изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:44 EEST
Внезапна смърт спъва делото срещу Цветанов    
Новини

Разследването за незаконното подслушване на МВР зацикли. Причината - внезапна смърт на експерта, нает от прокуратурата да изследва скандалния крайслер, който обикаляше из София, докато по документи уж бил в гаража.Проф. Евгений Николов, ръководител на Националната лаборатория по компютърна вирусология на БАН, загинал след катастрофа на 17 юли - месец след като прокуратурата повдигна обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че допускал безконтролно слухтене. "Труд" и други медии писаха още тогава за инцидента, но за ролята на професора в знаковото разследване се разбра едва вчера.



Приживе проф. Николов eдинствен от българските специалисти е заявил категорично, че крайслерът е годен да подслушва и записва от разстояние и в него могат да се намерят доказателства за това.

"Проф. Николов ни напусна неочаквано - казаха негови колеги пред "Труд". - Нямаме думи да опишем загубата му. Той беше чудесен човек, беше начело на академията като зам.-председател и научен секретар. Беше само на 59 години!"

"Смъртта му забави делото за автомобила на МВР. Ако не беше тя, вече щяхме да имаме експертиза, доказваща, че с него се е подслушвало", заяви източник от обвинението.
Националната лаборатория по компютърна вирусология е единственото научно звено в България, специализирано в комуникационна и информационна сигурност. Проф. Николов бе признат авторитет в тази област у нас и в Европа.

Държавното обвинение е разчитало и друг път на него. Той извърши експертиза на записите по случая "Мишо Бирата". Затова още при започването на разследването по скандала със СРС-та прокурорите се обърнали към него за анализ на техническите характеристики на сивия ван "Крайслер Вояджър", наричан още "кечър".

Предварителните заключения на проф. Николов опровергавали твърденията на заинтересувани служители от спецдирекцията "Оперативно-технически операции" (СДОТО) на МВР, че кечърът нямало как да подслушва разговорите на хората, като паркира под прозорците им.

След неговата смърт прокуратурата решила да не търси друг български експерт, а да ползва специалист от фирмата производител на техниката за подслушване. Вече има съдебна поръчка до Великобритания. Обвинението смята, че с помощта на компанията производител може да се възстановят изтритите от харддиска записи на подслушани разговори.

Заедно с Цветанов обвинени по делото са бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Кацаров ще отговаря и за неверни показания. В справка от 3 април той заявил, че с кечъра не може да се проследява и подслушва - точно обратно на това, което проф. Николов твърди приживе.

Обвиняем е и бившият шеф на отдел Четвърти в СДОТО Радко Димитров, станал известен като Радко Отвертката. Той е подведен под отговорност за опит да осуети разследването. Щом разбрал, че има сигнал за злоупотреби с кечъра, той зарязал 50-годишния си юбилей и хукнал с отвертка да трие записите. Разследващите се опитват да възстановят заличената информация. Обстоятелствата около катастрофата, убила ключовия им експерт, се проверяват.

Убийствен сблъсък

На 11 юли към 15,30 ч в Кресненското дефиле ТИР навлиза в лентата за насрещно движение при неправилно изпреварване и удря 4 коли, между които и 7-местен ван "Мерцедес", шофиран от проф. Николов.

Той се връща от Гърция със съпругата си Мария и сватовете Джон и Мари Мартин от Чикаго. Джон загива на място. Жените се отървават с леки рани. Професорът е закаран в "Пирогов", където няколко дни се борят за живота му, но напразно. Жена му разказва пред полицаи: "Тирът навлезе в нашето платно и ни блъсна челно, забихме се в мантинелата."

"Червена кола се заби в мен, камионът ми стана неуправляем, затова ударих другите коли", обяснил шофьорът на тира Стоян Павлов от с. Ново Делчево.

И Мишо Бирата умря неочаквано

Полицаи от ГДБОП припомниха, че внезапно умря и Мишо Бирата - бизнесменът Михаил Михов, прочул се от записи на разговори между шефа на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов (вече бивши), на които проф. Николов направи експертиза. В тях се чува как Борисов нарежда на Танов да спре проверка на митничарите в пивоварната на Мишо Бирата "Леденика".

След скандала Борисов и Танов обявиха, че репликите им са манипулирани. Експертиза на френската лаборатория "Липсадон", наета от журналисти, показа, че са автентични. Експертите на НИКК на МВР излязоха с усукано становище по разбираеми причини.

Изводите на екипа на проф. Николов бяха изпратени на прокуратурата в 88-страничен доклад. Той бе запазен в тайна с мотив, че съдържа класифицирана информация.

Пресцентърът на държавното обвинение цитира само няколко изречения от него, от които излизаше, че възможността съдържанието на разговорите да е променяно "не може да се потвърди или отрече."

Разследването за смъртта на Мишо Бирата бе прекратено през 2011 г. поради липса на престъпление. От Софийската окръжна прокуратура отказаха да коментират изявленията на Волен Сидеров пред ТВ7, че "имало поръчка Михов да бъде убит, инжектирано му е вещество, което имитира инфаркт, и лично Цветанов е поръчвал това".

Обвинителите отбелязаха, че Михов не е починал от инфаркт, а от "остра коронарна недостатъчност". Такива били изводите от аутопсията, направена ден след смъртта му.

Зареждат батериите на кечъра

Кечърът, иззет от МВР през март, стои до днес на "отговорно пазене" в гаража на Специализираната прокуратура. Забранено е изкарването му. От прокуратурата разкриха пред "Труд", че батериите на апаратурата за подслушване редовно се презареждат.

Целта е тя да бъде поддържана в техническа изправност, за да може да бъде довършена експертизата, нужна за доказване на обвиненията. При напълно изтощаване на батериите, може да се стигне до безвъзвратна загуба на информацията, обясниха експерти.

Мобилните подслушвателни системи на СДОТО са прихващали звук през джиесеми, поясниха експерти. Всеки служител бил длъжен да си записва в тефтерче номерата, по които ще работи през деня. След въвеждането им в компютър те били локализирани и кечърът се насочвал към съответната клетка на мобилния оператор.

Служителят от кечъра влизал в софтуера на съответния джиесем, активирал микрофона му и записвал какво се говори там, където се намира апаратът.

Техниката позволявала също да се "теглят" всички кратки съобщения, включително и изтритите, изпращани и получавани. Слушали са се също офиси и заведения, в които предварително са заложени "бръмбари".

Кечърът не можел да прихваща телефони, произведени преди 10-ина години, и апарати, чиито батерии са извадени.

Има улики в тефтерчетата на подслушвачите

Напредва проверката на тефтерчетата на подслушвачите от СДОТО, съобщи прокуратурата.

Служителите, които са се возили в кечъра, записвали на ръка телефонните номера, които трябвало да бъдат "прихващани". Предполага се, че с помощта на специалната техника те са активирали микрофоните на мобилните телефони и така са подслушвали стотици разговори.

До момента са проверени 70% от номерата в тефтерчетата. За част от тях имало издадени законни разрешения за подслушване. Това били най-често телефони на криминалния контингент, разследван от МВР. Имало обаче и много номера на телефони, за чийто контрол липсват законови основания.

Тази част от разследването е по-бавна, защото за всеки номер прокуратурата извършва проверка в архива на МВР. След като се установи, че даден телефонен номер не фигурира в списъка със законни СРС-та, обвинението изпраща писмено искане до съответния мобилен оператор да каже на чие име се води сим картата.

Тефтерчетата са важен източник на доказателства за незаконното слухтене на МВР в мандата на Цветанов. За късмет на обвинителите никой не се погрижил да ги унищожи така, както стори Радко Отвертката със записите в крайслера.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Внезапна смърт спъва делото срещу Цветанов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди