изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:13 EET
Най-малко 75000 войници ще участват в сухопътната операция в Сирия    
По света САЩ ще трябва да изпратят над 75000 войници в Сирия за поставянето под контрол и обезопасяването на запасите от химически оръжия и обектите, в които те се произвеждат, научи „Мейл он Лайн“. Цифрата е спомената в секретен меморандум на министерството на отбраната на САЩ за президента Барак Обама, датиращ от началото на 2012 г.

Централното командване на САЩ е достигнало до цифрата в рамките на разглеждането на серия от военни варианти за действия срещи сирийския президент Башат Асад отпреди 18 месеца – много преди САЩ да потвърдят, че сирийският диктатор е използвал химически оръжия срещу бунтовниците. „Докладът съществува, той бе изготвен по поръчка на персонала на съветника по националната сигурност“, съобщи за „Мейл он Лайн“ запознат представител на министерството на отбраната, пожелал да запази анонимност. „Министерството на отбраната отдели много време и ресурси за него. Всички разбраха, че това не е някакво безсмислено упражнение, че все някога ние ще получим задачата да отидем там и да вземем VX и Зарина, затова всичко се правеше с голямо усърдие“, каза още той.

Логистичните предизвикателства, чието решение е необходими за поставянето на инфраструктурата на химическите оръжия в Сирия под контрол, са в ярък контраст с резолюцията за употреба на военна сила в сирийския конфликт, която бе одобрена в сряда от комисията по външните въпроси към Сената на САЩ и уверенията на държавния секретар Джон Кери, че сухопътна операция в арабската държава няма да има.

Резолюцията включва текстове, в които се отбелязва, че „не се разрешава употребата на въоръжените сили на САЩ в сухопътна операция в Сирия с цел бойни операции“.

При това анализатори вече отбелязаха, че финалните дими на това изречение „бойни операции“ може да се окаже вратичката, през която Барак Обама да вкара войниците в Сирия.

Говорейки във вторник в Конгреса Кери не изключи възможността за „ботуши на място“. От думите му стана ясно, че Вашингтон би могъл да проведе сухопътна операция, в случай че се наложи да се гарантира сигурността на запасите от химически оръжия в Сирия, ако „ситуацията в страната се влоши драстично“ или химическите оръжия „попаднат в ръцете на лоши елементи“. http://www.blitz.bg

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В СИРИЯ
 


Сходни връзки

Най-малко 75000 войници ще участват в сухопътната операция в Сирия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди