изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:14 EEST
Бизнесменът Константин Стефанов: Бедо Доганян спонсорираше ГЕРБ и заграби над 2000 имота от държавата!    
Интервюта Константин Стефанов е един от бизнесмените, представляващи собствениците по конфликтното трасе на река Владайска, около която имат собственост и големи апетити все мастити босове. Битката за територия се води от години и някои “паднаха в боя”. Собственици на имоти в тази част на София дори сезираха Европейската комисия и съда в Страсбург заради действия на Столичната община. Сагата за изграждането на един от големите колектори на Владайската река засегна общо 38 имота, чиито собственици водят съдебни дела. Един от тях е и Стефанов.

Ето какви скандални разкрития не само по тази тема направи той специално за “ШОУ”:


- Г-н Стефанов, вие представлявате фирма, която е имала грандиозен проект по река Владайска...
- Да, фирмата, която представлявам, се свърза с еврейски и арабски инвеститори и имахме проект за изграждането на три небостъргача, които трябваше да символизират хармонизирането на вероизповеданията – православие, ислям и юдаизъм, като непосредствено до небостъргачите трябваше да се построят църква, джамия и синагога. В свят на разделение искахме да направим нещо грандиозно и добро, което да привлича крупни инвеститори от големия бизнес от цял свят. Не се получи.

- Защо?
- Ами, оказа се, че при спечелено дело, ние не сме били собственици, според кметицата Фандъкова. Тази жена е крайно време да се разбере, че не става за повече от даскалица и да ходи да си гледа учебниците, защото за друго не става. Тя беше назначена като сламен човек на Бойко Борисов и си остана такъв. На мен лично ми е казвала: “От мен нищо не зависи!”. Трепери пред главния архитект Петър Диков. Той пък от своя страна ми е казвал в прав текст следното: “Аз съм готов, но Бойко Борисов ми забранява!

Знаеш, че през 2006 г. вкарахме нов план, в който трасето не ви засяга, и беше одобрен от експертен съвет и Бойко Борисов, но после той ми забрани да работим по него, защото е обещал на Бедо Доганян да защити интересите му. От своя страна Бедо Доганян дава пари на ГЕРБ за всички избори срещу обещанието, че когато заграби чрез административни хватки имотите, ще построи мол.” Според Диков няма смисъл от водене на дела, да даваме пари напразно, защото нямало да спечелим нищо. Според него ГЕРБ контролират съдиите и им казват изхода на делата, свързани със Столична община, както и на други дела, за които имат интереси експремиерът и хората му.

И към момента продължават да отчуждават имоти, без да имат подсигурени пари за изграждането на колектора, тъй като са изгубили всички европейски средства. Не желаят да чуват за проекта от 2006 г., нито за готовността на собствениците да дарят безвъзмездно правото на строеж на колектора и да не им засягат имотите, защото целта е заграбването на тези имоти. Изобщо - натъкнахме се на една гигантска интрига, в която е съвсем очевидно, че се обслужват нечии интереси, като постоянно се прехвърля топката ту в едното, ту в другото поле.

И така се стигна до следния парадокс:

веднъж съм собственик и печеля дело, друг път се оказва, че “не знаели кой е собственикът”. Това е абсурдно положение! Петър Диков, който е всеобщо ненавиждан в самата гилдия на архитектите, си разиграва коня, както му е удобно. Този човек оцелява при всички власти и се налага – той е кметът, не Фандъкова. И по други канали вече – политически, естествено, Столична община влияе на съда! За строежа на колектора на река Владая се говори още от 2004 г., като за изграждането му се отпускат пари по програма ИСПА. За целта през 2007 г. е проведен конкурс за проектант на съоръжението. Той се печели от консорциума „Гронтминдж Карл Бро”, а договорът е на стойност над 1 милион евро...

- А не е ли нарушение проектирането да започне, преди да се пристъпи към отчуждаването на имотите и да е ясно дали общината ще може да осигури нужните терени?!
- Изготвеният проект засяга общо 38 имота, за които от общината са похарчили около 4 милиона лева за обезщетения. През 2008-а започнаха събарянето на някои от сградите. Отчуждителните процедури продължават и през 2009 г. Причината за ускореното отчуждаване е приближаването на крайния срок, в който страната ни може да усвоява пари по ИСПА. През април същата година обаче Столичната община иска от екоминистерството да спре част от финансирането на проекта, който е на обща стойност от 7,5 милиона евро. Причината е проблемът с отчуждаването. Общината отчужди апетитни имоти за жълти стотинки.

- Имаше случай, в който Административният съд през 2009 г. се произнесе в полза на ищеца и обяви заповедта на общината за нищожна. Доколкото помня, ставаше въпрос за отчуждаване...
- През 2010 г. общината започна нова процедура за отчуждаване, след като през 2009 г. заповедта беше обявена за нищожна. Кмет беше Бойко Борисов и той бе подписал нищожната заповед. Използват старите проекти за колектора, въпреки че има утвърден нов. И изведнъж почна играта с “неустановения собственик”. За да могат да плащат обезщетения по оценка 23 лева на кв. м. При пазарна цена 1000 евро! Започнаха съдебни дела между общината и “неустановените” собственици. Тогава как се стигна до положението да не знаят имената на собствениците, като през 2009-а същите собственици спечелиха делото срещу СО и към момента на отчуждаване Столична община има висящи дела със същите собственици относно същите имоти?!...

- Това не е ли игра за препродаване на трети лица?
- Питайте Фандъкова! Тя го отхвърля като мотив.

Само тъжно клати глава

че от нея нищо не зависело. Мекушава и болнава жена, която я лашкат, накъдето си поискат. Или пък й е удобно да изглежда такава. Лицето й постоянно изразява мирова скръб.

- Кои са заинтересованите лица, които искат да окрупнят терени?
- В непосредствена близост до нас са имоти на Бедо Доганян – крупен олигарх, който приватизира „Петрол” и „Топливо” и заграби над 2000 имота от държавата, т.е. от всички нас - хората от тази държава. Като не му стигнаха имотите, които е заграбил, през 2005 г. една от неговите компании - фирма „Топливо”, отправи две предложения до нашата фирма да ни изкупят имотите по 30 евро на кв. м. Отказахме и започна по всевъзможни начини да ни притиска – чрез Столична община, хора от властта и др. Столична община е само машата – веднъж като ни отчужди, и после той да го заграби за жълти стотинки. По този начин е действал цял живот! И след като осма година оттогава битката продължава, сега се оказва, че не сме били известни като собственици!
А другите, по-крупни претенденти за мястото, са все олигарси!...

- Вие сте църковен настоятел, близък до Синода и проблемите в църквата. Какво мислите за смъртта на митрополит Кирил?
- Разбира се, че е убит! От името на общество „Приятели на Русия и православния свят” призоваваме главния прокурор да не мълчи относно сигнала изпратен до него от Синдиката на свещениците! В момента българите само на него имат доверие и, ако ги разочарова, народът ще му потърси сметка както на политиците.

По линия на църквата имах наскоро конфиденциална среща с представители на Руската църква. Независим съм, затова няма защо да искам разрешение от нашите архиереи дали мога да говоря по въпроса. С две думи – руснаците са готови с експерти, за да направят петорна експертиза на митрополит Кирил. Много вероятно е да се наложи ексхумация на тялото, което така бързо погребаха. Доколкото се чува, в църковните среди и в някои интелектуални кръгове, Ватиканът налива доста пари на един млад митрополит, като има идея да го направят патриарх, след което нашата църква, която е майка на Руската църква, да се слее с Ватикана, за да имат влияние и върху Руската църква.

Голямата конспирация за премахването на Кирил е не толкова заради имоти колкото интерес на Ватикана. Логиката е такава - че който хване духовно един народ, той го заробва и материално. След последната сесия на Св. Синод разговарях с няколко митрополити поотделно, но ми казваха едно и също: как въпросният млад митрополит по време на заседанията виел като койот, блъскал по масата и не давал на митрополитите да се изказват, заплашвал ги и парадирал с връзките си с олигарси - Манджуков, Гергов и разни висши политици. На въпроса от моя страна патриархът не взема ли отношение, те ми отговориха:

“Патриархът го е страх повече от нас! Той е болен човек и си гледа здравето

свит в един ъгъл...

Едно интервю на Еми МАРИЯНСКА


Столична община: Всичко е законосъобразно!

В отговор на запитването ни отговаря ли изнесеното от Стефанов на истината, от Столична община ни изпратиха следното: “Отчуждените имоти, попадащи в трасето на Дубльор на Ляв Владайски колектор са 69, с обща площ 46 000 кв.м. Всички процедури по отчуждаване на имоти от страна на Столична община са проведени законосъобразно”. В писмото има кратко описание на трасето на канализационния колектор по р. Владайска и ни уведомяват, че на 2 август т.г. бил сключен договор с избран по Закона за обществените поръчки изпълнител, който не е назован.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Бизнесменът Константин Стефанов: Бедо Доганян спонсорираше ГЕРБ и заграби над 2000 имота от държавата! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди