изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:57 EEST
ЗАБРАНЯВАТ ВЪЗДУШНОТО ПРЪСКАНЕ С ПРЕПАРАТИ    
ЗемеделиеСеминар в рамките на информационна кампания за запознаване на земеделските производители  с прилагането на общите и специфични принципи за интегрирано  управление на вредителите при земеделските култури и осигуряване на необходимите условия и мерки за прилагането им се проведе вчера в зала „Европа” на областната администрация в Добрич.

В него се включиха земеделски специалисти от областта. Гост на информационното събитие бе заместник-областният управител Даниел Йорданов. Целта на семинарите е информацията относно основните принципи на интегрирано управление на вредителите да достигне до максимален брой земеделски производители по места, посочи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова.

Семинарът бе организиран от Българската агенция за безопасност на храните, а лектори бяха главни експерти от централното управление на агенцията – Таня Динова, Петя Григорова и Ваньо Александров.

Таня Димова представи Директива 2009/128/ЕО за създаване на рамка за действие на Общността за постигане на устойчива употреба на пестициди и приложение ІІІ към нея, прилагането на общите принципи за интегрирано управление на вредителите стават задължителни от 01 януари 2014 г., както и съответствието в новия Закон за защита на растенията.

Стана ясно, че изискванията на Директивата влизат в сила от 2014 г. и общите й принципи стават задължителни за общността. В тази връзка е и информационната кампания на БАБХ, която ще продължи три месеца в цялата страна. Т. Димова посочи, че проектът на Закона за растенията е бил приет от Министерски съвет и е бил внесен в парламента, но не е ясно, кога ще бъде приет от него. Тя посочи, че текстовете от Директивата целят да се намалят рисковете и въздействието от употребата на пестициди върху хората и околната среда. Предвижда се също използването на нехимични алтернативи на пестицидите. Заложено е сертифициране на лицата, които боравят с препарати за растителна защита, като сертификатите могат да се отнемат. Определен е и ред за проверки на оборудването за пестициди. Една от важните новости, която касае сериозно Добричка област, е забраната за въздушно пръскане. Такова ще се разрешава само при извънредни случаи и то с писмено разрешение на директора на Областната дирекция за безопасност на храните. Такива изключения са масово нашествие на вредители, превишаване на прага на икономическа вредност, невъзможност да се използва наземна технология, необходимостта от реакция в кратки срокове, както и при пръскане при пресечени местности. Стана ясно още, че етикет със знак „ИНТЕГРИРАНО ПРОИЗВОДСТВО" може да носи продукт, произведен само при спазване на принципите на интегрираното производство. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЗАБРАНЯВАТ ВЪЗДУШНОТО ПРЪСКАНЕ С ПРЕПАРАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди