изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-12-01 @ 02:23 EET
Трактористи срязали златния пегас от Абритус за пепелник    
ИсторияЗлатен пегас на 2400 години е сред най-ценните артефакти, свързвани с историята на древния Абритус. Ювелирната фигурка с глава на конче тежи 475,5 грама и е без аналог в световната археологическа съкровищница. Безценният артефакт има уникална съдба, която може да засенчи холивудските саги за Индиана Джоунс.

През 1973 година земеделец от разградското село Вазово видял златно връхче да стърчи от земята в нива, където пасял кравите си. Той изровил статуетката и учуден от необичайната си находка, я показал на приятелите си трактористи. Един от тях сръчно разрязал фигурката и я предложил за пепелник на компанията. Другата половина с конската главичка отпред дали на децата от махалата да си играят. Така за съкровището узнали местните учители и те алармирали властта, пише "Стандарт".

Отрязаната половинка, осквернена от трактористите обаче, изчезва. Мъжът, който я е държал последно, заминава за Турция. Така на историците са налага да гадаят дали от земята е бил изровен ритон или друг вид ритуална скулптура. Описанията на откривателя обаче дават основания да се счита, че става дума за т.нар. торевтика, изработвана в ателиетата на древните траки.
Още близо 4 кг монети от чисто злато са изкопани от руините на древната крепост. В експонатите на разградския музей днес се пазят 835 златни екземпляра, сечени в дворовете на поне 10 римски цезари.

Единственият владетел на Рим, намерил смъртта си извън пределите на Вечния град, лежи под руините на древния град Абритус край Разград. Император Деций Траян е загинал в битка по нашите земи през 251 г от н.е., докато отбранявал империята си от нашествието на готите.

Траян Деций сложил императорския венец на главата си през 249 година, след като начело на Дунавската армия потушава бунта на легионите в Мизия срещу предшественика си Марк Юлий Филип. Така блатата около Разград са станали гробница за 30 000 легионери.


Император загива до Абритус

Единственият владетел на Рим, намерил смъртта си извън пределите на Вечния град, лежи под руините на древния град Абритус край Разград.  Император Деций Траян е загинал в битка по  нашите  земи през 251 г от н.е., докато отбранявал империята си от нашествието на готите.
Траян Деций сложил императорския венец на главата си през 249 година, след като начело на Дунавската армия потушава бунта на легионите в Мизия срещу предшественика си Марк Юлий Филип. Смел боец, добър военачалник и предан на добродетелите на античния свят благороден римлянин, Деций бил провъзгласен от войските си за император. Той влязъл във Вечния град с триумф, който бил признат и от Сената. "Ще възстановя достойнството на Рим!", обещал в Капитолия новият владетел Гай Месий Квинт Деций, който в чест на императорското си възкачване приел и името Траян, а синовете си Херений Етруск и Хостилиан обявил за свои наследници на трона и съимператори.

Скулптурата на императора в Капитолия в Рим
Траян Деций искал да върне блясъка на разклатената от варварските нашествия империя. Той започнал да строи терми и пътища, но скоро след коронацията си трябвало да изостави мирните дела и да тръгне на война.
През 250 година многохилядна армия от германски племена, начело с готския владетел Книва, нахлула в земите на римската империя. Нашествениците преминали Дунав на няколко лъча. Те едновременно акостирали при устието на Огоста, при крепостта Нове край Свищов, при стените на Сексагинта Приста и Дорострум (сега Русе и Силистра). 75 хиляди свирепи бойци, родени в скандинавските земи и Прибалтика, се отправили към центъра на Тракия Филипопол, като по пътя си опустошавали села и градове. Те обсадили стохилядния град в низината и подпомогнати от неговия управител Луций Приск, го превзели, а предателството на римлянина възнаградили, като го обявили за император.
Така Деций бил принуден да отбранява и империята, и короната си. Той събрал войски и се отправил на север от Балкана, решен да срещне войските на Книва по време на отстъплението им, когато натоварени с плячка, те се готвели да преминат Дунав обратно на път за дома. Решителната битка между двете армии се разиграла край стените на древния Абритус край Разград.
Хроникьорите твърдят, че голямото сражение започнало в зората на първи юли 251 година. Деций ползвал съветите на командващия мизийските легиони Требониан Гал. Той посъветвал императора да раздели войските си на три. С двата отряда да удари готите, а третия да държи в резерв.
Сраженията продължили през целия ден. Следобед римляните успели да разбият готите и тръгнали да ги преследват. Така влезли в блатиста местност, която се оказала непроходима. Историографът Аврелий Виктор твърди, че маневрата, която отвела войниците на Деций в блатата, била резултат на предателство от страна на неговия военачалник. Той подмамил своите да тръгнат натам, откъдето знаел, че войска не може да премине, и така осигурил победата на варварите.
Деций видял, че победоносната му армия загива и без колебание хвърлил в боя и последния си резерв. Задно със сина си Етруск императорът застанал начело на атаката. Пръв паднал на бойното поле, прободен от копие, наследникът на Цезаря. Смутени, членовете на императорската свита започнали да го утешават, че синът му ще получи славата на римлянин, загинал за империята.
В минутите на страшна мъка владетелят на Рим показал твърдост и сила, които изумили околните. Императорът кратко заявил, че: "смъртта на един войник, не е от особено значение за битките на цялата армия." И продължил сражението начело на стопяващите се легиони. Според хроникьора Аммиан Марцелин фаталната развръзка дошла в мига, когато буйният ат, язден от императора, се подхлъзнал и хвърлил ездача си в блатото. Така храбрият Траян Деций намерил смъртта си в мочурищата, погълнали 30-хилядната римска армия, разбита край Разград от готския военачалник Книва. Предателят Требониан Гал бил провъзгласен от нашествениците за император и подписал унизителен договор за мир, според който римляните трябвало да плащат на готите данъци и контрибуции.
Станка Христова
http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Трактористи срязали златния пегас от Абритус за пепелник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди