изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:47 EET
ЗАВИШИХА С 459 000 ЛЕВА БЮДЖЕТА НА ДОБРИЧ    
НовиниНе мина предложение за продажба на търг на спортно игрище, към което общински съветник проявил интерес

 С 459 000 лева вчера беше актуализиран бюджетът на община Добрич, който вече е 53 793 137 лева. В докладната записка, представена от финансовия зам.-кмет Иван Колев, бе посочено, че изпълнението на приходната част е 75,59 % спрямо годишните разчети и това е предпоставка да се очаква преизпълнение в края на бюджетната 2013 година. По някои параграфи дори годишният план вече е преизпълнен. Продължава и принудителното събиране на просрочени публични вземания. Така в приходната част бюджетът бе завишен с 459 000 лева. В разходната част бяха завишени средствата, предвидени за целодневните детски градини – с 30 000 лева, за детски ясли и детски кухни – с 50 000 лева, като увеличението е поради завишените цени на хранителните продукти, горивата, газта и други консумативи, както и спазване изискванията на наредбите за здравословно хранене на децата. Завишени бяха с 50 000 лева и парите за Ученическото общежитие, тъй като тази година значително е намалял броят на учениците, които са настанени там. Така издръжката за всички 98 ученика се оказала крайно недостатъчна за покриване на разходите. Други 65 000 лева бяха заделени за изплащане на лихви по кредита от „Фонд ФЛАГ”, а останалото преизпълнение на собствените приходи в размер на 264 000 лева бе заделено за капиталови разходи, за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда, общи държавни служби и за общинска администрация.

Актуализирана бе и капиталовата програма на общината, като зам.-кметът арх. Пламен Ганчев посочи, че става въпрос за „животоспасяващи разходи”. По ирония, сред тези разходи са 100 000 лева за разширение на Гробищния парк, както и 80 000 лева за основен ремонт на сгради в Гробищния парк. Други 82 000 лева са за ремонт на санитарни помещения в зала „Добротица”, за които решение е имало още през 2012 г., но едва сега е завършен пълният цикъл от процедури, за да се пристъпи към ремонта. Предвиден е и основен ремонт на покривите на ЦЗПЖ и ОП „Устойчиви дейности и проекти”. Общинските съветници от групата на БСП поискаха да се заделят пари поне за проектиране на канализация за живеещите по ул. „Вежен” и „Разлог”, но предложението не бе прието. Зам.-кметът арх. Пламен Ганчев обясни, че там трябва да се изгради нова канализация, която би струвала около 250 000 лева за 500 метра канализационна мрежа.

Актуализирана бе и Програмата за развитие на туризма. Тя е на обща стойност 40 000 лв., като поради това, че не е приет национален туристически бранд, не е изготвена и предвидената концепция за брандиране на община Добрич. Прието бе с освободените 15 000 лева са се изготвят технически паспорти за сградите на огледална зала „Нели Божкова” и зала „Добрич”, както и за организиране на юбилейна изложба за зоопарка, за закупуване на подвижно сценично осветление, реклама на туристическия продукт на общината, юбилеен каталог „50 години Художествена галерия Добрич”, преиздаване на диск с изпълнения на Духовия оркестър в града по случай 50-годишен юбилей.

Само един глас не достигна, за да получи необходимо квалифицирано мнозинство предложението за промяна на статута на футболно игрище в района на „Гаази баба” с цел отдаването му на търг. Общински съветници от БСП поискаха да узнаят кой е инвеститорът, проявил интерес към общинския терен. Те предложиха имотът да остане публична общинска собственост и да бъде отдаден на концесия, за да се гарантира, че ще се запази предназначението му. Зам.-кметът Иван Колев обясни, че писмено заявления в кметството не е получено, а интересът е бил заявен устно, като потенциалният инвеститор е сред общинските съветници и, ако желае, може сам да обясни намеренията си. Така и никой от членовете на местния парламент не се легитимира като потенциален инвеститор и не обяви, че има интерес към имота. В резултат предложението бе отхвърлено. Прието, въпреки коментари и несъгласия, бе предложението за провеждане на търг за имот в АЕМО „Старият Добрич” – „Плетачница”, чийто концесионер се е отказал. Тъй като е постъпило предложение там да се извършват бръснаро-фризьорски услуги, бе решено да се проведе търг за обект „Берберница”, но не стана ясно какво традиционно бръснарство или фризьорство ще бъде представено там.

След спор относно формулировката, бе утвърдена временна комисия, която да анализира състоянието на общинското дружество „Тролейбусен транспорт“ ЕООД и да направи предложения за неговото преструктуриране или ликвидиране.
Само ден след началото на учебната година бяха утвърдени маломерни паралелки в осем училища – ОУ „Хр. Ботев”, ОУ „Хр. Смирненски”, СОУ „Дора Габе”, СУ „Г. С. Раковски”, където ще има паралелка с 12 ученика, ЕГ „Гео Милев”, ОУ „Й. Йовков”, ОУ „Хан Аспарух” и СОУ „Д. Талев”. Според Гинка Василева от групата на БСП, Общинският съвет трябва да има ясна визия какво прави с маломерните паралелки, но, според нея, тази практика не бива да продължава и през следващата учебна година.  

Местният парламент утвърди предложението на комисия с председател зам.-кмета Камелия Койчева за присъждане на националната литературна награда на името на Дора Габе. На тържество на 23 септември ще я получи писателката, театрален и куклен драматург, автор на едни от най-успешните български детски филми Рада Москова. Отличие за принос в популяризиране творчеството на Дора Габе ще бъде връчено на Петър Крумов Атанасов, а за принос в превода на художествени произведения – на Славянска литературна и артистична академия. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАВИШИХА С 459 000 ЛЕВА БЮДЖЕТА НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди