изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:23 EET
ЦЕНИТЕ НА ХЛЯБА НЯМА ДА СЕ ПОНИЖАТ, ВЪПРЕКИ ПРЕБОГАТАТА РЕКОЛТА    
ИкономикаРекордно богата е зърнената реколта тази година както в България, така и в световен мащаб. Според данни на земеделското министерство, зърното от новата реколта у нас е около 4 милиона и 700 хиляди тона. Свръхпроизводството предизвика срив в цените на световните борси, достигащ до 40%. Такава е тенденцията и в България.

Очакванията за добра зърнена реколта в световен мащаб понижиха прогнозните цени още през пролетта. В момента топ 3 на страните с най-голям спад са България, Унгария и Франция. Точно преди една година тон зърно се продаваше у нас за 450 лева, припомня АГРО.БГ.
"В момента на Софийска стокова борса се сключват сделки на нива от 250 лева/тон, без ДДС, за хлебна пшеница", поясни директорът на Дирекция "Търговия и информация" на Софийска стокова борса Антонина Белопитова, цитирана от БНТ.

Според една от най-влиятелните банки, инвестиращи в аграрния сектор, се очаква допълнителен 20-процентен спад на цените в началото на следващата година.
Според пазарната логика свръхпредлагането "диктува" и ниските цени на тазгодишната реколта. Изненадващо обаче, цените на хляба, въпреки пребогатата реколта, няма да се променят в посока надолу. Обяснението: "През последните две години и половина - три, хлябът като цена не се е променял и цялата тежест на оскъпените суровини беше поета от производителите на хляб", коментира управителят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов.
Огромният спад в цените на зърното се очаква да повлияе както при нивата на рентите, така и на цените на земеделската земя. НДТ

 


Сходни връзки

ЦЕНИТЕ НА ХЛЯБА НЯМА ДА СЕ ПОНИЖАТ, ВЪПРЕКИ ПРЕБОГАТАТА РЕКОЛТА | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЦЕНИТЕ НА ХЛЯБА НЯМА ДА СЕ ПОНИЖАТ, ВЪПРЕКИ ПРЕБОГАТАТА РЕКОЛТА
Автор: Anonymous да 2013-09-18 @ 08:00 EEST
Арендаторите ревнаха, че няма да свалят цената на хляба и ще намаляват рентата. Но мълчат, че пак си купуват супер нови автомобили и самолети, че обикалят света със семействата си в най-скъпите курорти, че строят хотели и купуват земя на безценица.
ЦЕНИТЕ НА ХЛЯБА НЯМА ДА СЕ ПОНИЖАТ, ВЪПРЕКИ ПРЕБОГАТАТА РЕКОЛТА
Автор: Anonymous да 2013-09-18 @ 09:17 EEST
Ми като правят тъй, скоро вероятно ще се повтори историята от средата на 20-ти век, когато всички едри земеделци, бяха обявени за врагове на народа и кулаци. Материалистическият закон за количеството и качеството работи. Количествените натрупвания водят до качествени изменения. В коя посока - ще видим. :))

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди