изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:31 EEST
ВЪВ ВСЯКО ПОПРИЩЕ ТРЯБВА ДА ВЛОЖИШ СЪРЦЕ И ДУША, ЗА ДА СИ УСПЕШЕН    
ОбществоМариела Бончева - журналист във в. "Нова добруджанска трибуна", лицензиран инструктор по зумба фитнес, пред НДТ


- Мариела, би ли се представила за читателите ни? Ти работиш във в. "Нова добруджанска трибуна" от създаването му, как попадна във вестника? Какво си завършила, с какво друго си се занимавала?
- Да, аз работя във в. "Нова добруджанска трибуна" от самото му създаване - само след няколко дни, на 13 септември, ще се навършат 20 години от излизането на първия му брой. Завършила съм Предучилищна педагогика в ШУ "Еп. Константин Преславски". С голямо желание преди години реших да стана точно детска учителка и много съжалявам, че нито ден не съм работила като такава. Попаднах във вестника случайно и съм много благодарна на собствениците и създателите му Сабина и Димитър Дукови - че без да имам нужния ценз ми се довериха и ми дадоха възможността да работя като журналист. Мога да спомена, че през годините съм била пи ар в два предизборни щаба, участвала съм и още участвам в няколко управителни съвета на неправителствени организации. Това, с което се гордея обаче, е, че бях един от участниците и организаторите на благотворителната кампания "Да протегнем на Алекс ръка!". Гордея се, защото с тази кампания дадохме шанс на едно малко дете за по-добър живот и надежда за родителите му - че може да оздравее. Гордея се и защото чрез съдбата на Алекс показахме, че въпреки кризата, въпреки тежкото време, в което живеем, има хора - добруджанци, и въобще - българи, с големи сърце. Благодарение на тези добри хора събрахме около 70 000 лева и Александра изказа три курса на лечение в Израел. За съжаление, поради независещи от нас обстоятелства, се наложи лечението, а от там - и кампанията, да бъдат прекратени. И нека да кажа защо, досега не сме го правили. Алекс изкара първия курс на лечение, имаше огромен напредък. След това професорът, който беше автор на този лечебен метод, почина. В клиниката в Израел продължиха да работят последователите му. Но след второто и третото ходене там в Алекс нямаше никаква промяна към по-добро. Тогава родителите й решиха да прекратят лечението - майка й Стела беше категорична: "Хората отделят от залъка си, няма да събираме пари за нещо, което не дава резултат!". Само искам да спомена, че в момента семейството на Алекс се подготвя за нов вид лечение, по-скоро рехабилитация. Тя се провежда в Полша, няколко български деца вече имат напредък след посещение на процедурите. Едномесечен курс струва около 7 500 евро. В най-скоро време със Стела ще организираме няколко инициативи за набиране на средства, надявам се добричлии отново да подкрепят Алекс. Искам да изразя възхищението си от майката на детето - че не спира да търси, да се бори, да вярва в изцелението му!
- От известно време ти се изявяваш и в едно съвсем друго амплоа - инструктор си по зумба фитнес. Би ли разказала как попадна в света на зумба, кой те запали, как реши да станеш и инструктор?
- Лицензиран инструктор съм от края на миналата година, а самостоятелни часове водя от януари. Както каза една моя приятелка, визирайки, че винаги съм работи като журналист: "Е, това са казва рязка промяна на жанра!". Попаднах на зумба случайно - преди около година и четири месеца започнах да ходя на латино танци в клуб "Алегрия" към общински младежки център "Захари Стоянов" с ръководител Стоян Стоянов. Там имаше часове и по зумба фитнес. Постепенно интересът ми към зумба стана по-голям отколкото към латино танците. Когато разбрах, че се организира обучение за инструктори въобще не се колебах и се записах. Изкарах курса в началото на декември в София при Херман Мело от Париж. Макар и двудневен, курсът беше изключително интензивен - зумба на макс, но и много теория. Бях ходила на тренировки осем месеца, но самото обучение ми даде отговор на много въпроси. Като например - как трябва да е структуриран часът, какви рискове крие неправилната подредба на песните в него и т. н. Защото зумба е удоволствие за хората, които са на тренировка, но за инструкторът е и голяма отговорност. И ако часът не е правилно подреден може да се стигне до неприятни последици - както травми например. В страната има инструктори, които водят без да са преминали обучение, а това крие риск за учениците им. За радост, те са все по-малко.
- Какво представлява зумба фитнес?
- Без да давам точна дефиниция - това е специална фитнес програма, която съчетава танцови стъпки с движения от аеробиката, фитнеса. Зумба може да се играе на всякаква музика - както на латино парчета, които са в основата, така и на всякакви международни хитове. Например, сега в часовете си съм включила българска естрадна песен с фолклорни мотиви. Зумба изглежда като танц, но тя е една сериозна тренировка, нарича се още "упражнения под прикритие". Защото докато се забавляват хората де факто тренират - движенията са такива, че скулптурират тялото, насочени са към различни области, например - седалищен мускул, краката, ръцете, корема и към най-важния мускул в тялото - сърцето. За да се включиш в часовете по зумба не е необходимо да имаш някакви танцувални умения или пък да си се занимавал с фитнес. Зумба е за всички - няма значение млад ли си, стар ли си, слаб или пълен, мъж или жена. Всеки може да се включи по всяко време, няма начинаещи и напреднали, защото зумба е съставена от лесни за следване стъпки и движения.
- Какво ти даде на теб зумба? И има ли общо между работата ти като журналист и като инструктор?
- На мен зумба ми помогна много в здравословно отношение - редовните тренировки доведоха да намаляване на теглото, нормализиране на кръвното налагане, имах и сърцебиене, което изчезна. Но зумба има още едно предимство пред другите спортни занимания, които не подценявам - тя е убиец на стреса! Знаете, работата на хората на умствения труд е много натоварваща... След тежък ден във вестника влизам в залата, тръгва хубавата музика и... изчезвам! И докато трае тренировката - един час, ти изключваш света около себе си, забравяш за проблемите си. Така беше когато ходех на тренировки, така е и сега - когато ги водя. Има и друго - зумба води до много нови запознанства, нови приятелства, тъй като заниманията са групови. А дали има общо между работата ми като журналист и като инструктор - да, има, макар единият труд да е умствен, а другият основно - физически. Първо - работиш с хора. И трябва да дадеш всичко от себе си, за да си добър журналист и добър инструктор. Когато подготвяш материал за вестника - за да е качествен, за да докоснеш читателя, трябва да вложиш душа и сърце в него. Същото и е в часовете по зумба - трябва да дадеш всичко от себе си, също да вложиш сърце и душа, за да си успешен. Аз се радвам, че след 20 години във вестника работата ми не се е превърнала в рутина, надявам се и със зумба да е така.
- Би ли споделила - къде водиш в момента, към какво са насочени бъдещите ти планове?
- Започнах да водя тренировки в арт-център "Палитра", в момента имам един час седмично там. От известно време съм и в спортен комплекс "Русалка", където имам тренировки два пъти седмично. Групата там се сформира в момента и именно към това са насочени усилията ми - да събера усмихнати, весели хора, които искат да спортуват и топят калории по забавен и по по-различен начин. Бих споделила за една новост по отношение на класа ми в комплекс "Русалка". През септември часовете ми ще са на по-ниски цени. За целта в момента върви продажба на месечни карти на преференциални цени. Картата е 28 лева за осем посещения, или тренировката е 3.50 вместо 5 лева. За ученици цените са по-ниски - месечната карта е 24 лева, или 3 лева на тренировка. За съжаление, зумба не е достатъчно популярна в България. Тя е създадена в края на 20 век и светът е полудял по нея, но, знаете, у нас, нещата се случват по-късно. През юни с колегата Стоян Стоянов организирахме международен фестивал по зумба фитнес в курорта Албена. Наш специален гост беше Наталия Бул от Великобритания - световно известен обучител на инструктори. На пресконференция тя сподели точно това - че в Русия бившите Съветски републики, а също и в България, зумба навлиза от около две години. И нашата мисия - на лицензираните инструктори, е именно такава - да станем посланици в собствените си държави, в градовете си, на магията, наречена зумба! Да запалим повече хора, да направим живота им по-интересен и едновременно с това - да спомогнем да бъдат по-здрави.
-  Мариела, какви са новините около клуб "Алегрия"?
- Първо, искам да благодаря на ръководителя на клуб "Алегрия" и мой колега Стоян Стоянов - че ме запали по зумба фитнес, че ме подкрепи в решението ми да стана инструктор и че ми помагаше когато ми беше най-трудно - когато правех първите си стъпки като треньор. Защото да си инструктор не е толкова лесно... Всички си мислят - танцуваш, усмихваш се, следват те учениците си. Но не е само това - за да направиш едно парче, да подготвиш и играеш без грешка на 16 песни - колкото е един час по зумба фитнес, се иска много, много труд, много тренировки, безкрайно повтаряне на всеки елемент. Защото пред учениците си трябва да си перфектен и освободен - само така можеш да им предадеш емоцията зумба! Относно новостите в клуб "Алегрия". В края на септември Стоян Стоянов стартира клас по зумба голд. Това е специална зумба програма за хора от третата възраст, за такива с двигателни проблеми и в инвалидни колички. Тренировките преминават по специален начин, като се взема предвид състоянието на участниците, натоварването е по-различно от това в нормален зумба час. В момента подготвяме зумба маратон, който ще е трети поред, вече стана традиционен. Той ще се проведе на 24 септември от 18 часа на площад "Свобода" и ще е посветен на празника на Добрич - 25 септември. Използвам възможността да поканя на маратона всички почитатели на зумба, а и не само тях - а всички наши съграждани, които обичат танците, емоциите, да се заредят с весело настроение. В проявата ще участват и наши колеги - лицензирани инструктори, от цялата страна. Имаме и изненада, но засега я пазим в тайна. Практиката показва, че и маратоните, и всички други партита и събития, които е организирал клуб "Алегрия", протичат при огромен интерес и се радват на много участници и почитатели. Убедена съм, че и на 24 септември ще е така. НДТ


 


Сходни връзки

ВЪВ ВСЯКО ПОПРИЩЕ ТРЯБВА ДА ВЛОЖИШ СЪРЦЕ И ДУША, ЗА ДА СИ УСПЕШЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди