изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:31 EEST
ВОЙНАТА В СИРИЯ: Акротири става основна база за военните операции в Сирия    
По света Великобритания няма да иска от Кипър разрешение за използване на базите на Кралските ВВС на неговата територия, но със сигурност ще подаде информация за това. Това заяви министърът на външните работи на Кипър Йоанис Касулидис след среща с британския посланик в страната, който го е уверил, че “британското правителство няма да изненада Кипър” по този въпрос.

Британската военновъздушна база „Акротири” в Кипър може да стане мястото, на което да се съсредоточат военновъздушните сили в случай на бойна операция срещу Сирия, пише британският в. „Гардиън”.

По данни на ежедневника, от понеделник в базата, разположена на 160 км от сирийското крайбрежие, са започнали да пристигат военни самолети.

Двама пилоти от гражданската авиация, които осъществяват редовни полети от кипърския град Ларнаки, съобщават, че са видели транспортни самолети С-130 в близост до авиобазата. Освен това, радарите на самолетите са регистрирали във въздуха изтребители, които са пристигали от Европа.

Евентуалното поставяне на страната в центъра на въздушната подкрепа на военните удари срещу Сирия чрез използването на британската военно-въздушна база Акротири предизвика остра рекация от партиите и политическите сили в Кипър, пише newsbg.eu.

Никой не може да изключи елемента на риск, особено, когато някои от участниците в конфликта, който е много по-широк от границите на Сирия, притежават балистични ракети, коментира Касулидис вчера в отговор на въпрос дали използването на базите ще създаде рискове за Кипър. ”Но това е много хипотетичен въпрос и далечна възможност”, каза той. Още няма решение за военните действия, а и не се знае какви ще са те, обясни министърът.

Според него по-голяма е вероятността базите в Кипър да се използват не за бойни въздушни операции, а за логистични цели. Кипър да не се превръща в трамплин на “кървава война” в Сирия, призова т. нар. външен министър на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Ерик Кутлай.

Той заяви това по повод информациите за повишена бойна готовност в британските бази на острова. Въпросът трябва да бъде решен по мирен път, преди да се предприемат военни операции, подчерта Кутлай.

В последните часове перспективата за военна намеса начело със САЩ става все по-реална и западните лидери стават все по-категорични в реториката си спрямо Сирия, са последните новини от международните информационни агенции.

Президентът на САЩ Барак Обама е разговарял по телефона късно вечерта в сряда отново с британския премиер Дейвид Камерън, предадоха международните агенции.

Камерън е свикал за днес заседание на Съвета за национална сигурност, на което се очаква да бъде изложен сценарий за действия срещу сирийското правителство. Според британския премиер, ако се стигне до военни удари, те трябва да са с ограничени мащаби. Ракетните атаки срещу Сирия може да започнат “рано сутринта в четвъртък”, съобщава американската мрежа NBC, цитирайки високопоставени американски представители. Според тях операцията ще продължи три дни, ще има по-ограничен обхват и е предназначена да изпратите съобщение-предупреждение до сирийския президент Башар Асад.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

ВОЙНАТА В СИРИЯ: Акротири става основна база за военните операции в Сирия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди