изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:54 EEST
ЦЕНТЪР "НЕСТИЯ" СЪТВОРИ ФОЛКЛОРЕН ПРАЗНИК В АЛБЕНА    
Култура

Преди дни - на 9, 10 и 11 август, състави и фолклорни формации от България и танцов ансамбъл „Белая Русь“ зарадваха гостите на курорта Албена с богата и най-вече заредена със силна емоция програма. Организатор на този истински празник на танцовото изкуство е фолклорен център „Нестия”, който има дългогодишни традиции в популяризирането на българския фолклор и в провеждането на подобни изяви у нас. Фестивалът  гостува на откритата сцена в центъра на комплекса и е един от най-големите атракции в него.



Българското участие на танцов ансамбъл „Настроение“ и танцова школа „Колеви“ демонстрира невероятното богатство и пъстротата на родния ни фолклор, а индивидуалните певчески изпълнения на учениците от арт училището в Добрич „Свети Килимент Охридски“ накара публиката да притаи дъх. Участие взе и квартет за шлагерни и съвременни песни „ТАММ“–Гурково.

По време на гала вечерта бяха избрани Мис и Мистър Черноморска перла. Короната за Мис Черноморска перла грабна представителка на България, а Мистър Черноморска перла стана участник от Беларус.

Бурни аплодисменти получиха и танцьорите, участвали в „надиграването“ под звуците на кръшната българска ръченица, раздадени бяха и награди на най–добре представителите се. Най – малката участничка в надиграването бе малката Ивайла на 3 години от Добрич.

Специален гост-изпълнител беше популярната наша поп певица - солистката на група „Трамвай № 5“ Джина Иванова. В края на концерта тя изпя едни от най–известните си песни, като включи в своя репертоар и фолклорни изпълнения.

Това бяха поредните прояви, които организира в курорта  фолклорен център „Нестия“. На 19, 20 и 21 юли с любезното съдействие на Албена проведе през уикенда традиционните „Нестия интерфоруми за изкуства Черноморски перли“, които са част от Програмата на фолклорния център „Да запалим и съхраним огъня български“ и Програмата „За привлекателна и атрактивна България“.

Танцови формации от България, Македония, Украйна, Русия и Беларус представиха своето фолклорно богатство. За три поредни дни откритата сцена до Културно-информационния център се превърна в атракция, представяща уникалното фолклорно наследство на страните–участници. България достойно беше представена от танцов ансамбъл „Контраст“–Варна, с ръководител Георги Колев и танцов клуб „Пъстър Хоровод“–Добрич, с ръководители Александър Александров и Юри Митев, народните певици Андреана Димитрова и Десислава Христова, Иван Георгиев от СОУ „Св. Климент Охридски“-Добрич, възпитаници на Мария Димитрова и Димитър Димитров, група за автентичен фолклор „Гурковските баби“-Гурково.

По време на концертите истинско удоволствие бе да се наблюдава богатството и колоритността на носиите, музиката, движенията, звуците на различните държави. Избрани бяха Мис и Мистър Черноморска перла. Съвсем заслужено короната за Мис Черноморска перла грабна представителка на Русия, а Мистър Черноморска перла стана участник от Македония.

Бурни аплодисменти получиха и танцьорите, участвали в „надиграването“, под звуците на кръшната българска ръченица. Специално жури определи победителите -  при мъжете отново се представиха най-добре от Македония, при жените първо място спечели участничка от България.

Христо Станков, председател на Български арт и фолкорен център „Нестия“, проведе и един открит урок по народни танци за публиката. Малки и големи взеха участие и се качиха на сцената. Няма нищо по-хубаво от това да видиш как хората радеят за българското и имат желание да научават и съхраняват българските танци и песни.

Интерфорумите ще бъдат последвани от цяла поредица културни прояви и спектакли на открито с идеята да разнообразят и обогатят лятната почивка на курортистите по нашето Черноморие. НДТ

 


Сходни връзки

ЦЕНТЪР "НЕСТИЯ" СЪТВОРИ ФОЛКЛОРЕН ПРАЗНИК В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди