изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:45 EEST
БСП готви минимални цени за наем на ниви    
ПолитикаМинимални наемни цени за земеделска земя се готвят да въведат депутати от БСП с поправки в Закона за арендата. "Целта е да се защитят дребните собственици на ниви (най-често пенсионери), чиято земя се взема за смешни цени", обяви вчера депутатът Янаки Стоилов.

"Тепърва се ще уточни методиката. Но идеята е минималните цени да се определят в зависимост от категорията земя, местоположението на нивите от индустриална зона или магистрала", аргументира се Стоилов пред "Труд".

Най-вероятно минималните ренти ще се определят от лицензирани независими оценители и те ще представляват минималната пазарна цена за дадено землище или община, коментираха пред "Труд" източници от аграрното ведомство.

От Гражданското движение "Собственици на земеделски земи - арендодатели" признаха пред "Труд", че идеята за минимални цени на рентата е тяхна. Те са я лансирали на две срещи с представители на "Коалиция за България" в парламента - депутатите Димчо Михалевски и Корнелия Нинова. Срещите са били проведени още в последните дни на предишния парламент.

"Дори и да се поправи Законът за арендата, минималните цени за наем на нивите няма да влязат в сила в следващите 5 или 10 години, защото арендаторите масово сключват със собствениците на земи договори за 5 или 10 години напред, които няма как да не се изпълняват", коментира пред "Труд" шефът на сдружението Борис Антонов. Той добави, че едрите арендатори направо извивали ръцете на възрастните хора по селата, за да им плащат малко пари.

"При 30 лв. субсидия на декар от Европейския съюз наемът, който арендаторите плащат на собствениците в Северозападна България е между 10 и 14 лв. на декар", даде пример той.

"Подобна мярка е абсолютно непазарна, противоречи и на принципа на ЕС за свободно движение на стоки, услуги и капитали", коментира Ангел Вукодинов, шеф на Асоциацията на зърнопроизводителите.

"Абсурдно е за пазарни механизми да говорят точно тези, които вземат най-големите субсидии от ЕС. Когато държавата предоставя такива големи помощи, нормално е да има механизми да защитава интересите на всички", контрира Янаки Стоилов. t

Ще удължават срокове за строежи

БСП смята да премахне или да удължи срокове, свързани със строителния процес в Закона за земеделските земи. В момента, ако строителството върху ниви с променено предназначение не започне до 3 години, теренът отново става земеделска земя.


"Имам редица писма, включително и случаи на хора от Бургас, които са платили 800 000 лв. такса за смяна на статута на земята и сега ще изгубят правото да строят, защото заради кризата не са могли да стартират инвестиционните си планове през последните 3 години", каза пред "Труд" депутатът от БСП Димчо Михалевски.

Ограничението на сроковете, в които трябва да стартира строителството, бе въведено от кабинета "Борисов" заради бума от ветропаркове и фотоволтаици. Тогава куп предприемачи изкупуваха ниви, сменяха им статута чрез проекти за изграждане на ветропаркове и фотоволтаични централи. След това, вместо да стартират строителство, продаваха одобрените инвестиционни проекти.

Михалевски съобщи още, че ще се преразгледа изискването, ако собственик на ниви не заяви, че ще обработва сам земята си, терените да се разпределят за обработка на арендаторите в района. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

БСП готви минимални цени за наем на ниви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди