изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:23 EEST
Учени заличават последствията от инфаркт    
Здраве

Учени откриха начин как да възстановят напълно сърцето след прекаран инфаркт. Технологията е развита на базата на клетъчна терапия и генетика.




Известно е, че при инфаркт без фатален изход за пациента част от тъканта на сърцето бива увредена завинаги и съответно спира да функционира. В поразената област на един от най-важните човешки органи клетките вече не участват в съкращаването на сърдечния мускул, който започва да работи по-слабо и не с пълен капацитет. Изследователите обаче са създали специален лечебен „коктейл”, състоящ се от пет гени, който може да накара нефункциониращи сърдечни клетки на практика да възстановят напълно сърдечната функция. Благодарение на неговото въздействие специална група клетки започва да „пулсира”, връщайки на сърцето неговата стопроцентова работоспособност.

Учените поясняват, че технологията вече е тествана в лабораторни условия и работи успешно.

Опити са проведени, както с експериментални мишки, така и с клетките на истинско човешко сърце. Учените успели да препрограмират т.нар. фиброобласти (клетки на съединителната тъкан в организма, а в случая – в сърцето) в пулсиращи и напълно здрави клетки.

„Дялът на фиброобластите е около 50% сред клетките на сърцето. Това означава, че имаме на разположение перфектен клетъчен запас, който може да се препрограмира за създаването на мускулна тъкан”, отбелязва авторът на новата технология доктор Дипак Шривастава.

Специалистите се надяват, че благодарение на новата технология пациентите, преживели инфаркт, ще могат да се възстановяват напълно и да водят пълноценен живот без ограничения.

/КРОСС/
 


Сходни връзки

Учени заличават последствията от инфаркт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди