изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:18 EEST
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЦЕННО ДАРЕНИЕ ПОЛУЧИ БИБЛИОТЕКАТА    
Новини В началото на септември GOLBUL предостави безвъзмездно изключително ценни издания на регионална библиотека „Дора Габе”  - уникално фототипно издание на прочутата Манасиева летопис,  както и книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892-2012)".

Фототипното издание на Манасиевата летопис е съвместна публикация на гръцкото издателство „Милитос” и Ватиканската апостолическа библиотека от 2007 г. Луксозното издание е най-пълното и качественото в техническо отношение от всички правени досега. То пресъздава в детайли старобългарския превод на хрониките на византийския историк Константин Манасий, създаден в средата на XIV в. в двора на българския цар Иван Александър (1331-1371). Изданието е придружено от специално създаден сборник на български и английски език с научни изследвания и справочна информация върху летописа от проф. Аксиния Джурова, директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” и ст.н.с. Вася Велинова.

Дарението включва и книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892-2012)" на фондация „Поддържане на изкуството в България” и Съюза на българските художници, издадена в началото на 2013 г. Книгата е уникална по своя характер, тъй като в нея за пръв път се прави цялостен преглед на българското изобразително изкуство и неговото развитие. Луксозното издание съдържа около 700 репродукции, подробен справочен раздел и синтезирани текстове, които в хронологичен ред представят най-важните артистични събития от 1892 г. досега.

Регионална библиотека „Дора Габе” изразява своята специална благодарност към GOLBUL за ценния дарителски жест, подпомагащ запазването и развитието на българската духовност и култура. Дарението ще намери своето място във фонда на библиотеката и ще даде възможност на нашите читатели да се докоснат до уникалните издания. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЦЕННО ДАРЕНИЕ ПОЛУЧИ БИБЛИОТЕКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.97 секунди