изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:58 EEST
С "ДЕН НА ТАЛАНТА" ПРИКЛЮЧИ ЛЯТНА АКАДЕМИЯ "ПАТИЛАНЦИ"    
КултураПо традиция с „Ден на таланта” в края на август приключи лятна академия „Патиланци” в Генерал Тошево. През тази година желаещите да се включат бяха много повече от предходната. Заявление до директора подадоха  82 деца на възраст от 6 до 12 години, които взеха участие в дейностите организирани от Академията. Всеки ден над  40 деца посещаваха заниманията, организирани от Центъра за работа с деца.

За малчуганите се грижиха трима опитни, квалифицирани и отговорни педагози. Освен това общината осигури за най-малките уроци по латино танци и зумба и хип-хоп. Те бяха преподавани от Стоян Стоянов - ръководител на клуб „Алегрия”, Елмира Бенекова, ученичка на ръководителя на хип-хоп формация „NNS Crew” Миглена Георгиева.

Децата събираха билки на Еньовден, запознаха се с летните празници и обичаи. Опознаха флората и фауната на Добруджа, лечебните свойства на билките, научиха се да се ориентират сред природата с карта и компас и, разбира се, играеха на воля не само в двора на ЦРД, но и в градския парк и на новата спортна площадка в него.

Проведоха се много  походи и състезания, като „Ориентиране сред природата” и „Бързи, смели, сръчни”, изложба „Моят домашен любимец” и  конкурс „Малкият готвач”.  Незабравим за всички остана организираният детския празник „Един ден в музея”, където бе открита изложба с творби на децата и на Даниела Валентинова - стажант в Историческия музей. За втора поредна година бе организиран  и празник словото, приказките и стиховете за деца  „Съкровищница  от слова”. В дългоочаквания „Ден  на таланта” децата демонстрираха пред своите родители, близки и гости артистичните си умения като рецитираха, пяха, танцуваха, но най-важното – безкрайно много се забавляваха. Във всички организирани състезания, викторини, празници и изложби имаше победители и победени,  но като цяло всяко едно дете се прибираше у дома доволно и щастливо, удовлетворено от свършеното, стиснало в ръка подарък, осигурен от община Генерал Тошево.

Проведоха се две екскурзии - до село Красен и язовир Дрян и до село Дъбовик. В Красен децата поднесоха цветя пред паметника на Йордан Йовков, в музея изслушаха вълнуващия разказ за  живота и делото на писателя в Добруджа. С голямо вълнение пристъпиха  в стаята, където е живял, седнаха на неговия стол, докоснаха мастилницата му… Влязоха в учителската стая  и старата класна стая, седнаха на чиновете, на които са седели учениците на Йовков. В село Дъбовик, където поднесоха цветя пред паметника на голямата поетеса Дора Габе, посетиха музейната сбирка и етнографската къща. Докоснаха се до живота и бита на добруджанеца и похапнаха сладко добруджанска кавърма и сок.

В програмата на летните занимания се проведе и футболен мач на малки вратички. Децата се разходиха се с влак до село Кардам, посетиха и конната база в града.

Несъмнено най-много емоции донесе дългоочакваното от всички „Плувно лято 2013”. В продължение на 10 дни децата се отдадоха на различни и вълнуващи водни забавления. Всички сме безкрайно горди от факта, че кметът и неговия екип проявяват огромна загриженост за  децата ни и се стараят тяхната  почивка да е пълноценна и най-важното – да се забавляват, споделят от ЦРД. Децата, посещавали лятната академия, не заплатиха нищо освен билетите за пътуването с влак до Кардам, почерпката в етнографската къща в Дъбовик и еднократната задължителна  застраховка. Община Генерал Тошево пое целия финансов ангажимент по организацията и провеждането на всички предвидени мероприятия. НДТ

 


Сходни връзки

С "ДЕН НА ТАЛАНТА" ПРИКЛЮЧИ ЛЯТНА АКАДЕМИЯ "ПАТИЛАНЦИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди