изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 22:57 EEST
Орешарски: За 100 дни освободихме хората от страха    
Парламент През първите 100 дни освободихме страната от страха. Това може да го чуете навсякъде по улиците, сред бизнеса, сред гражданите. Това заяви премиерът Пламен Орешарски след участието си в блиц-контрола пред депутатите, предаде репортер на БГНЕС. Орешарски обеща да представи и конкретен отчет, както и информация за първите 100 дни на правителството, инициирани и в процес на изпълнение на различни етапи. Орешарски заяви самокритично: не успяхме да убедим една част от българското общество, че работим в негова полза. Да се надяваме да направим това в следващите 100 дни, допълни той.

За БОРКОР премиерът каза, че тази служба има същата ключова задача, стояща и пред правителството, макар и в аналитичен план - борба с корупционните проявления, особено на по-висшите етажи на властта. На въпрос по какви критерии е назначен новият ръководител на агенция "Митници" Орешарски подчерта, че той няма нужда от особена предварителна концепция за поста, защото задачата е една - да подобрява събираемостта на приходите и да пресича контрабандни канали. След седмица-две той обеща съдействие новият митнически директор да представи пред медиите своите планове за работа. По отношение на структурата на специалните служби и специалното място на БОРКОР, Орешарски подчерта, че няма индикации вътрешният министър Цветлин Йовчев да проявява последователност в политиките, водени досега в организационен план.

Вицепремиерът няма пряка намеса в звената в неговия ресор, в съответните служби, отговори и самият вътрешен министър. БОРКОР, както и другите служби ще подлежат на сериозен преглед, каза Цветлин Йовчев.

***************

На 21 август тази година в източната част на Дамаск е използвано химическо оръжие, при което според доклад на САЩ са загинали 1429 души, от които 426 са деца. Това заяви премиерът Пламен Орешарски за ситуацията в Сирия, предаде репортер на БГНЕС.

Потърсилите медицинска помощ са над 3600 души. Тези цифри показват мащабността на катастрофата само по този конкретен случай в Сирия. След остра международна реакция, която осъди използването на химическо оръжие, екип от инспектори на ООН направи разследване на място. Очакваме доклада за резултатите. Задачата на инспекторите е да установи използвания тип бойно отровно вещество. И нямат за задача да правят разследване кой точно е използвал това химическо оръжие, добави Орешарски.

До тази сутрин страните-членки на ЕС и НАТО са в процес на изработване на позиции. Катрин Аштън заяви, че е важно за каквато и да е интервенция в Сирия да има решение на Съвета за сигурност на ООН, както и че светът трябва да намери политическо решение. НАТО няма да участва в обсъжданата от САЩ евентуална интервенция в Сирия. САЩ публикуваха доклад, в който изрично се посочва режимът на Башар Асад, че е използвал химическо оръжие. Барак Обама заяви, че атака няма да бъде реализирана докато не чуе мнението на конгреса, който ще има заседание на 9.09. Сергей Лавров е определил представените на Русия доказателства като неясни. Китай призова към търпение, като изразява подкрепа за разследващите комисари на ООН. С изключение на Турция държавите, граничещи със Сирия заявяват, че няма да участват в евентуална война в Сирия, каза премиерът.

Той добави, че теоретично остават в сила няколко сценария – първо, най-желаният от всички е постигането на политическо решение, второ операция с мандат на ООН и трето коалиция на желаещите. Към момента най-вероятно е да бъде реализиран ограничен удар от страна на САЩ в коалиция с други съюзници, каза Орешарски.

Той посочи, че с оглед на позицията на Китай и Русия, малко вероятно е да се постигне съгласие в ООН за резолюция, насърчаваща военна намеса. Обстановката в Сирия ще се обсъжда във Вилнюс на 6 и 7 септември на среща на ЕС. На тази среща ще присъства и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Нашите позиции бяха огласени. Българският кабинет категорично осъжда терористичния акт, настояваме международната общност да предприеме стъпки, за да гарантира, че подобен акт няма да се извършва, в която и да е точка по света. Политическото решение на кризата е най-желателно с оглед и на по-трайно уреждане на този конфликт. Насърчаваме и бихме се радвали да се стартира широк политически диалог между различните участващи в конфликта сили. Рисковете за нашата национална сигурност на първо място това е увеличаване на бежанския натиск. България е по-застрашена от сирийския конфликт поради географското си положение. Евентуална бежанска вълна засилва много други рискове, свързани с епидемиологичната обстановка, понасяне на финансови разходи и т.н., подчерта Орешарски. Той коментира, че за периода от миналата година в първите 8 месеца имаме 542 души бежанци от Сирия. А за същия период на тази година точната цифра е 3448 души. "Съвсем отчетливо е, че повече от 6 пъти се увеличава броят на сирийците, които са потърсили временно пребиваване. Има рискове от разпространение на оръжие за масово поразяване, доколкото тези оръжия са притежание на властите в Сирия, евентуално нанасяне на удари крие рискове оръжия за масово поразяване да попаднат в неидентифицируеми лица и да се разнесат в региона и да се ползват и за терористични актове. Виждаме риск и в прерастване на конфликта в регионален конфликт. Ескалация в Сирия в голяма степен ще доведе до опасност от регионално дестабилизиране", каза Орешарски. Очаквайте подробности.

***********

Никой от нашите евроатлантически партньори досега не е поставял въпроса за евентуално участие на България в каквито и да било инициативи в региона на Сирия.

Това заяви днес премиерът Пламен Орешарски по време на блиц-контрола в НС в отговор на въпрос на депутата от КБ Янаки Стоилов, предаде репортер на БГНЕС. Ние считаме,че политическото решение на кризата е най-приемливо за постигане на траен резултат, а не за разрастване на конфликта - риск при по-твърди намеси, от когото и да било. За тази цел най-адекватно решение би било едно обединение в СС на ООН за намиране на път за излизане от кризата в тази близкоизточна страна, подчерта Орешарски. Засиленият контрол по границите ни вече е факт, дори имаме пред вид варианти за затваряне на границите ни, но това е крайна мярка и не особено ефективна. За капацитета ни - да, това е нов проблем за българската държава, ще ни трябва техническа помощ при ескалиране на бежанската вълна, каза премиерът. Проучваме възможността да бъдем подпомогнати и финансово през следващата година. Като силно се надявам обсъжданите варианти да не се сбъднат, направи уговорка Орешарски.

БСП прие позиция за цялостната ситуация около кризата в Сирия, заяви Янаки Стоилов по време на изказването си от парламентарната трибуна при задаване на въпросите си към премиера. Трайно решение на конфликта може да се намери само по политически път, смята той. В момента няма решение на СС на ООН и на НАТО и България трябва да отчита това, като успоредно с това подпомагаме с хуманитарни средства пострадалите и като си даваме сметка за капацитета, който имаме. Дали е максимално защитена сигурността на българските граждани, бе неговият въпрос.

Не бива да се позволява да се преминава границата ни по цялото протежение, а само през ГКПП-та, каза Стоилов след първият отговор по темата на премиера. Ориентирите ни в тази ситуация трябва да бъдат националните интереси и световното обществено мнение, което е против военно ангажиране извън решение на международно признатите организации като ООН. Така ще намалим рисковете пред България и българските граждани, смята депутатът. Намирането на точния баланс между всички фактори изисква голяма устойчивост на българското правителство, необходима е и декларация на българския парламент, която да ориентира организации, институции и хора в страната, каза Стоилов.

Контролът по границата ни е засилен и е имало отделни случаи на залавяне на чужденци, които искат бърз статут, отговори му Орешарски. Преобладаващата част от сирийските граждани са преминали през официалните пунктове, но има и други, задържани извън тях, извън ГКПП-та и които също са настанени в бежанските лагери със статут на бежанци, посочи премиерът.

****************

При неблагоприятно развитие около Сирия, България трябва да следи реакциите на нашите евроатлантически партньори и да съдейства в рамките на възможностите си за изработване на общи позиции на ЕС и НАТО.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски на блиц парламентарния контрол в НС в отговор на въпрос на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за конфликта в Сирия, предаде репортер на БГНЕС. "Правим такива усилия и следим развитието на диалога по този въпрос. Съгласявам се с това, че нашето внимание трябва да бъде насочено към сирийските граждани, които са жертва на конфликта. Във връзка сме с ЕК, с посланиците на ключовите ни евроатлантически партньори, също и с еврокомисар Кристална Георгиева", заяви Орешарски. Той подчерта, че правителството има набор от решения, които като принципи са насочени към една подготовка на всички институции в България в очакване на евентуална бежанска вълна.

На този етап за притока на имигранти трябва да се вземат всички мерки, за да бъдем подготвени и за лошо развитие на ситуацията в Сирия, като се надяваме че политическите средства ще предрешат изхода от кризата, така че да не се стигне до по-нататъшно развитие на конфликта в Сирия, заяви Орешарски. Той припомни и за решенията от свикания миналата седмица Съвет за сигурност към МС. "Засега повод за драматизъм няма, но има засилена имиграционна вълна. Интензивно подготвяме институциите с оглед на това да посрещнем тези хора, които търсят място за пребиваване не по собствена воля", каза още Орешарски.

Преди изказването на премиера, Борисов заяви, че в Сирия е много вероятно да има военен конфликт. "България трябва като натовски партньор да участва в решенията, които взема НАТО. Не трябва да мислим за режима и за диктатора в Сирия, а да мислим за тези хиляди или милиони бежанци, добави Борисов. Най-лесното е да кажем да не се приемат. Но това е много близко до нас, след Турция сме ние. Една от позициите на нашата партия е, че винаги бежанците трябва да се държат възможно най-близко до родните си места. Трябва да се търси помощта, особено финансовата, от ЕК", добави Борисов.  http://news.bgnes.com
 


Сходни връзки

Орешарски: За 100 дни освободихме хората от страха | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди