изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:13 EEST
КИРЯК ЦОНЕВ АЛАРМИРА: СИРИЙЦИТЕ МИ КАЗАХА “КАКВО КАТО СТАНЕ СВЕТОВНА ВОЙНА!?”    
Интервюта Америка ще изтласка Турция на преден план, може да се стигне и до вариант на Кубинската криза

Киряк Цонев е родом от Каварна и почетен гражданин на морския град, български дипломат, журналист и писател. През цялата си трудова дейност е бил професионален дипломат в системата на Министерството на външните работи, където преминава професионалната стълбица на дипломатическата кариера от стажант до началник на отдел "Арабски страни". Работил е в посолствата на България в Дамаск, Кайро и Алжир, бил е посланик в Алжир и Мавритания и първи български консул в Обединените арабски емирства, посетил е всички арабски държави. Преподава "Българо-арабски отношения" в Софийския университет "Свети Климент Охридски" и "Външна политика на арабските страни", както и "Практически арабски" в ЮЗУ "Неофит Рилски".Един от най-сериозните експерти в областта се включи в ефира на "Дискусионно студио" на Велизар Енчев за ексклузивно телефонно интервю по горещата тема - Сирия и предстоящия военен конфликт с участие на световните сили.

- Господин Цонев, трябва ли да има военна интервенция в Сирия без резолюция на ООН по въпроса?
- Не трябва да има военна интервенция в Сирия, защото всяко подобно действие би усложнило много световната политическа обстановка. Русия никога не би повторила грешката, която направи по времето на Ирак, и задълбочи при убийството на Кадафи при сегашната ситуация.

- Но какво би могла да направи Русия, след като вече има разговори между лидерите на страните от НАТО за евентуална военна намеса без резолюция на ООН?
- Сега обстановката е различна от тази при конфликта със Саддам Хюсеин. Тогава имахме агресия на една държава срещу друга държава и някакво, макар и неправдоподобно, морално оправдание за наказание. Сега нямаме нападение срещу чужда държава, а една суверенна държава, която защитава своята цялост и независимост. Сирия не е ударила никого от съседите си, никой не може да я обвини в това. Що се отнася до вътрешната обстановка в тази арабска страна, трябва да имаме предвид съществуващата отмъстителност и от двете страни в конфликта, която за съжаление, непрекъснато се разраства.
- При войната срещу Ирак не бяха открити никакви химически оръжия, а днес според признанието на иранския външен министър в Дамаск е употребено химическо оръжие. Това не може ли да стане повод за интервенция?
- Питам се: Кой има интерес от това?
- Кой?
- Във всички случаи Башар Асад няма абсолютно никакъв интерес да използва в момента химическо оръжие срещу гражданско население. Абсолютно никакъв. Той е в много тежко положение. Една такава стъпка би усложнило собствената му позиция в страната. Не е логично той да използва такова оръжие срещу гражданско население в момента. А кой има интерес? Интерес имат онези сили, които неведнъж доказаха, че нападат, избиват и после прехвърлят вината върху сирийската армия и правителството на Асад - това е вече добре познат сценарий.
- Допускате ли Русия да е влязла в преговори с бунтовниците в Сирия, сред които има и бойци на Ал Кайда, за да запази своята военноморска база и да гарантира стратегическите си интереси в региона?
- Русия няма да заложи само на една карта. Не съм сигурен, че Русия може да започне преговори с ислямистите от типа на Ал Кайда. Същото бих казал и за Америка, там също не са заинтересовани от укрепването на позициите на ислямистите. Ако Асад бъде свален, какво следва? Ние вече видяхме в някои арабски страни как фанатиците използваха честния протест на гражданското население, за да се доберат до властта. Видяхме страшното лице на ислямския фанатизъм. Примери има много – Тунис, Либия, Египет, сега и в Сирия.
- Каква е Вашата прогноза за развитието на ситуацията в следващите часове и дни?
- Струва ми се, че САЩ ще изтласкат турците на преден план, като опит в една евентуална намеса, а те и европейците ще стоят малко настрана. Иначе ще се получи като в Ирак – колко години вече американците не могат да излязат от страната. Вероятно ще има въздушни удари срещу Сирия, а Турция може да прати сухопътни части, но това вече зависи от кюрдските бунтовници в Сирия и тяхното поведение. Ако Башар Асад не падне след турската намеса, тогава може да се стигне и до влизането на други войски в страната. Но тук вече много зависи и от Русия, и от много други фактори.
- Ако се предприеме военна операция без ООН, какво ще направят Русия и Китай?
- Разговарям с много сирийци, привърженици и на едната, и на другата страна във вътрешния конфликт. Намериха се хора, които направо ми казаха: “Какво, като стане световна война?” Вие разбирате ли, че тази психология вече съществува там? А това е нещо страшно.
- Вие допускате Русия и Китай да стигнат в конфронтацията си със Запада до крайност?
- Възможно е да се стигне до вариант на Кубинската криза през 60-те години на миналия век. С постепенно нагнетяване, нагнетяване и нагнетяване на напрежението. И след това в последния момент да се намери някакво разрешение.
- Допускате ли пророчеството на баба Ванга да се окаже правилно? На въпрос, който й е зададен преди 20 години - “Кога ще се оправи България”, тя отговаря: “Когато ке падне Сирия”.
- Аз не знам за такъв отговор, честно казано.

БЛИЦ/НДТ

 


Сходни връзки

КИРЯК ЦОНЕВ АЛАРМИРА: СИРИЙЦИТЕ МИ КАЗАХА “КАКВО КАТО СТАНЕ СВЕТОВНА ВОЙНА!?” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди