изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:40 EEST
Прогноза: БСП бие ГЕРБ с 4%, ако изборите са днес    
Общество Ако изборите бяха днес, БСП щеше да стане първа политическа сила. Левицата консолидира електората си и събира 21,7 на сто подкрепа. За ГЕРБ биха пуснали своята бюлетина 17,5 на сто от запитаните, сочи проучване на "Галъп".

От "Галъп" обаче са категорични, че при евентуални избори партията би събрала по-голяма подкрепа. Спадът на доверието във формацията се дължал най-вече на ролята ѝ на опозиция и лошото състояние, в което се намира самата партия.

Трети остават ДПС с 6 на сто подкрепа. Реформаторският блок също се радва на добри перспективи - около 7 на сто.

Според проучването е възможно да има преливане на гласове от ГЕРБ към реформаторите. "Атака" пада под 4 на сто - 2,4 на сто. НФСБ се радва на същата подкрепа.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева продължава да е най-одобряваната политическа фигура в страната - 46 на сто.

Традиционно най-голямо доверие будят фигури, които са в страни от текущия политически дебат. След Георгиева остава кметът на София Йорданка Фандъкова, а след това - президентът Росен Плевнелиев с 37 на сто. Нивата на недоверие обаче се качват при него.

Премиерът Пламен Орешарски е шести по доверие с 31 на сто подкрепа - веднага след омбудсмана Константин Пенчев, който също е с толкова.

Председателят на БСП Сергей Станишев пък е най-одобряваният политически лидер с подкрепа от 26 на сто. Георги Първанов обаче продължава да се ползва с по-широка обществена подкрепа - 35 на сто.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира 20 на сто подкрепа. Сред привържениците на ГЕРБ расте негативното настроение към зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

Според изследването 15 процента от запитаните смятат, че избори трябва да има веднага, 17 на сто - до 6 месеца, 19 процента смятат, че ново правителство трябва да се избере на евроизборите през май догодина.

Най-много - 24% преценят, че това трябва да стане след изтичането на мандата на кабинета. Постепенно и сигурно обаче се затвърждава, че избори трябва има преди изтичането на мандата.

Към 13 август едва 19 на сто от хората смятат, че нещата у нас отиват към по-добро. 69 на сто смятат, че ситуацията в България върви към по-зле.

40 % от участниците в проучване на "Галъп Интернешънъл" смятат, че правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка, 38 % - че не трябва. 22 % са отговорили с "не знам". Разделена почти поравно е картината в отговорите на въпроса дали правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка. През август 40% казват да, а 38 – не. 44% подкрепят протестите срещу правителството на Орешарски, а 42% не ги подкрепят. За продължаване на протестите се обявяват 40 на сто, а 41 на сто са против.

8% твърдят, че вече са участвали в протест срещу правителството, а 30% заявяват, че биха участвали. Подобни числа свидетелстват за сравнително висок протестен потенциал.

„Изследването е проведено сред 1013 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете между 1 и 8 август. То няма как да улови възможните ефекти на последните събития като обсъждането на президентското вето върху актуализацията на бюджета и т.н.

/ http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Прогноза: БСП бие ГЕРБ с 4%, ако изборите са днес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди