изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:43 EEST
НДТ – 20 ГОДИНИ ВЕРЕН ПРИЯТЕЛ НА ЧИТАТЕЛИТЕ СИ    
Интервюта Днес /13.09.2013/ се навършват 20 години от излизането на първия брой на вестник „Нова добруджанска трибуна” - на 13 септември 1993 г. За 20-годишната история на По-добрия вестник разговаряхме със Сабина Дукова – журналист, създател и управител на вестник „Нова добруджанска трибуна”:

Родена е на 6 май – Гергьовден, преди 50 години. Успяла да реализира младежката си мечта и да завърши журналистика, както се шегува, „във време, когато това беше трудно и значеше нещо“. Смята, че човек трябва да прави това, което умее, а трудът „не е труден, щом професията ти е и твое хоби“. Казва, че е щастлив човек, защото има прекрасно семейство и колектив, с който се гордее и който смята за разширен вариант на своето семейство.  Винаги търси доброто и, незнайно как, успява да го изкопчи от странния свят, в който живеем. Нарича себе си „колективно мислещ човек“ и – невероятно, но факт, първо поставя интересите на общността, а своите - някъде на опашката. Понякога смята, че се е родила във време, което просто не е нейното време, но пък изповядва максимата, че все пак за хомо сапиенс има надежда… може би

- Г-жо Дукова, Вие сте журналист по образование и, очевидно – по призвание. Какво е за Вас журналистическата професия и има ли тя почва у нас днес?
- Журналистиката е професия за професионалисти. Фронтова линия на словото. В епохата на информационните технологии, журналистиката се превърна в кормчия на развитието. Злонамерените кормчии водят обществения кораб винаги в скали или плитчини. На кораба на добронамерените, често пъти незабележими и неодооценявани, си струва да повериш съдбата си.
- Преди 20 години, заедно със своя съпруг Димитър Дуков,  инициирахте създаването на първия частен областен вестник в Добричка област „Нова добруджанска трибуна”. Какво Ви провокира за това?
- Честно казано, той не вярваше, че ще успеем, но пък направи достатъчно много, за да ни има и днес. Провокира ни бурята на промените и амбицията за независима журналистика. А, и по онова време политически недоносчета уволниха Митко като зам.-главен редактор на единствения областен вестник, за който той имаше изключителни заслуги да излиза 6 пъти в седмицата, със специално съботно издание без грам политика. Минали времена. Тези велики политици вече са политически трупове, затова пък ги има „Нова добруджанска трибуна“ и електронното издание ndtnews.hopto.org. Имахме идея да създадем независим от злонамерени хора вестник, издание в интерес на Добруджа и добруджанци - създадохме го и читателите ни го оценяват. Радваме се, че създадохме и група вестникари с висок професионализъм, които се доказват всеки ден, често и на други обществени фронтове.
- Коя е формулата, която гарантира вече 20 години По-добрият вестник да го има на пазара - нещо, с което малко регионални вестници могат да се похвалят?
- Формулата е простичка - вестникът да бъде верен приятел на читателите си, от сричащите първокласници до пенсионерите, независимо дори от полярните различия по един или друг въпрос между поколенията. В тази формула водещо значение имат журналистите във вестника, които имат и свободата на словото, но притежават и чувството за висока гражданска отговорност.  Разбира се, имаме и подкрепата на нашите рекламодатели, на всички общини и кметства, на всички политически сили и граждански организации, тъй като се стараем да им даваме трибуна и да защитаваме честно интересите им. Знаете, че вестникът първо дава място на материали, отнасящи се за Добричка област и Добруджа, и едва след това на някои по-важни национални събития, за които има достатъчно информация в националните медии.
- Кои са били най-тежките моменти на вестника и неговия екип през годините?
- Когато ни предаваха приятели. Когато се случваха трагични събития и инциденти с добруджанци, с наши сънародници тук и по света. Случваха се и изключителни затруднения с финансирането, както бе по време на хиперинфлацията. Болезнено приемаме разрухата в икономиката и социалната сфера, обезлюдяването на областта, завладяващите ни безпросветност,  духовна и културна немощ, липсата на перспективи в региона за младите хора. Болезнено е чувството, че Добричка област се отдалечава от столицата и представлява интерес за нея само с възможностите за лично облагодетелстване на едни или други управляващи.
- А най-радостните?
- Радвали сме се, когато сме могли да помогнем с нещо на някого, от кръглия сирак и начинаещия поет и художник, до една или друга институция да се утвърди, да спечели проект или да защити интересите на добруджанци.
- Какво определяте като големите успехи на вестник „Нова добруджанска трибуна”? През годините той отстояваше редица национални и регионални каузи, провеждал е различни инициативи, създадени са били различни рубрики, притурки, издания.
- Големият успех е, че в най-трудните години на прехода успяхме да създадем всекидневен вестник, който читателите наричат „По-добрият вестник!“ вече 20 години и очевидно го приемат като своя рожба и трибуна. Създадохме и безспорния фаворит в Добруджа – електронното изданиe ndtnews.hopto.org, както и фейсбук-страницата ни, а и фейсбук групата „Добруджанци“ вече с близо 6200 приятели. Казвам  това, защото интернет и фейсбук направиха успехите на добруджанци достъпни за широкия свят и извадиха Добричка област и Добруджа от анонимността, която в една или друга степен ни налагаха националните медии.
- Коя е любимата  Ви рубрика във вестника?
- Мени се времето, менят се и рубриките. „Белите лястовици на Европа“ за изявите на най-малките добруджанци ми допада изключително много.  Всяка седмица очаквам с интерес интервюто на цяла една страница на някой достоен човек от Добруджа, доказал се в обществото.  „В По-добрата приемна“ решихме много граждански проблеми.  Предстои да върнем рубриките „Чаровниците на Добруджа“ и „Автограф с опашка“. С голяма популярност са светската ни клюка, „мисирите“, рецептите, всекидневните две спортни страници… Обществото диктува рубриките, ние ги изпълваме със съдържание.  Във всички случаи обаче, целият ни екип е привърженик на „добрата новина“. Не ни допада тезата, че скандалът и чуждото нещастие „продават вестника“, не обичаме когато „изстискаш страниците“ да потече кръв…
- Кой е най-разтърсващият материал, който вестникът е публикувал през тези 20 години?
- Не мисля, че мога да отговоря на този въпрос. Всъщност, мога по-скоро математически – всеки месец издаваме по 22 броя, това прави близо 270 броя в годината, умножени по 20, всеки по минимум 12 страници… Старали сме се винаги, във всеки един брой да бъдем максимално актуални, да не пропускаме новини, да пишем ежедневната история на делниците и празниците на добруджанци. Винаги ни разтърсват чисто човешките беди, които спохождат, уви, наши съграждани. Тревожат ни определени обществени тенденции, поведенчески изменения, предизвикани от вълчето време, в което живеем. Мога да изброя десетки, дори стотици разтърсващи четива, станали – надявам се, повод за размисъл у нашите читатели, но няма  да е правилно да нарека една, отразена от нас човешка трагедия, по-голяма от друга…
-  А, коя е новината от страниците на вестника, която най-много Ви е зарадвала?
- Ще отговоря почти по същия начин. Хубавото при нас, в редакцията на „Нова добруджанска трибуна“ е, че ние наистина умеем да се радваме на добрата новина. Радваме се, когато наши деца се класират на първи места на престижни форум, когато отразяваме благотворителни кампании в полза на благородни каузи, радваме се, когато пишем за спечелен проект, за разкрити нови работни места, когато поместваме снимки на усмихнати хора… Мисля, че в това е въобще смисълът на битието. Дано не прозвучи философски, но фактът, че дори когато е много трудно, има поводи за усмивка и радост, сам по себе си е голяма радост. Или поне би трябвало да бъде…   
- Споделете любопитни моменти от историята на вестника?
- Ами, любопитно е, може би, за читателите, че вестникът стартира преди 20 години със семейната пишеща машина на семейство Дукови и 100 сегашни лева, дадени като авансова реклама от човек, който ни повярва. Беше много забавно как всички не умеехме да работим на компютър, какви сълзи се лееха, когато някой забравеше да запамети сериозен труд и токът спреше, как сме сгъвали вестници до 3 часа сутринта, как сме се вълнували дали технически възможности на печатницата ще стигнат, за да се получи желаният ефект. Спомням си какви огромни трудности сме имали с доставката на вестника при снеговалежи, как купувахме хартията с долари, а те поскъпваха с минути, как обменяхме валута в рядката кал по центъра, за да ни стигнат парите в хартиена борса… Спомням си всяка красива емоция при всяко наше постижение. Но, с най-топло чувство мисля често за началото, когато всички от днешния колектив на вестника бяха просто момчета и момичета, които никога не бяха се докосвали до журналистиката, освен като потребители – как заедно сме се учили на всичко, как заедно сме се радвали на успехите и сме изстрадвали проблемите. Днес тези деца са вече бащи и майки, но – макар всички да сме малко уморени от трудното време, в което живеем, пък и от годините, които се натрупаха, всички продължаваме да се вълнуваме всеки ден от работата си заедно. Върхът на удоволствието е посрещането, заедно с нашите деца, на Дядо Коледа всяка година в редакцията. За такива красиви мигове си струва да преживееш всички трудности, които ти е отредил животът…
- През годините вестник „Нова добруджанска трибуна” се утвърди като институция. Кои са каузите му?
- Мисля, че вестникът наистина е институция, при това – уважавана. И то е защото основната ни кауза е да работим почтено - винаги в интерес на Добруджа и добруджанци. Много ме радва фактът, че този ежедневен труд  получава признание – в доверието на хората, които ни търсят – понякога, когато са много отчаяни и разочаровани, като „последна инстанция на истината“, понякога – просто за да споделят своя радост, но винаги с чувството, че ще намерят отклик на своята емоция.
- Във времето на информационните технологии, вестник „Нова добруджанска трибуна” е в крак с времето и създаде електронно издание, което е сред най-успешните регионални електронни медии. Как се съчетават вестникът и електронното издание?
- Съчетават се перфектно, допълват се и си помагат, като печелят приятели на Добруджа от цял свят.
- Какво е бъдещето на вестниците и има ли опасност „мишката да изяде книжката”, според Вас?
- Мишката вече сериозно си похапва от книжката. Но пък няма нищо по-хубаво от сутрешно кафе с горещи новини, които още „миришат на мастило“, нали?!
Станислава Кръстева


 


Сходни връзки

НДТ – 20 ГОДИНИ ВЕРЕН ПРИЯТЕЛ НА ЧИТАТЕЛИТЕ СИ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НДТ – 20 ГОДИНИ ВЕРЕН ПРИЯТЕЛ НА ЧИТАТЕЛИТЕ СИ
Автор: Anonymous да 2013-09-14 @ 18:49 EEST
Честито!!! Дано поне още 20 години да мога да го чета!
НДТ – 20 ГОДИНИ ВЕРЕН ПРИЯТЕЛ НА ЧИТАТЕЛИТЕ СИ
Автор: Anonymous да 2013-09-15 @ 21:00 EEST
Честито и още много успехи!!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди