изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:56 EEST
100 БИБЛИОТЕЧНИ СПЕЦИАЛИСТИ УЧАСТВАХА ВЪВ ФОРУМ В АЛБЕНА    
КултураФорум за местно развитие на тема „Иновативни услуги в обществената библиотека – в подкрепа на местната общност” се проведе в курорта Албена.


Той бе организиран от програма „Глоб@лни библиотеки-България”, РБ „Дора Габе”-Добрич, РБ „Пенчо Славейков”-Варна, и РБ „Проф. Боян Пенев”-Разград. Във форума се включиха 100 библиотечни специалисти от областите Добрич, Варна и Разград, представители на Звеното за управление на програма „Глоб@лни библиотеки-България”, на местната власт, партньори.
Дискутирани бяха теми, продиктувани от предизвикателствата, пред които са изправени съвременните библиотеки, въвеждането на иновативни е-услуги, ориентирани към потребностите на различните целеви групи потребители. В рамките на срещата бяха представени добри библиотечни практики в предоставянето на електронни услуги – в областта на пазара на труда, на здравеопазването, на културата и образованието. В програмата бяха включени презентации на библиотеките от областите Варна, Добрич и Разград по теми, които съответстват на приоритетите им, представят информационните им  възможности и тяхното максимално реализиране в съвременното библиотечно обслужване.
Презентация по време на форума направи Живка Карагюлиева, главен библиотекар в библиотеката при НЧ "Съгласие-1890 година" в Каварна. Тя бе на тема „Модерната библиотека - нови възможности чрез нови технологии”. Карагюлиева разказа за развитието на библиотеката през годините и за въздействието на новите технологии върху различните поколения, които се възползват от услугите на библиотеката. Модел за успешно партньорство представи на форума за местно развитие Светлана Върбанова – старши учител в финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” в Добрич. С презентация на тема „Библиотеката в полза на образованието и ученето през целия живот” тя разказа за съвместните инициативи по национални и международни проекти, по които гимназията и библиотеката работят от години, за изследователската работа на учениците, ползващи ресурсите на библиотеката. За библиотеката в Генерал Тошево, област Добрич говори Виолета Димитрова от НЧ „Светлина 1941”. Тя определи библиотеката като значим фактор за формирането на информирано общество и дейностите, които тя развива за подобряване живота на местната общност.
Анализът на попълнената от участниците анкета показва, че срещата им е била полезна. Всички присъстващи смятат, че темата на форума е актуална и навременна и че има съответствие между нея и включените презентации. Преобладаваща е положителната оценка за организацията и условията на провеждане на форума. Библиотечните специалисти коментираха, че споделените добри практики чрез презентациите и по време на работата по групи ще допринесат за въвеждането на нови е-услуги в библиотеките. Като особено полезно споделят, че е било представянето на дейностите на партньорите от дирекция „Бюро по труда”, Варна, Областен информационен център, Варна, и финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” в Добрич. НДТ


 


Сходни връзки

100 БИБЛИОТЕЧНИ СПЕЦИАЛИСТИ УЧАСТВАХА ВЪВ ФОРУМ В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди