изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:32 EEST
Фрегатата „Верни“ изпусна „врага“    
Новини Фрегатата „Верни“ не успя да засече и да обстреля мишена, която имитираше нарушител на въздушното ни пространство вчера по време на мащабните маневри  на силите ни от противовъздушната отбрана на полигона в Шабла. В учението участваха близо 1400 души и над 600 единици бойна техника, както и сръбски зенитчици. На полигона дойдоха върховният главнокомандващ Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов. Тук бяха и шефът на Генералния щаб на Сърбия ген. Любиша Дикович, и военни наблюдатели от Словения.

Два пъти фрегатата не разкри радиоуправляемата реактивна мишена, която се движеше със скорост над 400 км/ч, и затова не последва ракетен пуск. „Верни“ е въоръжена с американски зенитно-ракетен комплекс „Сий Спароу“. Неговата електроника не успя да разпознае мишената като враг и не последва команда „пуск“. После срещу „Верни“ бе изстреляна мишена от ракетен  комплекс „Волхов“, която бе прихваната и унищожена, но само с електронен спусък.

„Проблемът е  в американският радар ДА-05 за прехват и насочване на зенитните средства на фрегатата. Той е от много старо поколение - произведен е през 1974 г. и дава засечки. По време на учението миналата година пак не засече целта“, обясни армейски експерт. Другата причина била в обучението на бойците по документи. За реално обучение в Белгия, откъдето ктупихме фрегатата за 23 млн. евро, няма пари. Френската фирма „Талес“, която поддържа радарите и сонарите на трите ни фрегати, вече отказва да прави това, защото са стари, отдавна снети от въоръжение и за тях няма части. Няколко пъти французите препоръчвали на МО да ги подмени с нови, но във военния бюджет средствата за превъоръжаване са символични. Един нов западен радар от такъв тип струва минимум 6 млн. евро, а на ВМС са нужни три. Не достигат и парите за поддръжка на бойните ни кораби.

Първата фрегата „Дръзки“ е купена преди 8 години, а останалите две - преди 4-5 години.

Президентът Росен Плевнелиев даде отлична оценка на учението и похвали бойците за изпълнението на бойните задачи. Той изрази надежда, че на следващите маневри догодина ще дойдат и неговите колеги от Сърбия и Словения.

 

Плевнелиев иска бързи реформи

Държавният глава поиска да се спре противопоставянето и политическите битки

След като още на 17-ия ден от управлението на кабинета „Орешарски“ Плевнелиев оттегли доверието си от него, на 93-ия го призова да работи и да не спира реформите. Това стана вчера в Шабла след сръбско-българските бойни учения.
„Длъжни сме да постигнем консенсус по решаването на политическата криза, в която нацията се намира. Длъжни сме да постигнем консенсус по важни реформи, които трябва да бъдат продължени, а не спирани.“ Според него са неотложни реформите в здравеопазването, енергетиката и сигурността.

Президентът обяви също, че очаква парламентарно представените партии да се обединят около общи цели заради тежката политическа и икономическа ситуация: „Надявам се много всички политици, включително и правителството, да излязат от ежедневното противопоставяне, от битките, които се водят на всички нива, и да дадат отговори на най-важните въпроси, които народът постави на дневен ред от началото на тази година“, каза държавният глава. Според него правителството работи в много трудна обстановка на постоянни протести и на ниско доверие на гражданите към всички политически партии, политици и институции. 

Плевнелиев щял да подскаже решение на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева - България да има точно пет приоритета в сектор пътища за еврофондовете 2014-2020 г. Това трябва да са: „Струма“ - лот 3; магистрала „Хемус“ - липсващите всички 239 км от Ябланица до Белокопитово; скоростният път Видин - Ботевград; тунелът под Шипка и пътят Черно море (като за него има различни варианти - може да бъде скоростен път, а не магистрала, може да бъде хубав трилентов път). Според него няма да е лошо да се вземе  кредит за тези проекти, с които се отпушва цяла България.

Що се отнася до магистрала „Хемус“, Плевнелиев каза, че ще извършим национално предателство, ако провалим работещ проект за изграждането й. „Считам, че е контрапродуктивно, ще бъде сериозна заявка за забавяне и има опасност за нереализиране на проекта магистрала „Хемус“, ако тепърва започват да се мислят някакви нови варианти“, заяви Плевнелиев. „Хемус“ дава шанс на Северна България за просперитет и я вади от изолацията.

Президентът планира да даде начало на три дебата през септември - по темата пазарна икономика, корупция, монополи. Там ще бъдат поканени представители на всички протестиращи. Вторият дебат ще бъде за медийната свобода, а третият - за системата на правораздаване.

 

(в. Преса, печатно издание, брой 236 (587) от 30 август 2013)


Пожар лумна на военните учения в Шабла край Плевнелиев

ПРЕЗИДЕНТЪТ И ВОЕННИЯТ МИНИСТЪРЪТ ЩЕ НАБЛЮДАВАТ УЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ И СРЪБСКИ ВОЕННИ В ШАБЛА

СЪВМЕСТНО УЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ И СРЪБСКИ ВОЕННИ

ФРЕГАТАТА „ВЕРНИ” СЕ ВКЛЮЧИ В УЧЕНИЕТО „ШАБЛА - 2012”

БЕЗ ДА НИ ПИТАТ: 1,5 млн. лв. на месец ще ни струва фрегата "Дръзки" в Либия

Арестуваха военната фрегата "Смели"

 


Сходни връзки

Фрегатата „Верни“ изпусна „врага“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди