изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:47 EEST
Хиляди румънци протестираха срещу добива на шистов газ и разработването на златна мина    
По светаБукурещ. Хиляди хора излязоха по улиците на Румъния в неделя, за да протестират срещу добива на шистов газ и срещу спорен канадски проект за разработване на златна мина с използването на цианид, предаде АФП. Протестиращите също отправиха критики към правителството и президента, че подкрепят тези проекти.

В столицата Букурещ демонстрантите проведоха шествие от централния Университетски площад и сградата на правителството. По данни на полицията броят на участниците в акцията е бил около 4000 души, а на отганизаторите - 7000 души. Протестиращите скандираха лозунги срещу проекта за златна мина, планиран от канадската компания „Гейбриъл Рисорсис” в село Роша Монтана, в сърцето на Трансилвания.
Откритата мина ще бъде най-голямата в Европа, според компанията.
Проектът предизвика остра съпротива, тъй като мината ще използва средно 12 000 тона цианид годишно в процеса на извличане на златото и ще застраши или частично разруши римски минни галерии.
Във вторник правителството на Румъния одобри проектозакон, който дава на проекта за мина статут на обект от национално значение.
Протести имаше в още няколко румънски града. В Бърлад повече от 3500 души се събраха, за да протестират срещу плановете на американския газов гигант „Шеврон” за проучване за шистов газ.  http://www.focus-news.net

 ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ 
 


Сходни връзки

Хиляди румънци протестираха срещу добива на шистов газ и разработването на златна мина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди