изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:46 EEST
Потвърдено: Открихме столицата на одрисите    
История Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров се похвали, че след повече от 130 години търсене е намерена столицата на одрисите - на връх Кози грамади в Средна гора. Той е с надморска височина 1346 метра - изключително високо място за устройство на град, посочи проф. Димитров, който събра медиите в НИМ, за да им покаже находки от столицата на Одриското царство.

Няма пътища и до него се стига от най-близките населени места - Хисар и Старосел, след два часа път с джип по изровени горски пътища.

Освен монетите, проф. Божидар Димитров показа и част от многобройните фрагменти на оброчни плочки (своеобразните икони на античните храмове) намерени в древното селище. Стана ясно, че светилището е на върховния античен бог Зевс Гръмовержец и жена му Хера.

******************************

Голям оброчен релеф на античния бог на боговете Зевс откри екипът на д-р Иван Христов при течащите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей на връх Кози грамади в Северна гора, над с. Старосел, съобщава marica.bg. Той е много по-голям от откритите до сега оброчни плочи и вероятно е централната икона на античния храм.

В момента на изваждането на оброчния релеф археолозите са били озадачени от странна случка. Над тях е започнал да кръжи огромен скален орел. В античността Зевс често е изобразяван като скален орел и по-младите археоложки започнали да си шепнат, че бог Зевс е дошъл да види какви ги вършат археолозите със светилището му. Крепостта на връх Кози грамади, изградена в VІ-V в. пр. Хр. е била столица на тракийско племе, обитаващо тази част на България в античната епоха. Прочутите гробници при с. Старосел са всъщност некрополът (гробището) на обитаващите града на върха тракийски аристократи./  http://www.blitz.bg
 
 


Сходни връзки

Потвърдено: Открихме столицата на одрисите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди