изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:20 EEST
При фалит на работодател- работниците с шест заплати до 1200 лева накуп    
ПарламентПарламентът увеличи размера на гарантираните вземания на работниците при несъстоятелност на работодателя. Измененията влизат в сила от 1 октомври тази година.

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Сред важните промени са увеличаване на периода, през който работодателят е осъществявал дейност преди началната дата на неплатежоспособността - от 6 на 12 месеца, за да могат работниците и служителите да се ползват от предвидените права по този закон.

Увеличава се и размерът на гарантираните вземания от три на шест начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 месеца.

Досега Държавният фонд за гарантиране на вземанията покриваше по 3 начислени, но неизплатени заплати, всяка до 1000 лв. С промените вземанията се увеличават до 1200 лева.

"Това носи риск от неправомерно отношение към работниците и увеличаване на забавените заплати", обявиха от Българската стопанска камара. Според КРИБ пък се създават предпоставки за умишлени фалити, като фирмите спрат да плащат.

От КНСБ изразиха опасения че, ако парите във фонда започнат да свършват, ще се върне осигурителната вноска от 0,1% за този риск. Тя бе премахната преди 2 г., за да се облекчи бизнесът в кризата. /  http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

При фалит на работодател- работниците с шест заплати до 1200 лева накуп | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди