изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:46 EEST
Завой в политиката на Израел - Асад трябва да си ходи    
По светаПосланикът на Израел в САЩ заяви, че още преди да избухне гражданската война в Сирия, страната му е искала президентът Башар ал Асад да бъде отстранен от власт. Това е завой в публичната политика на еврейската държава по сирийската криза, коментира "Ройтерс".

Коментарите на посланик Майкъл Орен за англоезичния вестник "Джерузалем пост" противоречат на досегашната позиция на Израел да не заема страна в конфликта. Формално Израел и Сирия са в състояние на война от много години, но между тях беше се установило стабилно примирие.
Сега Орен твърди, че е по-добре Асад да бъде победен от бунтовниците, отколкото да продължи съюзът му с Иран.

Президентът Шимон Перес и премиерът Бенямин Нетаняху се въздържат от публична подкрепа за свалянето на Асад, а израелски официални лица предупреждават, че свързани с "Ал Кайда" бунтовници може да обърнат оръжието си срещу Израел, ако падне режимът в Дамаск.

Но в интервюто си Орен казва: "Първоначалното послание по сирийския въпрос беше, че винаги сме искали Башар ал Асад да си ходи, винаги сме предпочитали лошите, които не са подкрепяни от Иран пред лошите, подкрепяни от Иран."

Това бе позицията ни преди войната в Сирия и тя не се е променила, добавя посланикът. Той посочва още, че свалянето на Асад би отслабило и съюза между Иран и подкрепяната от властите в Техеран ливански шиитска групировка "Хизбула".

"Най-голямата опасност за Израел е стратегическата дъга от Техеран през Дамаск до Бейрут. И видяхме, че Асад е ключовият камък в тази арка."

Според Орен бойците, свързани с "Ал Кайда", са "доста лоши момчета", но че останалите бойци не са толкова радикални. "Ройтерс" посочва, че според Израел около 10% от бунтовниците в Сирия са сунити, заклели се да унищожат еврейската държава.

В интервюто, което ще бъде публикувано изцяло в петък, близкият до Нетаняху посланик не казва как Израел работи за свалянето на Асад. Страната смята иранската ядрена програма за най-голямата заплаха за съществуването й и за световната стабилност. Засега в Израел не се притесняват от някаква пряка военна сирийска заплаха, но смятат, че колебливата политика на Запада към Асад може да окуражи Иран. http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Завой в политиката на Израел - Асад трябва да си ходи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди