изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:32 EEST
На слука на 755 674 ученици и на 127 125 учители!    
Образование

На първия учебен ден днес се очаква 63 596 първокласници да влязат в класните стаи в страната. В София учениците в първи клас ще са 11 800 или с около 700 ученици повече от миналата учебна година. Общият брой на учениците в страната за учебната 2013/2014 г. е 755 674, а учителите са 127 125. През учебната 2012/2013 г. първокласниците в страната бяха 65 677.



Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на откриването на новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан, а министър-председателят Пламен Орешарски - в откриването на учебната година в Университета за национално и световно стопанство, където ще бъде и министърът на финансите Петър Чобанов.

Вицепремиерът Даниела Бобева ще открие днес учебната година в 175-о ОУ "Васил Левски" в с. Мрамор. Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова ще открие учебната годинав СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна.

Министърът на културата Петър Стоянович ще открие учебната година в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Зам.-министърът на културата Васил Василев ще открие учебната година в Националната гимназия за приложни изкуства "Проф. Венко Колев" в Троян.

Министърът на финансите Петър Чобанов ще открие днес учебната година в Математическата гимназия "Атанас Радев" в Ямбол, а министърът на земеделието и храните Димитър Греков ще присъства на откриването на учебната година в Земеделската професионална гимназия "Климент Тимирязев" в Сандански. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева ще открие днес учебната година в софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев".

Държавните, общинските и частните училища у нас са 2 614, но в 77 училища, детски градини и обслужващи образователни звена в страната няма да завършат ремонтите

до първия учебен ден, отчетоха преди началото на учебната година от МОН. Ремонтите ще продължат в учебни заведения в Благоевград, Бургас, Ловеч, Плевен, Пловдив, София-град, София-област, Стара Загора, Хасково и Шумен. Учениците и децата от тези училища и детски градини ще започнат учебната година в други сгради.

От началото на годината до 9 септември са направени 1443 основни и текущи ремонта в 184 държавни и в 907 общински училища. Сега в страната има 127 защитени училища, които са определени с акт на Министерския съвет и не могат да бъдат закривани, тъй като в тях учат ученици от няколко населени места. Има предложения за още 23 нови училища, които да бъдат включени в списъка на защитените училища, но междуведомствената комисия, която ще разгледа предложенията, ще заседава през октомври. За учебната 2012/2013 година са закрити 17 училища в страната, преобразувани са три училища, а преобразуване чрез сливане е направено в осем училища.

За новата учебна година е открито само едно ново училище в страната - СОУ "Петър Берон" в Бобов дол. Открито е и едно обслужващо звено в Девин. Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова коментира преди началото на учебната година, че има

недостиг на учители по английски език и то в малките населени места.

Тя отбеляза тревожния факт, че само 3% от учителите в България са до 29-годишна възраст, а след десет години се очаква да се пенсионират над 50 процента от българските учители. Затова се подготвя специален социален пакет за младите учители,. Образователният министър предлага да има комплексни мерки за привличането на младите учители в училище, както и да се помисли за квалификацията на учителите и за условията на труд, при които те преподават.

Трябва също да се мотивират университетите и факултетите да приемат повече студенти по педагогика - чрез по-голяма държавна поръчка в необходимите специалности, коментира Клисарова. Тя предлага да има и "нарочни стипендии" за студентите в най-необходимите специалности за българското образование, както

да има и стажант-учители в пети курс,

за да може студентите да учат и да получават например минимална работна заплата.

От МОН увериха, че към 23 август всички необходими учебници и учебни помагала са отпечатани и доставени до всички училища и детски градини в страната. Безплатните учебници се получават от всички ученици от първи до седми клас в държавните, общинските и в частните училища, като за тяхното купуване са изразходвани 20 292 380 лева.

През учебната 2013/2014 г. ще има подобряване на организацията на националното външно оценяване в седми клас и на държавните зрелостни изпити, но няма да има промени, които да водят до стрес сред учениците, заяви през юли Клисарова.

Когато решим да правим промени, те ще бъдат заложени в новите учебни програми и планове, допълни тогава тя. МОН обяви, че на 21 май 2014 г. ще е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература и националното външно оценяване по този предмет в седми клас.

На 23 май ще е втората задължителна матура и външното оценяване по математика в седми клас. Заради матурите и изпитите в седми клас 21 и 23 май ще са неучебни дни за всички ученици. През учебната 2013/2014 г.

извън лятната ваканция, ще има още есенна, коледна, зимна и пролетна ваканция,

предвижда графикът на МОН на учебното време през годината. Първата ваканция за учебната 2013/2014 година ще е есенната, която за първи път беше въведена преди две години. Тази ваканция да бъде от 1 до 3 ноември, включително. Коледната ваканция ще е от 24 декември до 5 януари 2014 г., включително и така учениците трябва да са на училище на 6 януари. Зимната ваканция ще е от 1 февруари до 4 февруари, включително. Пролетната ваканция за учениците от 12-ти клас, както винаги ще е по-кратка от тази на останалите ученици. От първи до 11-и клас пролетната ваканция ще е от 29 март до 6 април, включително, а за 12-и клас - от 29 март до 1 април, включително.

Източник: БТА   
http://www.vesti.bg
 


Сходни връзки

На слука на 755 674 ученици и на 127 125 учители! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди