изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:24 EEST
Училище за здраве – за деца, родители и учители    
ТуризъмОт 1 до 6 септември 2013 г. в курорен комплекс Албена ще се проведе „Училище за здраве – за деца, родители и учители”. Мероприятието е организирано от Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „акад. Ташо Ташев” (BASORD) и Министерството на образованието и науката.

Мероприятието е в рамките на общоевропейкия проект „ЕРНЕ” и се проведе под патронажа на министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова, дмн. В разстояние на 6 дни 60 родители с децата си и 20 учители от район Триадица и район Студентски град в столицата ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. Ръководител на проекта за България е доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на BASORD и член на международния научен комитет на международната мрежа EPODE (за превенция на детското затлъстяване и популяризиране на правилното хранене на децата).

На всички участници в това т.нар. „училище за здраве” ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Денят им ще започва със сутрешна гимнастика на плажа, разбира се, плуване в морето и басейна и приятни разходки.

Под формата на лекция-беседа ще бъдат разгледани темите за:
1.Значението на традициите в храненето – Балканска диета,
2.консумацията на плодове и зеленчуци,
3.консумацията на вода и здравословния прием на течности,
4.мляко и млечни продукти в менюто на българското семейство,
5.влиянието на съня върху здравето на децата и възрастните,
6.движението и физическата активност и тяхното благотворно влияние върху здравето.

Целта на мероприятието е опитът на „Училището за здраве” да се мултиплицира, за да може това училище в Албена да бъде последвано от още много такива. Би трябвало в училищната програма да залегнат лекции за здравословния начин на живот (хранене и физическа активност). Това е от голямо и медицинско, и социално значение, предвид широкото разпространение на детското затлъстяване и сърдечно-съдовите заболявания и диабет тип II сред възрастните.


 


Сходни връзки

Училище за здраве – за деца, родители и учители | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди