изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:05 EEST
ВЪРХУ НОВА ФОРМУЛА ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ УМУВАТ В МОН    
НовиниТова съобщи пред журналисти в Албена министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова


„Делегираните бюджети изпълниха своята роля, но създадоха диспропорция между малките и големите училища. В резултат на това училищата с повече ученици са в по-добро състояние. Затова сега обмисляме оптимизация”, каза пред журналисти в курорта Албена министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя допълни, че формулата е почти готова и до края на месеца ще бъде представена. Тя е за стимулиране именно на малките училища, когато делегираният бюджет няма да зависи само от броя ученици, а и от това къде е разположено училището, в какъв район се намира, колко е отдалечено от друго средищно или от друго основно училище, какви са децата – имат ли специални образователни потребности, обясни министърът. Според нея, това ще внесе като бонуси при делегираните бюджети и т.нар. принадена стойност. „Работим заедно с икономическия екип и с дирекциите на министерството да оценим приноса на учителите за развитието на децата. Идеята е в тези училища, където има най-голям принос, да има и по-добър коефициент, да получат повече средства”, обясни проф. Клисарова. Тя каза още, че увеличението ще е различно и няма да се еднакво за всички малки училища.
Разработват се сериозно два варианта, които могат да влязат, а именно какви резултати е показало даденото училище при външното оценяване след 4 клас и след 7 клас. Ако след 4 клас само 30 процента са покрили този норматив, а в 7 клас този процент е вече 70, то това е една много важна и отговорна работа на учителя да може да обучи така тези деца и заслужава по-голям бонус, каза министърът.
Тя добави, че срокът, в който учителите трябва да дадат своите предложения кои произведения да се изучават между 5 и 11 клас, е удължен, след като това са поискали на среща директорите на регионалните инспекторати. Предвижда се мненията на учителите да бъдат събрани до 15 септември. 
В навечерието на новата учебна година, просветният министър сподели тревога от това, че само 3 процента от всички учители са на възраст до 29 години. „Това, което ни впечатлява е именно високата възраст на учителите. Затова ще бъде разработена нарочна програма за мотивиране на младите хора към учителската професия”, каза проф. Клисарова. И допълни, че е изключително важно да се повишат възнагражденията на учителите. Това, от една страна, ще стане чрез новата рамка на финансиране чрез делегираните бюджети. Водят се преговори и със синдикатите да има такова повишаване на учителските заплати. „Но, трябва да кажем, че освен учителските заплати, ако имаме хубави, привлекателни училища, нормална работна среда, ако дадем възможност за едно нормално кариерно развитие, при което да се получават и бонуси, непрекъсната квалификация. Ако направим така, че да има социален пакет за младите учители, мисля, че ще можем да ги привлечем”, каза още министърът.  
Тя заяви, че не предвижда смяна на директора на Регионалния инспекторат на МОН в Добрич, който е избран с конкурс. Допълни, че мандатността на училищните директори може да стане факт с влизането в сила на новия закон.
 


Сходни връзки

ВЪРХУ НОВА ФОРМУЛА ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ УМУВАТ В МОН | 7 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВЪРХУ НОВА ФОРМУЛА ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ УМУВАТ В МОН
Автор: Anonymous да 2013-09-10 @ 20:19 EEST
Министърката знае, че учителите до 29 години били само 3%, но "не знае" в същото време колко много пенсионери работят за заплата+пенсия!? Срамно, за началниците от Рио и за ненаялите се пенсионери. Които изяждат хляба на младите....
ВЪРХУ НОВА ФОРМУЛА ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ УМУВАТ В МОН
Автор: Anonymous да 2013-09-11 @ 10:09 EEST
Ами,то не е само при учителите ,разходете се из разни институции и вижте колко са много и  после как няма да вдигат пенсионната възраст.
ВЪРХУ НОВА ФОРМУЛА ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ УМУВАТ В МОН
Автор: Anonymous да 2013-09-12 @ 10:14 EEST
Ами те пенсионерите са виновни, я! Отгледаха шкембета и търбуси, които сега търсят на своите отроци сенчести места. Ама ядец! Социализмът свърши. А младите, вече разбират  че с ходене по барчета и дискотеки, хляб не се вади. За да си конкурентноспособен се изискват важни качества, които явно пенсионерите имат във повече. За съжаление. Иначе кой ще ги търпи тия "дъртаци". Кой не иска да работи със млади, силни хора. Ама къде ги тия? 

ВЪРХУ НОВА ФОРМУЛА ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ УМУВАТ В МОН
Автор: Anonymous да 2013-09-12 @ 14:52 EEST
Не конкурентноспособност, ами връзкарство се нарича...Срам да ви е! Това е социален канибализъм срещу младите семейства с деца!
ВЪРХУ НОВА ФОРМУЛА ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ УМУВАТ В МОН
Автор: Anonymous да 2013-09-13 @ 12:01 EEST
мдааа от такива "конкурентно способни" пенЦионери сме на това катастрофално положение в образованието.
ВЪРХУ НОВА ФОРМУЛА ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ УМУВАТ В МОН
Автор: Anonymous да 2013-09-13 @ 14:57 EEST
Оди прай деца!... Да не додат пенсионерите у вас да ти помагат. :))))
ВЪРХУ НОВА ФОРМУЛА ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ УМУВАТ В МОН
Автор: Anonymous да 2013-09-17 @ 22:23 EEST
Има и училища без пенсионери,но с много корумпирани директори....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди