изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:59 EEST
"Коммерсант": Военният удар по Сирия става неизбежен    
По света Дамаск. След безпрецедентно острите изказвания на западните лидери военният удар по Сирия става на практика неизбежен, коментира „Коммерсант” . На основание на оценки на експерти руският вестник представя три основни варианта на вероятно развитие на събитията.

Неизбежността на военен удар по Сирия стана очевидна след изказването на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който обяви в нощта срещу вторник, че Вашингтон разполага с неопровержима информация за това, че властите в Сирия са използвали химическо оръжие. „Президентът Обама смята, че тези, които са използвали най-чудовищното оръжие в света срещу най-уязвимото население, трябва да бъдат привлечени към отговорност”, заяви Кери, като добави, че Белият дом в течение на идните дни ще реши какъв именно ще бъде отговорът. В това, че той ще се окаже силов, ръководителят на Държавния департамент не остави съмнения.
Сценарий номер едно, който повечето от запитаните от „Коммерсант” анализатори смятат за най-вероятен, е ограничаване до символични удари. В течение на един-два дни крилати ракети от американски бойни кораби и подводници ще поразят ключови военни и държавни обекти в Сирия – министерството на отбраната, генералния щаб, президентския дворец, военни бази, летища, места на дислокация на най-боеспособните подразделения. Но продължение и логически завършек на тази акция няма да има. Целта на САЩ в този случай е да дадат на Дамаск сигнал за в бъдеще – ако още веднъж използвате химическо оръжие ще последват нови акции на възмездие.
Привържениците на тази версия се уповават на предпазливостта на Барак Обама, който не желае да се въвлича в нова голяма война в Близкия изток. За да успокои своите критици в Конгреса и западноевропейските си съюзници, които настояват за решителни мерки, президентът на САЩ ще разреши използването на сила срещу Башар Асад. Но определящо влияние върху бъдещия ход на бойните действия в Сирия тази акция едва ли ще окаже. Сценарий номер едно напомня най-вече на четиридневните бомбардировки в Ирак от 1998 година по заповед на президента на САЩ Бил Клинтън. Те имаха психологически ефект, но осезаем ущърб на режима на Садам Хюсеин не нанесоха.
За реализирането на втория сценарий Вашингтон е подтикван от някои европейски съюзници, Турция и монархиите от Персийския залив – особено Катар и Саудитска Арабия. Той предвижда по-дълга въздушна война, интензивни въздушни удари. Най-близката аналогия е кампанията в Либия от 2011 година, когато военновъздушните сили на НАТО фактически осъществиха въздушна подкрепа на опозиционните отряди, сражаващи се срещу Муамар Кадафи.
В случая с Либия САЩ играха непривична за себе си поддържаща роля – далеч по-значително беше участието на френската и британска авиация. Но в Сирия такова разпределение едва ли е възможно. Асад има несравнимо по-мощна система за противоракетна отбрана, отколкото Кадафи. Да я преодолеят сами, без помощта на САЩ, е крайно трудна задача за французите, британците и турците. Ако бъде реализиран този сценарий, Западът фактически ще се окаже въвлечен в сирийската гражданска война на страната на опозицията,
И накрая, третият сценарий предполага, че в течение на известно време САЩ ще осъществяват интензивни бомбардировки и ракетни удари с цел да отслабят военния потенциал на Дамаск, а след това ще се отдръпнат, заемайки основно вспомагателни функции. На авансцената тогава ще излязат страните от региона, активно настояващи за свалянето на режима на Башар Асад. На пръв ред става дума за Турция, която има най-мощни въоръжени сили, пише изданието.   http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

"Коммерсант": Военният удар по Сирия става неизбежен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди