изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:35 EEST
Кабинетът даде заден за минималната заплата    
ИкономикаПравителството даде заден ход от доскоро категоричния си план да увеличи минималната заплата от 1 октомври. Дълго рекламираният ръст на най-ниското възнаграждение за труд все пак ще се случи, но през 2014 г. Това стана ясно от коментар на министъра на финансите Петър Чобанов.

“Няма изгледи минималната работна заплата да бъде увеличена през настоящата година, но за следващата е разумно тя да бъде повишена”, каза финансист №1 след откриването на учебната година в Университета за национално и световно стопанство.
Чобанов обясни, че размерът на минималната заплата е въпрос на тристранен диалог и изрази надежда, че работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят. Подобен коментар направи и премиерът Пламен Орешарски: “Разчитам синдикатите и работодателите да намерят верния път. Ще се съобразим с това, което се споразумеят”, каза Орешарски. Досега обаче профсъюзите и бизнесът винаги са били противници по въпроса.

“Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната”, отбеляза финансовият министър.

Пред “Труд” социалният министър Хасан Адемов обясни, че скоро ще внесе в тристранката проект на механизъм за определяне на минималната заплата. Тя ще зависи от производителността на труда, инфлацията, линията на бедност, каза той. Адемов припомни, че през 2013 г. най-ниското възнаграждение вече е било увеличено, а в една календарна година трудно можело да се пристъпи към повторен ръст.

Междувременно стана ясно, че България е отстъпила лидерското си място в класацията за повишаване на разходите за заплати в ЕС. Според данните на Евростат през второто тримесечие на 2013 г. средствата за възнаграждения у нас са се увеличили с 3,2% на годишна база , а през същия период на 2012 г. ръстът е бил 8,3%. В 6 държави - Естония, Латвия, Румъния, Литва, Малта и Унгария заплатите са растяли по-бързо. За сметка на това у нас разходите за осигуровки и обезщетения са се увеличили.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Кабинетът даде заден за минималната заплата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди