изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:47 EEST
ЖИТЕЛИТЕ НА ЦЪРКВА СЕ СДОБИХА С МОЛИТВЕН ДОМ    
ОбществоСело Църква от днес /18.08.2013/ вече има нова придобивка - молитвен дом - параклисът "Свето Възнесение Господне". Въпреки жегата вчера по обяд цялото село се бе стекло в двора на храма и около него, за да присъстват лично на водосвета, отслужен от архиерейския наместник на Добричка духовна околия иконом Иван Дойчев. На събитието присъстваха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът Желязко Желязков, кметовете на Балчик - Николай Ангелов, Добрич - Детелина Николова, Каварна - Цонко Цонев, Варна - Иван Портних, евродепутатът Преслав Борисов, бившият депутат от ГЕРБ д-р Светомир Михайлов.
PN 125-13  PN 126-13

Кметският наместник на селото Ради Радев сподели, че това е била отколешна мечта на жителите на Църква, които от години били вземани на подбив от кого ли не, че селото се казва Църква, пък си няма църква. "Благодарение на дарението, което партия ГЕРБ ни направи - 20 хил. лв., и събраните от църковното настоятелство 15 хил. лв., днес ще отвори врати нашият параклис" - каза Радев. Той сподели, че името е специално подбрано, защото още по турско време в района на Църква е имало малък манастир, недалеч от чудодейният кладенец, който и до днес се пълни с вода само за Спасовден или Възнесение Господне, като се вярва, че водата му е лековита и слепите, измили очите си с нея - проглеждат.

Заради кладенеца и съществувалия манастир с това име, сега новопостроеният параклис е наречен така. Градежът му, заедно с иконостаса и иконите в него е на стойност 35 хил. лв. "Трябват ни още малко средства, за да довършим започнатото, но и това ще стане. Важното е, че сега, има къде хората една свещ за здраве да запалят" - казва още селският кмет. За водосвета на храма, който бе отслужен от архиерейския наместник на Добричка духовна околия иконом Иван Дойчев, дойде лично лидерът на ПП "ГЕРБ" Бойко Борисов. След водосвета той пръв запали свещ за здраве в малкия храм. Църковното настоятелство, кметът и жителите на селото в знак на благодарност му подариха икона с образите на Богородица с младенеца, която той върна като дарение на малкия храм.

Село Църква е запазило името си от старо време. Според турски източници в онова време, селото се е казвало Алак Клиси, което в превод означава Бяла църква. Днес жителите му са около 500 с временно пребиваващите, като най-възрастните са 93-годишният Петко и съпругата му Стойка - на 92 години, разказа още Радев. Селото е едно от малкото в страната, които се радват и на много деца. Кметът се похвали, че всеки момент се чака ново бебе - момиченце, което ще роди секретарката на кметството 27-годишната Светлана Данчева. Здраве пожела на всички жители на селото Борисов и не отказа снимка и автограф за спомен на никого. НДТ

 


Сходни връзки

ЖИТЕЛИТЕ НА ЦЪРКВА СЕ СДОБИХА С МОЛИТВЕН ДОМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди