изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:14 EEST
32 ПРОЦЕНТА РЪСТ В СТОКООБОРОТА С ПОЛША    
НовиниТърговията между Полша и България през последните години се развива бързо, като темпото на растеж на двустранната търговия между двете страни е по-високо от ръста на външната търговия както на Полша, така и на България, съобщи д-р Гражина Хоронжикевич  - първи съветник в посолството на Полша у нас и ръководител на отдела за промоция на търговията и инвестициите.




Тя участва в провеждащата се в курорта Албена Втора българо-полска научно-практическа конференция на тема „Развитие на селските райони и селското стопанство на България и Полша в рамките на ОСП:2014/2020” -  София-Албена-Крапец. Както НДТ вече писа, форумът включва пленарни сесии и посещения на земеделски стопанства в Североизточна България.
През 2012 година стойността на взаимния търговски стокооборот между Полша и България е достигнала 838 млн евро, което е ръст с 10% в сравнение с 2011 година. Вносът от Полша е достигнал 526 милиона евро и е бил по-голям с 21%, а износът е достигнал нивото от 312 милиона евро, което е спад с 5% след значителните ръстове през предишните години – 26% през 2011 и 41% през 2010 г.
Според д-р Гражина Хоронжикевич, трябва да се обърне внимание, че според данни на Българската народна банка през 2012г. Полша е заемала шесто място сред страните-членки в статистиката за българския внос, което показва значимостта на търговския обмен с Полша и доказва конкурентоспособността на нейния износ. Вносът от Полша е бил по-голям отколкото от страни като Великобритания, Испания или САЩ. Като сравнение според данни на БНБ още през 2009 г. Полша е заемала осмо място в статистиката на българския внос. Това показва, че полската икономика не само се оказа устойчива на икономическата криза, но има и много конкурентна експортна оферта.
През първите шест месеца на 2013 година, стойността на взаимният търговски стокооборот между Полша и България се увеличава с 32% в сравнение със същия период на 2012 година и е достигнала 490 милиона евро. Вносът от Полша е достигнал 328 милиона евро и е бил по-голям с 48%, износът е достигнал нивото от 163 милиона евро, което е ръст с 8%.
Спектърът на продукти, които се внасят от Полша, е много широк. Най-значими стокови групи при вноса от Полша са изделия на електромашинната промишленост - от селскостопански машини до телевизори, месо и месни продукти, включително пилешко месо и сухо мляко, продукти на хранително вкусовата промишленост, химически продукти в това число фармацевтични продукти и др.
При износа на българските стоки за Полша доминират неблагородни метали и изделия от тях - главно мед и медни сплави, хранително вкусови продукти, включително български вина, химически продукти, в това число фармацевтични продукти, текстилни материали и изделия и др. Резултатите от двустранната търговия свидетелстват за интересна оферта както на полските, така и на българските фирми. Може да се предполага, че през следващите години, търговските отношения между Полша и България ще продължат да се развиват успешно, счита д-р Хоронжикевич. Тя подчерта, че според доклад на HSBC "Global Connections", по отношение на растежа на износа през следващите години Полша ще бъде в челните редици на европейските държави.
 


Сходни връзки

32 ПРОЦЕНТА РЪСТ В СТОКООБОРОТА С ПОЛША | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди