изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:26 EEST
Приеха декларацията за националните приоритети и задачи на парламента след 2 дни спорове    
Парламент

След двудневни дебати и спорове по декларацията за националните приоритети на Народното събрание депутатите най-накрая приеха текстовете.За декларацията гласуваха 114 народни представители от БСП, ДПС и „Атака", като всички бяха „за". Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването.



Парламентът прие и конкретните промени, искани от „Атака" в текстовете на декларацията.

В приетия документ парламентът заявява волята си да работи за прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика и за отстояване на обществените и национални интереси, за защита на българските производители от нелоялна конкуренция и на потребителите за ускорено икономическо развитие, за нова индустриална политика и разкриване на нови работни места.

Сред задачите са и намаляване на бедността, за нарастване на грамотността, приемане на нов Изборен кодекс през следващите евроизбори, увеличаване на възможностите за гражданско участие в управлението и периодична отчетност на правителството.

Още със започването на парламентарния ден и подновяването на дебатите по декларацията се разгоря бурен скандала между управляващите и ГЕРБ.

„Заразителен е бригадирският плам, който ни поднася БСП с тази декларация", заяви по време на дискусиите Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Партията на Борисов единствена заедно с тази на „Атака" имаше останало от вчера време за изказвания и затова от трибуната говореха само депутати на ГЕРБ.

Според Караянчева декларацията е в стил „петилетката предсрочно" и предлага само голи предложения. Подобни лозунги едно време висяха на табелите пред ТКЗС-тата, изтъкна Караянчева. Според нея текстовете в декларацията са в стила, в който са се писали пионерските поръчения.

Народното събрание ще сменя памперсите на правителството, по думите на депутатката от ГЕРБ като изтъкна, че хората на улицата са категорични, че мнозинството освинило държавата. Как позволихте държавата да се управлява от клановете на Делян Пеевски и приятелските кръгове на Моника Йосифова-Станишева, попита Цвета Караянчева.

Тя призова левицата да спре с напъните и празнодумието и да се отива към предсрочни избори.

Денят започва с хубаво настроение, отбеляза председателят на НС Михаил Миков, когато Десислава Атанасова, изяви желание да се изкаже. Тя се възмути от „екзактния менторски изказ" на някои от нейните колеги. Според нея декларацията предлага само празнословие.

Натрупани са проблеми в годините на прехода, каза Атанасова. Според нея символ на прехода са управленията на Виденов, Луканов, Беров, Станишев.

От своя страна Мая Манолова от БСП определи изказванията на ГЕРБ на некомпетентно ниво. „Това е нивото на българската парламентарна опозиция - елементарно, плоско и арогантно. Излагате се с подобно поведение, когато става дума за националните приоритети на България. Това не е подигравка с документа, който сме предложили, това е подигравка с българските граждани, с дереджето, до което докарахте България в резултат на три и половина години бездарно, некомпетентно и арогантно управление", заяви Манолова

Последните две изказвания са пример как „тежката артилерия на ГЕРБ" може да принизи всяка дискусия до своето ниво на некомпетентност, подчерта тя.

Доживяхме да чуем от провалени министри какви политики трябва да водим, допълни Манолова. Тя атакува Караянчева, обвинявайки я, че не е чела проекта за Изборен кодекс, а го коментира: „Излагате се с подобно поведение, когато става въпрос за националните приоритети на страната", заяви Манолова.

Цвета Каранчева пък отговори: „Те не го искат в селото, той търси поповата къща".

Тази декларация имаше смисъл, когато полагахме клетва като народни представители, взе думата с последните останали минути на ГЕРБ и Цветан Цветанов. Той пожела да обърне внимание на текстовете, засягащи сектора „Сигурност" и припомни консенсуса, който 41-то НС е постигнало по тази тема на КСНС при президента Росен Плевнелиев.

Днес говорите за едни приоритети, но те не кореспондират с вашите действия, уличи управляващите Цветанов. По думите му поправките в законите, засягащи сигурността, ще имат тежки последствия и връщат полицейщината в страната.

Цветанов подчерта, че ГЕРБ няма да подкрепи декларацията, защото тя съдържа празни намерения. Той похвали единствено министърът на отбраната Ангел Найденов, който според него проявява конструктивизъм и благоразумие в действията си.

В критиките се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви пред журналисти в парламента, че декларацията за актуалните национални задачи и приоритетите на парламента е като „комунистически манифест".

„Видяхме, че ако не бяха триковете на Мишо Миков с кворума, тази декларация нямаше да мине. Най-малко този парламент може да приеме такава декларация. „Харесвате ли слънчевото време? Обичате ли да е лято?" - това са написали в тази декларация", посочи Борисов.

„Тя не може да бъде предлагана и да бъде гласувана от парламент, който е непрозрачен, нелегитимен и партиите вътре в него не знаят кой с кого управлява. Най-малко те имат моралното право да предложат такава декларация. Затова ние изобщо не гласувахме - нито „против", нито „за", нито „въздържали се", защото в единия случай щяха да кажат, че сме заедно с тези три партии, а в другия случай ще кажат, че видите ли - те не подкрепят дадени идеи, които всяка европейска партия ги има - и ние ги имаме, за какво трябва да ги подписваме в декларация", каза още Бойко Борисов.

Той посочи, че от ПГ на ГЕРБ след малко ще внесат вота на недоверие към правителството.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Приеха декларацията за националните приоритети и задачи на парламента след 2 дни спорове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди