния финансов спекулант Джорж Сорос. Няма да пропусна и фондация „Типинг поинт” и сдружение „Глобална България”, в основата на които са Цветелина Бориславова, Георги Прохазки, Саша Безуханова, Иван Кръстев, добилият печална слава Тома Белев от „Зелени балкани” и разни други персони, в това число, разбира се, и „любимецът” на „Екогласност” Иво Прокопиев. Гражданите на България, в това число и тези, които участват и без да им се плаща в протестите срещу правителството, трябва да знаят, че

само през 2011 година фондация „Отворено общество” е получила 46 милиона лева субсидия от държавния бюджет!

Нека вашите читатели сами си дадат сметка за какво са похарчени тези пари и кои, в основни линии, са организаторите на протестите. Това е повече от ясно. И когато ние от ПК „Екогласност” задаваме неудобните въпроси кой организира и кой плаща протестите, едни симпатяги с розови бузки отклоняват общественото внимание и замитат следите, като се опитват да изкарат на показ митичната Държавна сигурност.

- И все пак трябва да има поне един, идеен, задкулисен водач на тези протести срещу правителството?
- Да, има и това е господин президентът, който без всякакво съмнение е продукт на кръга „Капитал” и на разни други лица, с които той е имал общи бизнесинтереси в миналото. Затова така настървено продължава да брани техните интереси. В същото време, така наречената президентша Юлиана Плевнелиева се разхожда като Жана Д`Арк между протестиращите. Ето това са причините, поради които ние от ПК “Екогласност” организирахме подписката за отстраняването на президента от длъжност.

Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА
http://www.blitz.bg


НОВА АНКЕТА НА ndtnews.hopto.org И НДТ ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НАГЛАСИ ЗА ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ
 


Сходни връзки

Емил Георгиев: Оставка на Плевнелиев! | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Емил Георгиев: Оставка на Плевнелиев!
Автор: Anonymous да 2013-08-17 @ 11:59 EEST
Държава на подписките! Всеки глупак  инициира някаква подписка, нали личният интерес е над всичко. Да инициира подписка срещу премиера, че това е негова работа.
Емил Георгиев: Оставка на Плевнелиев!
Автор: Anonymous да 2013-08-17 @ 14:44 EEST

Искахме демокрация - не пречи на всеки да си прави подписка. В Западния свят президент, който има офшорка, веднага сам си подава оставката. Плевналиев да не се мъдри като мишка в чувал с брашно. А който иска да сваля премиера Орешарски - свободен е и за подписки, и за протести... Това е демокрацията.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди