изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:27 EET
"Хемус" на концесия? Национално предателство    
НовиниЩе извършим национално предателство, ако работещ инструмент за изграждането на автомагистрала "Хемус" бъде променен в публично-частно партньорство. Това коментира пред журналисти в Шабла президентът Росен Плевнелиев, цитиран от агенция „Фокус“, след като по-рано днес за този вариант говори министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

"Притеснен съм от разнопосочните послания, които се чуват от правителството, и специално от министъра на регионалното развитие. Оперативната програма за регионално развитие и ОП „Транспорт” не могат да бъдат предмет на различни трактовки", заяви Плевнелиев, който е и бивш министър на регионалното развитие.

"Считам, че е контрапродуктивно, ще бъде сериозна заявка за забавяне, и има опасност за нереализиране на проекта магистрала „Хемус”, ако тепърва започват да се мислят някакви нови варианти", заяви Плевнелиев. 

По думите му - магистрала „Хемус”, след последователните усилия на правителството в периода 2009 - 2011 г., стана европейски приоритет - дотогава не беше. 
"Това беше голям пробив; това означаваше директно, че Брюксел каза – ние ще ви дадем 80 % от парите за тази магистрала. Това е златен шанс, за да се случи магистрала „Хемус”. Ще извършим национално предателство в момент, в който всички знаем, че „Хемус” е най-важната и перспективна магистрала за периода 2014 - 2020 г., че тя дава шанс на Северна България за просперитет и развитие и я вади от изолацията, ние тепърва да променим работещ инструмент, който дава 80 % от парите за този най-важен проект на България - подарък; да говорите вече за публично-частно партньорство", каза Плевнелиев.

 

Терзиева: 
Парите от ЕС няма да стигнат

Обмисля се възможността завършването на АМ "Хемус" да стане чрез концесия и за преминаване по нея да се събира тол такса. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на символичната първа копка на нов 5-километров участък от магистралата край Шумен.

"Със сигурност европейски пари няма да стигнат до "Хемус", така че ще трябва да търсим други източници на финансиране, дори и публично-частно партньорство, като вид концесия, стига да има достатъчно трафик", каза министър Терзиева. Тя не поясни дали пътната такса се обмисля само за "Хемус" или за всички магистрали, нито се ангажира да коментира дали въвеждането на тол-такса ще се приеме добре от българите. Тя бе категорична, че "със сигурност въпросите с винетките и тол-таксите ще дойдат на дневен ред и ще ги обсъждаме прозрачно и с обществото".

5-километровият участък ще струва на държавния бюджет 65,769 млн. лв. В цената влиза и изграждането на голям пътен възел на две нива. На първата копка присъства и бившият шеф и настоящ член на УС на АПИ Лазар Лазаров, както и областният управител и кметът на Шумен.

 


Сходни връзки

"Хемус" на концесия? Национално предателство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди