изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:31 EEST
Орешарски заминава за Китай    
Китай Министър-председателят Пламен Орешарски ще бъде на работно посещение в Китайската народна република от 8 до 12 септември, съобщи правителствената пресслужба. Българският премиер ще се срещне с председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Н.Пр. г-н Ли Къцян. "Орешарски ще участва и в най-мащабната среща на бизнеса, която се провежда в Азия тази година в рамките на Световния икономически форум", уточнява се в съобщението.

Той ще бъде един от шестимата министър-председатели, които ще участват на "Годишната среща на новите шампиони", известна още като "Летният Давос". "Орешарски ще сподели своя опит и визия пред внушителната аудитория в рамките на дискусията "Ново начало за Европа" заедно с премиерите на Белгия Елио Ди Рупо, на Финландия Юрки Катайнен и на Малта Джоузеф Мускат", добавят от пресслужбата.

Форумът в Далиен ще събере повече от 1600 участници от над 90 страни и 95 националности, сред които и представители на водещи глобални компании, млади лидери, учени и изследователи, иноватори в технологичната сфера, предприемачи. Повече от 300 журналисти ще отразяват срещата на "новите шампиони".

В работното посещение в Китай ще участват вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и министърът на земеделието и храните Димитър Греков.


Пламен Орешарски: Има значителен потенциал за повече инвестиции от китайски компании в България
 
Интервю на министър-председателя Пламен Орешарски за китайската информационна агенция Синхуа:
 
- Уважаеми г-н премиер, какви са Вашите очаквания относно Вашето участие в „Летния форум Давос“ в Китай?

- Форумите „Давос“ отдавна се утвърдиха като водещи за обмяна на икономически идеи, за дискутиране на глобални тенденции в икономиката, пък и не само в икономиката, но и в политическите тенденции в глобален мащаб. Дори на някои от тях сме били свидетели на лансиране на нови бизнес практики и концепции. И не на последно място на тези форуми се осъществяват добри контакти между правителствени ръководители от една страна и водещи бизнес лидери от друга страна, както и възможности за задълбочаване на партньорства. Така че от този форум аз очаквам да установя контакти с колеги, както и да се срещна с водещи бизнес лидери. И разбира се, да чуя от водещи анализатори тенденциите не само в глобален аспект, предполагам, че ще бъде поставен акцента и на икономическото развитие в азиатския регион, който е най-динамично развиващия се икономически регион в света.

- Бил ли сте в Китай преди?

- Не, за съжаление. Но никога не е късно да се навакса.

- Какво мислите за състоянието на икономическите и търговските връзки между Китай и България?

- Удовлетворителна е тенденцията в последните години на постоянно нарастване на стокообмена. България се радва на засилен инвеститорски интерес от страна на китайски компании. Но веднага искам да подчертая, че на това гледаме като на едно добро начало. Аз лично считам, че има значителен потенциал за разширяване на сътрудничеството - като още по-засилен стокообмен от една страна и най-вече - има поле за повече инвестиции от китайски компании в България, особено след членството в ЕС. България, която е малка страна, предлага пазар от 500 милиона потребители в рамките на целия Европейски съюз. Това са фактори, които ще допринесат за още по-добро икономическо партньорство между двете страни и между компании от двете страни.

- Според Вас във коя област има най-голям потенциал за икономическо-търговско сътрудничество между Китай и България и какво трябва да се направи, за да бъде реализиран този потенциал?

- Най-големи резерви има по отношение на китайски инвестиции в България в различни сектори, като започнем от инфраструктура и стигнем до инвестиции на частни компании, които биха могли да използват България за организиране на производствена дейност с оглед на по-лесно проникване на европейските пазари. Също така не трябва да подценяваме възможностите за стокообмен, за селскостопанска продукция от България към Китай, защо не и кооперирани производства с цел износ в трети страни, най-вече страни от Европейския съюз. Когато последния път приех китайския посланик, той ми каза че от Китай всяка година излизат 70 милиона китайски туристи, а в България идват само 3000. Вижте какво огромно поле да увеличим интереса на китайците да прекарват свободното си време и по маршрути в региона, в това число и в България.

- Как според Вас се развива сътрудничеството между Китай и държавите от централна и източна Европа след срещата, която се проведе миналия април във Варшава? Каква е ролята на България за стимулирането на това сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа.

- Първо бих искал да приветствам инициативата на китайската страна да обърне внимание на този регион в света като потенциал за активизиране на сътрудничеството. Ние сме склонни да разглеждаме това партньорство и като част от по-голямото партньорство между Китай и Европейския съюз. Също така позитивно оценяваме и отпуснатата кредитна линия от 10 милиарда щатски долара. Тъй като в условия на глобална криза след 2008 година, всички тези страни не само в Европа, но и в източната част на Европа, нямат достатъчно финансови възможности да финансират по-мащабни инициативи и инициативата на китайската страна е изключително навременна в това отношение. По информацията ми досега, инициативата все още не е добре разгласена. Не са добре запознати бизнес асоциациите в региона, в България също. Мисля, че тепърва ще се развива сътрудничеството и по отношение на конкретно усвояване на 10-те милиарда щатски долара. Но гледам на тази инициатива и като на възможности за задълбочаване на сътрудничеството в средносрочен и в дългосрочен план, а не просто като финансови ресурси, които еднократно ще се използват най-вече за изграждане на инфраструктура. По- скоро бих се радвал на повече бизнес инициативи от частния сектор, така че да задълбочат в последствие сътрудничеството с китайски компании, които също биха участвали в усвояване на тези кредитни линии. Т.е това което казах за взаимоотношенията между България и Китай е до голяма степен характерно за взаимоотношението между страните от региона, от новите страни от Европейския съюз с Китай. Струва ми се, че истинското сътрудничество тепърва предстои, без да подценявам и формите на сътрудничество до този момент. Китай е държава с втората икономика в света и с по-силен потенциал за растеж в сравнение с останалите водещи икономики. Така че перспективата е отлична в това отношение за сътрудничество с Китай.

- Какво желаете да кажете на китайските зрители?

- Бих искал да кажа, че България е една малка страна, но много интересна, с дълбока история, с превратни обрати в последния век, твърдо поела по пътя на демократично развитие в последните 20 години, изграждаща модерна икономика. Много разчитаме на нашите китайски приятели, с които и в миналото сме имали много добри отношения. Ще подчертая, че България е между първите страни, която е признала Китайската народна република, може би втората. В България има изключително добро отношение към всички китайски граждани, в това число също и към китайските инвеститори.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Орешарски заминава за Китай | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Орешарски заминава за Китай
Автор: Anonymous да 2013-09-08 @ 22:37 EEST

Орешарски заминава за Китай
Автор: Anonymous да 2013-09-08 @ 22:39 EEST
Отиване без връщане!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди