изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:51 EEST
УНИКАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ЗДРАВЕ СЕ ПРОВЕДЕ В АЛБЕНА    
НовиниМинистърът на образованието и науката професор д-р Анелия Клисарова връчи сертификати на участници в Училището за здраве в курортния комплекс "Албена". Инициативата на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и Министерството на образованието и науката /МОН/ привлече повече от 130 деца, родители и учители от десет столични училища. Форумът е в рамките на общоевропейския проект "EPHE" за здравословно хранене и физическа активност в семейства с деца на възраст между 6-12 години.


Проф. Клисарова обясни пред участниците в Училището за здраве, че идеята на министерството е следобедите на децата, които са включени в целодневна форма на обучение, да са пълни с игри, занимания по интереси, така че да бъде балансиран престоят на децата в училище, а не 8 часа да стоят на чина или пред компютъра. Трябва да се обърне по-голямо внимание и да се върне масовият спорт и спортът в училище. Не всички да имат спортни постижения, но всички деца да спортуват, обясни министърът. Тя увери, че догодина инициативата „Училище за здраве” отново ще е подкрепена от просветното министерство.
Училището е добро начало и пример как здравето, образованието и възпитанието на децата трябва да бъдат ангажимент на цялото общество, заяви министър Клисарова.
България се нарежда на шесто място в незавидната класация по детско затлъстяване в Европейския съюз, съобщи пред журналисти председателят на асоциацията за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доцент Светослав Ханджиев. Той посочи, че на всички участници в петдневното Училище за здраве са направени антропометрични измервания за установяване на индекса на телесната маса, мастната маса и на рисковете от нездравословното хранене. В менюто на участниците са били застъпени много плодове и зеленчуци, а солниците нарочно са били махнати от масите в ресторанта. Догодина Училището за здраве за деца, родители и учители ще отвори врати в "Албена" през юни като съпътстваща проява на Европейския конгрес по затлъстяване в София. Вече има проявен интерес и от Румъния, така че се очаква то да стане международно


 


Сходни връзки

УНИКАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ЗДРАВЕ СЕ ПРОВЕДЕ В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди