изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:31 EEST
Китайци преговарят с наши университети    
КитайВ Пловдив пристигнаха представители на първата китайската компания, изявила желание да промотира нашето висше образование в Поднебесната империя. Тридневната визита е по покана на българския партньор „Респект консулт“, едно от водещите и доверени консултантски дружества в страната. Между двете фирми има подписан меморандум за съвместна дейност и проектът за привличане на китайски студенти е първият, по-който вече се работи в детайли.

По предварителна програма Yi Hong, изпълнителен директор на ССР GROUP, компания специализирана в областта на образованието и технологиите, заедно със свои сътрудници ще посети четири пловдивски висши заведения. Те вече проведоха конкретни разговори с проф. д-р Мариана Атанасова Мурджева, дм. Заместник ректорът международно сътрудничество и проектно финансиране на Медицинския университет сподели, че при тях учат студенти от европейски, американски, дори и някои азиатски страни, но все още нямат от Китай. „Надявам се заедно да променим това“, уверено заяви Yi Hong.

Китайските представители и Катерина Гушкова,  управляващ съдружник на „Респект консулт“, проведоха ползотворна среща и със заместник - ректора по международна и информационна дейност на Университет по хранителни технологии проф. д.т.н. инж. Николай Менков.  Днес те продължават разговорите с академичното ръководство на Техническия университет София – филиал Пловдив и с Европейския колеж по икономика и управление.

Г-жа Yi Hong ще работи освен за изпращането на китайски студенти в България и за привличане на китайски инвеститори, стана ясно по време на срещата със „Сиенит холдинг“, компанията, която развива индустриалните зони около Пловдив.

„Интерес за нашите клиенти представлява фактът, че закупуването на имот на стойност над 300 000 евро дава право на продължително пребиваване в България“, подчерта Yi Hong. Тя е за втори път в нашата страна и е твърдо убедена, че България има изключително бъдеще. 

„Две са причините наши младежи да следват тук – добрата цена за обучение и възможност за придобиване на европейска диплома“, посочи Yi Hong. Нейната компания има централи в 5 от големите китайски градове и над 50 клона в страната. Въпреки това тя смята да открие нови 2 офиса, специализирани в привличането на китайски студенти. „Смятам да промотирам българските висши заведения в малките и средно големите градове /които са с население от 100 000 до 7-8 милиона души/, един все още неразработен пазар. Вярвам, че този проект ще бъде успешен. България е прекрасна, но трябва да има повече информация за нея в Китай“. Според Yi Hong китайските младежи се интересуват най-вече от образование в областта на мениджмънта, технологиите и медицината.

Катя СТАЙКОВА

 


Сходни връзки

Китайци преговарят с наши университети | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди