изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:58 EEST
М. ПОПОВА ПРЕД СТУДЕНТИ В АЛБЕНА: НЯМАМЕ ВРЕМЕ ЗА ОСТАРЯЛО ПОЛИТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ    
Туризъм Какво очакваме от демокрацията днес, приобщаването на страните от Западните Балкани към европейското семейство, икономическата криза, както и конфликтът в Близкия Изток и Северна Африка, бяха сред основните теми в дискусия на вицепрезидента Маргарита Попова със студенти от над 20 университети от цялата страна. В курорта Албена вицепрезидентът бе основен гост на студентската конференция “Наука и образование в 21 век – проблеми и тенденции”, която се провежда за втора поредна година в рамките на инициативата “Летен университет” и събра повече от 400 студенти.

„Трябва да покажем, че имаме готовност, знание и опит да прозрем някои много важни политически събития, които се случват у нас, в Югоизточна Европа, в рамките на Европейския съюз и в глобалния свят, за да можем, с ваша помощ, да взимаме по-верни политически решения, обърнати към гражданите на Европа и на света“, подчерта вицепрезидентът пред младите хора.
По повод ситуацията в Сирия вицепрезидентът припомни, че основната задача на политиците е чрез съвместен диалог да намерят най-правилното и добро решение. „Нямаме време за остаряло политическо мислене, робуващо на безперспективни идеологеми”, каза Маргарита Попова. Пред студентите вицепрезидентът очерта мащабите на хуманитарната криза и определи случващото се в арабската държава като „поредното човешко безумие“. „Не може кервани от деца да напускат собствената си родина, да не знаят къде отиват, да бъдат отделяни от тези, които са ги създали, да бягат и да търсят хаотично подслон, понякога да го намират, а понякога – не”, коментира вицепрезидентът.
Пред студентите Маргарита Попова очерта основните аспекти на политическата интеграция в Европейския съюз. Вицепрезидентът обоснова пред младите хора необходимостта от засилване на интеграцията в областта на единното европейско законодателство по отношение на наказателната политика в интерес на всички европейски граждани и изработването му „от почтени хора за постигане на устойчивост в резултатите и еднаквост в прилагането на уредбите и нормативните актове“.
Друг основен аспект на евроинтеграцията, който според вицепрeзидента е пренебрегван през последните години, е развитието на двустранното и на регионалното сътрудничество. „Европа е една и ние сме част от нея”, подчерта Маргарита Попова и напомни за необходимостта „прозренията на Югоизточна Европа да бъдат внедрени в ценностната система на Западна Европа - за да има единна и хуманна Европа, в която младите хора също ще прибавят ценности“.
Вицепрезидентът запозна студентите с целите и задачите на Международната антикорупционна академия. Провеждането на обучения, въпроси на международното сътрудничество в борбата с корупцията и създаването на по-добра експертиза в областта на антикорупцията, обсъдиха още вицепрезидентът и младите хора.
Студентите получиха покана да се възползват от възможностите за обучение, предоставяни от стажантските програми в президентската администрация. До началото на 2014 г. такива програми ще стартират в комисиите по предоставяне на убежище и по българско гражданство и българи в чужбина. НДТ


 


Сходни връзки

М. ПОПОВА ПРЕД СТУДЕНТИ В АЛБЕНА: НЯМАМЕ ВРЕМЕ ЗА ОСТАРЯЛО ПОЛИТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди