изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:48 EEST
ПУСНАХА В МОРЕТО КРАЙ КАВАРНА ДРЕВНИЯ ТРАКИЙСКИ БОЕН КОРАБ    
Новини Древният тракийски боен кораб на цар Резос, който от началото на юли беше позициониран на първа буна на Централния плаж в Каварна, вчера за пръв път бе пуснат пробно във водата. На мостика се качиха кметът на морския град Цонко Цонев, Стоян Стоянов - представител на Морска администрация, и режисьорът Атанас Димитров - ръководител на проекта.

Със специални помпи плавателният съд е напълнен с вода, за да се разшири дървото отвътре. Взета е и мярка за греблата. Те ще бъдат дълги 5 метра, за да са удобни за гребците. Ще бъдат направени общо 20 гребла – 18 за гребците и 2 резервни. Галерата е боядисана в три цвята – отдолу е черна, по средата – златиста, а най-горе – тъмно червена. Остава да се поставят само платната.

Официалното откриване на галерата се предвижда да бъде между 25 и 30 септември. Очаква се да присъстват министърът на културата Петър Стоянович и на транспорта Данаил Папазов. Идеята на Атанас Димитров е след създаването на автентичния боен кораб на цар Резос той да измине морския маршрут на митичния Рез преди 3 500 години - от залива на Каварна до възпятата от Омир Троя или днешната Чанак Кале. Това обаче ще стане догодина, тъй като плаването е 30 дни.

Уникалният плавателен съд е с дължина 16 метра и 40 см, широк е 3 метра, а площта на платното е 42 кв. м. Корабът е построен изцяло от дървен материал по древна тракийска технология - без пирони, нитове и други съвременни връзки. Всичко е със сглобки и дипли. Използвани са дъб и смърч. На официалното му откриване на борда ще бъде внесен металотърсач, който да докаже, че по кораба няма нито една метална пластинка, а всичко е само дърво. Ребрата са от влажна дървесина, а диплите от много сухо дърво, което при плаването ще поеме вода и така връзката ще стане много здрава.

Екипажът на Резос не е бил от роби, а от обучени воини. Избирали са най-добрите в  панкратеона. Това е дисциплина, предшественик на днешните ММА боеве. Важно е било също да имат и отлични умения в гребането и ветроходството. Затова 18 гребци от НСА в момента се обучават да изпълнят ролята на тракийските воини на Рез и с помощта на весла, ще гребат през целия маршрут на експедицията. Участниците ще се хранят като траките. Корабът ще бъде с екологично чисти храни, каквито са били преди 3 500 години - вино, което ще бъде съхранявано в специални мехове, овес, леща, царевица, ръж, чесън, плодове и зеленчуци, мед в гърненца, мляко, месо в делви, боб, картофи и др. Задължително ще има и лимец – най-древното жито, от което се е правел хляб за боговете и фараоните. НДТ

 


Сходни връзки

ПУСНАХА В МОРЕТО КРАЙ КАВАРНА ДРЕВНИЯ ТРАКИЙСКИ БОЕН КОРАБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди