изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:59 EEST
ПЪРВА КОПКА НА РЕГИОНАЛНОТО ДЕПО КРАЙ СТОЖЕР    
Екология
Първа копка на регионално депо за твърди битови отпадъци край село Стожер направиха кметът на Добрич Детелина Николова, която е и председател на сдружението с нестопанска цел "Управление на отпадъците - регион Добрич", зам.-областният управител Исмет Абил и представителят на строителя - обединение "Депо Добрич" Георги Станилов.
То трябва да поема отпадъците на осемте общини от Добричка област и шуменската Никола Козлево в продължение на 30 години



На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет на общините Добрич и Добричка Ангел Табаков и Петър Петров, кметът на община Крушари Добри Стефанов, зам.-кметовете на общините Добричка и Генерал Тошево Дико Иванов и Ивайло Манушев, общински съветници, представители на ВИОСВ, на проектантите по проекта и др.

Стойността на проекта е 38 877 375,67 лева. Проектът се финансира по оперативна програма "Околна среда". По проекта ще се изгради първа клетка с площ 30 030 кв. м с обем 240 000 куб. м и капацитет на депонираните отпадъци 240 000 тона. Ще се изгради съответната инфраструктура, инсталация за сепариране на материали за рециклиране с капацитет 41200 тона годишно, съоръжение за компостиране с капацитет 15 000 тона годишно, съоръжение за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци с капацитет до 70 тона за час, 15000 тона годишно. Ще бъде изграден и склад за временно съхраняване на опасни и специфични отпадъци с капацитет 255 тона годишно. Депото ще обслужва общините от Добричка област и шуменската Никола Козлево. Планираният период на експлоатация е 30 години.

След проведена процедура за изпълнител на строителството бе избрано Обединение „Депо Добрич 2013” с водещ партньор „Станилов” ЕООД. В състава на обединението влизат още италианската фирма „Данеко импианти”, „Пътно строителство” АД – Добрич и „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения” – София. 

Стойността на договора за строителство е 12 967 890 лева, без ДДС. Срокът на изпълнение е 48 седмици, от които 22 седмици за изпълнение на строително-монтажните работи и 26 седмици - период за съобщаване на дефекти. Освен съоръжението край село Стожер, предстои по проекта да се изградят и претоварни станции на територията на общините Балчик и Тервел.

Ръководителят на проекта Теодора Петкова припомни, че преди десет години за първи път се е заговорило за бъдещ потенциален проект за изграждане на регионално депо, за да се стигне до момента, когато проектът вече се реализира. Тя благодари на кметовете на общини и на общинските съветници, които винаги са гледали на регионалното депо като на приоритет.

Кметът Детелина Николова подчерта, че проектът е важен както за региона, така и за страната. Тя благодари на всички партньори, които са положили усилия, за да се стигне до първа копка на депото. И изрази надежда, че предстои промяна в манталитета по отношение на опазването на околната среда. Зам.-областният управител Исмет Абил изтъкна, че изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци е важен обект за Добричка област. Той се обърна към жителите на село Стожер и на община Добричка, като ги увери, ме изграждането на депото не трябва да ги тревожи, защото то се изгражда по всички съвременни екологични норми и изисквания. Представителят на строителната фирма Георги Станилов увери, че строителите ще изградят едно добро сметище край село Стожер. След това тримата направиха символична първа копка, а след като Детелина Николова разби бутилка шампанско в багера, той също направи първа копка на обекта.  НДТ

 


Сходни връзки

ПЪРВА КОПКА НА РЕГИОНАЛНОТО ДЕПО КРАЙ СТОЖЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди