изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:10 EET
Следи от арсеник на нос Калиакра    
ИсторияОтровата, използвана в пръстена – убиец, намерен на нос Калиакра, най-вероятно е арсеник. Това показват последните проучвания на доц. д-р Бони Петрунова, зам.директор на Националния археологически институт с музей при БАН, под чието ръководство се извършват археологическите разкопки.
PN 119-13 8.08.2013 КАВАРНА: Уникален кръст-енколпион с изображение на Богородица бе намерен още в първия ден от разкопките на нос Калиакра. Находката е открита случайно на място, което не беше планирано за археологически проучвания, съобщи доц. д-р Бони Петрунова, зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН, под чието ръководство за пореден път се извършват разкопките. PN 130-13


Този вид отрова е в прахообразна форма, може лесно да се вкара в пръстена и е била най-разпространена по това време във Венеция за извършване на такъв тип убийства. Признаците, които предизвиква в организма на човек, са наподобявали холера или стомашно-чревно заболяване – заболявания, от които в края на 14 век е имало най-много смъртни случаи сред аристокрацията на нос Калиакра.
PN 131-13 Пръстенът със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век бе намерен при разкопките на нос Калиакра. Сензационната находка е пряко доказателство, че още през 14 век са извършвани убийства, вероятно с политически характер.
Всички находки по време на тазгодишните археологически проучвания ще бъдат показани пред журналисти на 4 септември в заседателната зала на Община Каварна.

 Мария Сотирова
Археологът доц. Бони Петрунова: Огромен е потенциалът на нос Калиакра за привличане на туристи
Пръстен - убиец от 14 век откриха на нос Калиакра
ПУРПУРНИЯТ НОС - В БИТКА ЗА "ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ"
СВЕТА БОГОРОДИЦА ПАЗИ КАВАРНА

 


Сходни връзки

Следи от арсеник на нос Калиакра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди