изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-06-14 @ 04:10 EEST
В ГЛЪБИНИТЕ НА ИСТОРИЯТА: Кавалерията на генерал Колев посича румънска бригада    
История На 3 септември 1916 г. Първа конна дивизия под командването на ген.-майор Иван Колев, която едва предния ден започва бойни действия срещу Румъния в Първата световна война, разгромява със сабите си румънска бригада от 19-а пехотна дивизия в паметен бой между Карапелит и Кочмар. Генералът лично предвожда кавалеристите си, удряйки противниковата колона във фланг.

След страшния удар на бойното поле остават посечени над 600 румънски трупа, а повече от 1000 войници са взети в плен. Ефектът от поражението е толкова голям, че още същата вечер румънците изоставят Добрич.

Трябва да се отбележи, че генералът не е получил задачата от командването, а сам проявява инициатива и поема отговорност, след като разкрива румънския замисъл бригадата да бъде изпратена в помощ на обсаждания от българите Тутракан.

На 4 септември към дивизията се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската. В Щаба на действащата армия очакват сблъсъка с тревога, поради опасения, че някои войници няма да вдигнат ръка срещу бившите ни освободители.

Генерал Колев, който е роден в Бесарабия и е русофил, произнася пламенно слово, в което казва: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България.”

На 5 септември конната дивизия поема рискован рейд на север и в поредица от схватки отблъсква руски разузнавателни конни разезди, заемайки стратегическото шосе Добрич-Силистра.

На 7 септември 1916 г., третият решителен ден от боевете на Добричката епопея, генерал Колев отново демонстрира тактически усет и инициативност. В най-критичния момент от отбраната на града, когато една непълна българска дивизия изнемогва под напора на атакуващи руски, румънски и сръбски войски, той не се поколебава да предприеме крайно рискован, но пресметнат ход. Оставяйки слаби заслони срещу руската кавалерия и без да изчака заповед от командващия армията, Колев насочва дивизия към Добрич.

След изненадващ флангови маньовър на конницата в десния фланг на противника при с. Чамурлий (дн. Смолница) е постигнат обрат в хода на сражението. Неприятелските войски се оттеглят в паническо бягство, а сръбско-хърватската доброволческа дивизия напълно губи боеспособността си.

Победите при Карапелит-Кочмар и при Добрич са от оперативно-стратегическо значение, като оказват и огромно психологическо въздействие на войските от двете страни на фронта. След като е разбит и при Тутракан, противникът започва да се оттегля по целия фронт в Добруджа. Създават се условия частите на Трета армия да влязат без бой в Силистра на 9 септември.

На 30 септември 1916 г. генерал Колев е награден с германски железен кръст „За храброст“ лично от германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен - главнокомандващ войските на Балканите. При награждаването той изтъква: „Досега се беше наложило убеждението, че атаката на конница срещу пехота е невъзможна. Вие с няколко действия го опровергахте. Много висши кавалерийски началници Ви завиждат и не мога да ги убедя в писма, че това, което Вие направихте, се е случило наистина!”

По време на едномесечните сражения на Кубадинската укрепена линия, конната дивизия воюва на десния фланг на армията. Тук тя взема участие в ожесточените боеве срещу струпаните огромни, като запушва очертаващ се пробив. На 18 октомври конницата първа преодолява Кубадинската позиция. На 23 октомври при с. Кара Мурад (северно от Кюстенджа) Първа конна дивизия обкръжава и пленява 265-а Оренбургска дружина, заедно с командира й и бойното знаме.

През втората половина на 1916 г. конната дивизия е спешена пред Мачинската позиция. След преодоляване на телени заграждения и атаки на нож, на 3 януари е овладян град Мачин. На 5 януари е превзета Тулча, с което завършва бойния път на дивизията в Добруджа. След това до лятото на 1918 г. тя охранява дунавското крайбрежие на Северна Добруджа и част морския бряг.

За 4 месеца Първа конна дивизия изминава почти 1000 километра, помитайки всичко по пътя си. Кавалеристите дават само 189 убити и 965 ранени.

Заслугата е преди всичко на генерал Иван Колев. През това време той стоически понася всички лишения наред със своите бойци и не слиза от арабския си кон.

За времето на 30-годишната си служба той е ползвал едва 7 месеца отпуск. Всичко това се отразява на здравето му. На 10 май 1917 г. генерал Колев е назначен за командващ 3-а армия в Добруджа, но още в края на месеца е принуден да напусне фронта и заминава на лечение във Виена.

На 28 юли е произведен в чин генерал-лейтенант „За особени заслуги през войната в Добруджа” и е награден с орден „За храброст”.

На следващия ден 53-годишният генерал умира във виенски санаториум. В началото на август тленните му останки са пренесени и препогребани с военни почести в София.

Генерал Иван Колев все още няма издигнат паметник.

/По материали в интернет/
http://www.blitz.bg


ДОБРИЧЛИИ ПОЧИТАТ ГЕН. ИВАН КОЛЕВ В БАНОВКА
ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ
ПЛОЩАД В КЮСТЕНДИЛ ЩЕ НОСИ ИМЕТО НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ
ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ВЪВ ВОЕННОТО ГРОБИЩЕ-МУЗЕЙ
НА ДНЕШНИЯ ДЕН ПРЕЗ 1916 ГОДИНА ГЕН. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ ОСВОБОЖДАВА ДОБРИЧ
95 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ
ДЖИПОВЕ МИНАХА ПО СТЪПКИТЕ НА ГЕНЕРАЛ ИВАН КОЛЕВ
ЕПОПЕЯ НА БЪЛГАРСКИЯ БОЕН ДУХ
ПОКЛОН ПРЕД ОЛТАРА НА ЕДНА ГЕРОИЧНА ЕПОПЕЯ
УРНА С ПРЪСТ ОТ РОДНОТО МЯСТО НА ГЕН. КОЛЕВ
ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР ПОДКРЕПИ ВДИГАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА ГЕН. КОЛЕВ
25 септември – 70 години от възвръщането на Южна Добруджа към България
Живко Марков: Писалката, с която е подписан Крайовският договор, се пази в Историческия музей в Добрич
Урна с добруджанска земя и стрък житни класове донесоха трима добричлии на гроба на ген. Иван Колев
ПЪРВО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СДРУЖЕНИЕТО ЗА ПАМЕТНИК НА ГЕН. КОЛЕВ
ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ ЗА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ
ГОТОВ Е ПРОЕКТЪТ НА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. КОЛЕВ
АВТОРЪТ НА ПРОЕКТА ЗА ПАМЕТНИК НА ГЕН. КОЛЕВ ПОСЕТИ ДОБРИЧ
ПОДГОТВЯ СЕ ДОГОВОРЪТ ЗА ПРОЕКТА ЗА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. КОЛЕВ
ПРОФ. ДАМЯНОВ ЩЕ РАЗРАБОТВА ПРОЕКТА ЗА ПАМЕТНИК НА ГЕН. КОЛЕВ
ПРЕКРАТЕН Е КОНКУРСЪТ ЗА ПАМЕТНИК НА ГЕН. КОЛЕВ
ПАМЕТНИКЪТ НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ - СВЕТИНЯ ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА КАРАПЕЛИТ
2 000 ЛЕВА СА ДАРЕНИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА ИВАН КОЛЕВ
ОТКРИВАТ БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ИВАН КОЛЕВ В ЕДНОИМЕННО СЕЛО
НЕКА ДА ПОЧИТАМЕ НА ПЪРВО МЯСТО И ПРЕДИ ВСИЧКО БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОИ


СНИМКА НА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ В С. КАРАПЕЛИТ, ОБЩИНА ДОБРИЧКА


 


Сходни връзки

В ГЛЪБИНИТЕ НА ИСТОРИЯТА: Кавалерията на генерал Колев посича румънска бригада | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди