изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:13 EEST
Българската църква „Св. Стефан” в Истанбул навършва 115 години от освещаването си    
НовиниИстанбул. Българската църква „Св. Стефан” в Истанбул, наричана още Майката църква, навършва 115 години от освещаването си, когато се чества Рождество на Пресвета Богородица. Това съобщиха от Фондация “Български православен храм „Св. Стефан” в Цариград”
Истанбул 25  Истанбул 22  Истанбул 23

По инициатива на фондация „Български православен храм Св. Стефан в Цариград” събитието ще се отбележи в 9.30 часа със Света литургия за Рождество на Пресвета Богородица и водосвет за здраве в храм "Свети Иван Рилски” в Българската екзархия в Цариград. След водосвета българската народна певица Иванка Иванова и оркестър „Слава” ще изнесат фолклорен концерт. В репертоара им са включени песни от цяла България, сред които са: „Легнала Света Неделя”, „Цуро мамина”, „С тамбури дрънкат три малки моми“, „Слънце зайде”, „Гледай ма гледай”, „Зави се хоро голямо” и др.
Истанбул 24 Истанбул 21 С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на Българската православна църква богослужението и водосвета ще отслужи иконом Ангел Иванов Велков. Очакват се много гости от България и цариградската православна общност. Богомолците, които желаят да запалят свещ пред иконата на „Св. Стефан”, могат да направят това в Метоха, който се намира срещу Желязната църква „Св. Стефан”, която е в ремонт. В момента там има малък параклис с икони от църквата „Св. Стефан”. На третия етаж има фото-изложба, посветена на 115 години от освещаването на българската църква „Св. Стефан”.

КАЛЕНДАР:  1898 г.


Екзарх Йосиф I заедно с митрополитите на Княжество България освещава българската църква "Свети Стефан" (Желязната църква) в Цариград.

Църквата "Св. Стефан" представлява трикорабна базилика в източноправославен стил. Това е единствената желязна църква в източноправославния свят.
 


Сходни връзки

Българската църква „Св. Стефан” в Истанбул навършва 115 години от освещаването си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди