изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:18 EEST
Откриха страшния газ зарин при бунтовниците в Сирия    
По светаВ предградие на Дамаск е открито химическо оръжие, принадлежащо на въстаниците, съобщава lifenews.ru, като се позовава на кореспонденти на в. "Известия". Руснаците придружавали войници на правителствената армия, които проникнали в цеха, където открили отровни химически вещества. Операцията по освобождаването на предградието от бунтовниците се провела в навечерието на 23 август.

Химическото оръжие, както и друг боен арсенал, били открити в град Джобар, който бил изоставен от бунтовниците след настъплението на верните на Башар Асад войски. В полуразрушеното помещение от завод за производство на взривни вещества журналистите видели боеприпаси – гранати и патрони различен калибър. И най-страшната находка - бидони с отровни вещества и стотици капсули с газ зарин. Това бойно отровно вещество има нервно-паралитично действие. Предизвиква задушаване, обилно слюноотделяне и изпотяване, поява на страх, гадене и повръщане. Скоро след въздействието му човек губи контрол над организма си, започват конвулсии. Коматозното състояние накрая води до спиране на сърцето и смърт.

В склада на бунтовниците били намерени също така ампули с антидот, използван при химични отравяния с бойни отровни вещества. Те били произведени от катарско-германска фармацевтична компания. 

Припомняме, че световните медии съобщиха за мащабно използване она химическо оръжие от страна на сирийската армия в предградията на Дамаск. Властите в Сирия веднага побързаха да опровергаят информацията и да съобщят, че не армията, а бунтовниците разполагат с химическо оръжие, подчертавайки, че то е предизвикало смъртта на няколко войници.

Потвърждение, че не е изключено свързаните с "Ал Кайда" бунтовнически групировки разполагат с бойни отровни вещества дойде и от Турция. Както вече съобщи БЛИЦ, според иранска агенция Farsnews, турското разузнаване е засякло на 9 юли две контрабандни пратки с бойния отровен газ Зарин. Доклад за това е направил лично шефът на турското разузнаване Хакан Фидан пред премиера Ердоган. По-нататък в текста се твърди, че това е акция на сирийската опозиционна армия, която воюва срещу режима в Дамаск.

Според Farsnews, която се позовава на източник от турските силови кръгове, Ердоган е наредил на разузнаването да събере цялата налична информация по случая с вкарания в страната Зарин и пътя му до турски те граници и да я предаде на Европейския съюз и на Русия.

Заседанието е било свързано с операция от края на май в Адана, когато турските медии съобщават, че силите за сигурност са конфискували два килограма Зарин и артилерийски снаряди в домовете на 12 членове на "Джабхат Ал Нусра", основана преди година сирийска структура, свързана с "Ал Кайда", обяснява иранската агенция.  http://www.blitz.bg

ЦРУ е помогнало на Садам Хюсеин да нанесе химически атаки по Иран през 1988 г.

САЩ са помогнали на Саддам Хюсеин да нападне Иран с химически оръжия през 1988 г. По време на иракско-иранската война. Администрацията на Роналд Рейгън, която подкрепяше иракския диктатор, свален от власт две десетилетия по-късно, предоставяйки на Багдад информация, помогнала за нанасянето на ударите. Официални лица на САЩ са предоставили на армията на Саддам информация за местонахождението на иранските сили през 1988 г., със знанието, че срещу тях ще бъдат използвани химически оръжия, пише списание „Форин полиси“. Ираке е използвал веществото Иприт (или горчичен газ) и Зарин в началото на 1988 г. при четири мащабни офанзиви, помогнали за слагането на край на 8-годишния конфликт. По време на войната, от химически оръжия загинаха над 20 000 ирански войници, ранени бяха над 100 000.

Иракските сили са били способни да нанесат ударите, след като са получили карти, сателитни снимки и друга разузнавателна информация от САЩ. Американците винаги са заявявали, че Ирак не им е разкривал, че ще прибягнат до химически атаки. Но документи, разпространени от Националния архив и интервюта с бивши военни, показват, че САЩ са толерирали мълчаливо употребата на химически оръжия, подкрепяйки Садам във войната.

Полковник в оставка от ВВС на САЩ Рик Франкона, военно аташе, работило в Багдад през 1988 г., разказа за „Форин полиси“, че Вашингтон е знаел какво планира Саддам. „Иракчаните никога не ни казаха, че възнамеряват да използват нервнопаралитичен газ. Нямаше нужда. Ние вече знаехме“, каза той. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Откриха страшния газ зарин при бунтовниците в Сирия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди