изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:02 EEST
11 ранени при взрив на газови бутилки в китайски ресторант в София (ОБЗОР)    
Новини София. 11 души бяха ранени при взрив на газови бутилки в китайски ресторант в центъра на София в неделя вечерта. Причината за инцидента е взрив от газова бутилка, вследствие на което са се взривили и други газови бутилки. Изнесени и обезопасени са 14 газови бутилки от помещението, където е станал инцидентът. Няма опасност за населението, не се налага евакуация. 11 души са пострадали при инцидента в София - настанени са в болнични заведения. Няма данни за тежко пострадали.

[image2_right]Сигналът за взрива беше получен в 19.20 часа. Районът ще остане отцепен до приключване на огледите на място.
На място пристигна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, експерти от общината, полиция, пожарна, линейки, специалисти от ЧЕЗ.
Трима от пострадалите при взрива в столицата са с леки наранявания. Те са получили медицинска помощ в ИСУЛ. Двама са получили медицинска помощ във ВМА. Три жени и един мъж пострадали има в „Пирогов”, един от тях е в по-тежко състояние.
До сутринта ще остане отцепен районът на взривения китайски ресторант в центъра на столицата, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на мястото на инцидента. Предстои да се изясни колко бутилки са гръмнали в заведението.
Няма да се наложи евакуация на живеещите. Ако е необходимо допълнително укрепване, то ще бъде направено в рамките на няколко часа, каза вътрешният министър.
Продължава огледът на сградата. Архитектът и конструкторите ще си свършат работата по предписанията за укрепване на сградата и ще се произнесат дали има нужда от това. Всичко, което е необходимо, ще бъде направено в рамките на тази вечер, каза вътрешният министър.
Работим в тясно сътрудничество със Столична община. Тук са кметът на столицата Йорданка Фандъкова и архитект Влади Калинов, директор на дирекцията по строителен контрол в общината. Ще се огледат внимателно всички щети. Взимат се абсолютно всички мерки. След няколко часа ще има категорични данни за причините, последиците от инцидента, каза вътрешният министър.
Пристройка в задния двор към сградата е пострадала от взрива на газови бутилки, това каза архитект Влади Калинов от дирекцията по контрол на строителството към Столична община. По думите му - от взрива е пострадала само пристройка в сградата към задния вътрешен двор на сградата, която е двуетажна. От взрива са счупени дограми, стъкла и т.н. на сградата.
Постройката е строена отдавна. От взрива има счупени колони. Част от плочата се е скършила – обясни Влади Калинов. Това, което огледът е показал, е, че няма никаква опасност за сградите, които са нормално построени, не във вътрешния двор.
Пострадала от взривната вълна е само тази постройка и няма опасност за останалите живущи. Ще се ограничи достъпът така, че да няма притеснения дали някой ще влезе вътре, обясни архитект Влади Калинов.
В понеделник ще дойдат конструктори, които ще започнат да обследват причините и ще бъде направен преглед за това – как ще бъде премахнато това, което е счупено, за да няма опасност за останалите живущи наблизо. Премахването трябва да се прави внимателно; в по-голямата си част то ще е ръчно, защото ще има опасност за останалите сгради, ако вътре се вкара техника. Техника може да се вкара само в задната част на сградата. Не може да се правят категорични заключения в момента, каза архитект Влади Калинов.
Изнесени са газовите бутилки, за които се предполага, че са причинили взрива, обясни той. Газовите бутилки са били няколко; уточнява се колко са се взривили. Сградата на китайския ресторант е частна собственост. След като се приключи с всички следствени действия, ще се каже кой е собственикът. В такава ситуация – първо се гледа да няма опасност за хората, да се ограничи достъпът и след това – всичко останало, обясни архитект Влади Калинов.
Не се налага евакуация на живеещите в сградата, в която избухнаха газови бутилки, това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Нашата задача беше конструкторите да влязат и да видят дали има нужда от евакуация, както и дали има опасност за жителите на сградата. Огледът показва, че не се налага евакуация и няма риск за хората, които живеят в сградата. Огледите ще продължат. Спряно е електричеството в района. В момента, в който специалистите на ЧЕЗ може да влязат, да локализират и да спрат електричеството само в сградата, ще бъде възстановено електрозахранването на живеещите наоколо, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Остава отцепен районът на взрива на китайския ресторант на столичните булеварди „Цар Освободител” и бул. „Раковски”. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

11 ранени при взрив на газови бутилки в китайски ресторант в София (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди